L’Agència de Salut Pública de Barcelona celebra el seu 20è aniversari : Servei de Premsa

L’Agència de Salut Pública de Barcelona celebra el seu 20è aniversari

14/06/2023



Temps estimat de lectura: 4 minuts

L’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB) celebra el seu 20è aniversari. Hereva d’una tradició centenària va començar a funcionar operativament l’any 2003. Des d’aleshores dirigeix i gestiona els centres i serveis de salut pública de la ciutat per encàrrec de l’Ajuntament de Barcelona i la Generalitat de Catalunya. Actualment, té una plantilla formada per 330 persones de les quals 243 són dones, i compta amb un pressupost anual d’aproximadament 33 milions d’euros.

Com a institució responsable de la salut pública a Barcelona, la seva raó de ser és vetllar per la salut de les persones mitjançant el coneixement de l’estat de salut de la població i dels factors que la determinen, el desenvolupament i avaluació de programes i polítiques per millorar la salut col·lectiva i la qualitat de vida amb equitat, i l’exercici de les tasques que se’n derivin de l’autoritat sanitària a la ciutat. Les persones que hi formen part són professionals de disciplines diverses (epidemiologia, estadística, sociologia, ciències polítiques, psicologia, medicina, infermeria, veterinària, salut ambiental, tecnologia, etc.).

En concret, la gestió de serveis a la comunitat més centrats en les persones, inclou, entre d’altres, els programes de salut comunitària adreçats als districtes, les escoles i col·lectius vulnerables, així com el desplegament del Pla d’acció sobre les drogues i addiccions a la ciutat. D’altra banda, el monitoratge de l’estat de salut i els seus determinants té l’objectiu principal de donar suport a la planificació i avaluació de programes i serveis sanitaris, incloent-hi la vigilància i control de malalties transmissibles i brots, i de la salut laboral. Entre les seves funcions, estan també la vigilància i control de la qualitat ambiental, les plagues urbanes i els riscos per a la salut que es deriven dels aliments i establiments alimentaris. El laboratori dona suport analític als programes de vigilància i control i ofereix els seus serveis a altres administracions i entitats del sector privat. Per acabar, cal destacar que l’ASPB és una de les institucions de salut pública pioneres en el desenvolupament de la recerca i de la docència en aquest àmbit.

Entre els aspectes a destacar en aquests vint anys està el monitoratge d’indicadors de salut i de les desigualtats socials en salut, així com l’elaboració d’informes anuals destacant “La Salut a Barcelona”. Aquesta vigilància ha contribuït a l’impuls de la salut comunitària i d’intervencions i polítiques públiques que han estat avaluades i que han contribuït a reduir les desigualtats.

En concret, destaca l’expansió del programa “Barcelona Salut als Barris” coordinat per l’ASPB que es va posar en marxa en 2007 en 11 barris prioritzats i que actualment ha duplicat el seu abast arribant a 26 barris de menor nivell socioeconòmic, així com la creació de programes de promoció de la salut a les escoles per a totes les etapes educatives com 1,2,3 emoció!, Creixem sans!, Creixem més sans! o el projecte Menjadors escolars més sans i sostenibles.

Un dels reptes de gestió d’aquests vint anys ha estat la COVID-19 que va implicar tots els serveis de l’ASPB. En aquest sentit, destaca el reforç del Servei d’Epidemiologia que va triplicar el seu personal amb persones provinents d’altres serveis arribant a més de 90 persones dedicades a la COVID-19, la creació del Programa de Vigilància, Prevenció i Control de la COVID-19 i el monitoratge de l’evolució en els diferents barris i per eixos de desigualtat oferint dades diàries amb la creació del web #COVID19aldiaBCN. Aquest seguiment va permetre detectar l’impacte desigual de la malaltia i de la vacunació a la ciutat i impulsar mesures específiques per ajudar a les poblacions més vulnerables. Finalment, un dels aspectes a destacar és l’impuls del treball intersectorial amb la creació i participació en comitès i grups de treballs amb els diferents actors implicats.

Pel que fa a la recerca, en els darrers vint anys s’han dut a terme més de 230 projectes de recerca i gairebé 200 tesis doctorals i treballs de final de màster i s’han publicat més de 1.550 articles en revistes científiques. Actualment, l’activitat en aquest camp s’estructura en 4 grans àrees temàtiques: els determinants de la salut, la vigilància de la salut, les desigualtats en salut, i les polítiques i programes de salut pública. És destacable la participació de professionals de l’ASPB en diversos grups de recerca reconeguts per diferents organismes, que pertanyen a diverses xarxes de recerca locals, nacionals i internacionals, com l’Institut d’Investigació Biomèdica Sant Pau (IIB Sant Pau), el CIBER de Epidemiología y Salud Pública (CIBERESP) i l’Agència de Gestió d’Ajuts Universitaris i de Recerca (AGAUR).

La visió de futur de l’ASPB és ser una organització de referència en la gestió i la innovació en salut pública, amb un lideratge reconegut. Aspira a l’excel·lència en els seus serveis, integrant la bona pràctica en salut pública a través de l’avaluació, l’evidència científica i la cerca de la qualitat total.

Consulta aquí el vídeo de l’ASPB





Paraules clau

Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB)/ ASPB/ consorci/ salut/ salut pública/