Barcelona acull l’arribada dels 500 quilòmetres de natació en aigües obertes “0 burilles al mar” : Servei de Premsa

Barcelona acull l’arribada dels 500 quilòmetres de natació en aigües obertes “0 burilles al mar”

14/06/2023



Temps estimat de lectura: 2 minuts

Dijous 15 de juny, a les 18 hores (platja de Sant Miquel), està prevista l’arribada de la travessa pel Mediterrani “0 burilles al mar” que impulsa l’associació Swim for Change i que vol conscienciar els fumadors a llençar les burilles de les cigarretes a les escombraries per evitar que arribin al mar. A l’acte d’arribada hi participarà la directora de les platges de Barcelona, Patrícia Giménez.

El passat 3 de juny es va organitzar una recollida col·lectiva de burilles a Marsella i, un cop va acabar la iniciativa, 5 nedadors de l’associació Swim for Change, Chloé Léger, Louise Pasquet, Matthieu Witvoet, Lucas Witvoet i Hadrien Jacomino, van inicar una travessa pel Mediterrani de 500 km nedant fins arribar a la platja de Barcelona.

Cada nedador ha fet relleus d’una hora i mitja de dia i d’una hora de nit. Un veler els acompanya per assegurar el subministrament i ha remolcat una cigarreta gegant de 5 metres amb el lema “Llença’m ales escombraries”.

 

Barcelona es mobilitza per rebre els nedadors a les platges sense fum

Barcelona és una de les ciutats d’Europa més mobilitzades contra la contaminació per burilles de cigarreta en l’entorn litoral. L’any 2021 va engegar la iniciativa de les platges sense fum a la ciutat, fent una prova pilot a quatre platges, que va obtenir molts bons resultats i acceptació per part de la ciutadania. Al 2022 es va prendre la decisió de prohibir fumar a totes les platges de Barcelona. La prohibició es fonamenta en la protecció del medi ambient i el dret de la ciutadania a gaudir d’un espai públic net, lliure de fum i de burilles, la preservació de la convivència ciutadana i la protecció de la salut de les persones, particularment de les més vulnerables.

En el primer any de regulació, tot i que el percentatge de persones fumant observat va ser molt baix, es van detectar encara burilles a la sorra, que es concentraven principalment al costat del passeig i de les infraestructures de platja.

En aquest sentit, Barcelona intensificarà el treball per evitar les burilles de cigarreta a la sorra els pròxims anys. A Catalunya les burilles generen més de 2.700 tones de residus anuals i s’estima que a nivell global el 70% de les cigarretes que es fumen acaben al terra i la meitat acaben al mar, alliberant residus plàstics tòxics que poden trigar més de 10 anys a descompondre’s.





Paraules clau

Ecologia/ emergència climàtica/ platges sense fum/ residus/