Barcelona promou un repte urbà per cercar solucions d’ombra a l’espai públic : Servei de Premsa

Barcelona promou un repte urbà per cercar solucions d’ombra a l’espai públic

15/06/2023



Temps estimat de lectura: 3 minuts

L’Ajuntament de Barcelona llança un nou repte urbà per trobar solucions innovadores per generar espais d’ombra a l’espai públic. L’objectiu és poder generar ombres efímeres amb caràcter modular, temporal i sostenible i avançar en l’adaptació de la ciutat als reptes de l’emergència climàtica. Aquestes solucions han de contribuir a reduir la calor i millorar les condicions de confort tèrmic a l’espai públic per garantir la salut de la ciutadania, especialment de la més vulnerable, davant les onades de calor derivades del canvi climàtic, cada cop més freqüents, i reduir l’impacte de l’efecte illa de calor en els mesos d’estiu.

Amb aquest repte, promogut conjuntament per l’àrea d’Ecologia Urbana de l’Ajuntament i BIT Habitat, es busca generar espais d’ombra de qualitat en tres tipologies d’espais diferents de la ciutat: carrers convencionals, àrees de joc infantil i espais de gran superfície, com per exemple places o grans avingudes.

La nova crida per trobar solucions d’ombratge s’emmarca en els objectius del Pla d’acció per l’emergència climàtica (PAEC) 2030 de Barcelona que desplega un seguit de mesures multidisciplinàries per fer front als reptes del canvi climàtic. En aquesta ocasió es convida a participar, de manera individual o consorciada, a empreses, start-ups, centres d’investigació o innovació, universitats, fundacions, associacions, cooperatives i consorcis formats per diferents agents.

Aquest repte s’emmarca en la línia d’acció “Garantir el confort tèrmic” del Pla d’acció per l’emergència climàtica (PAEC) 2030, que recull diferents estratègies de ciutat per fer front a les altes temperatures en l’espai públic i en edificis. Aquesta línia d’acció:

 

Solucions innovadores que es testejaran el 2024

A través d’aquesta convocatòria es regularà l’atorgament de premis a les millors propostes de solucions innovadores per a la generació d’ombratge modular temporal a l’espai públic.

La recepció de propostes estarà oberta entre el 15 de juny i el 14 de juliol de 2023 i la selecció de projectes guanyadors es farà el mes de setembre de 2023. El testeig de les noves solucions innovadores per fer ombra es farà en entorn real el 2024. De fet està previst que entre els mesos d’octubre de 2023 a març de 2024 es realitzin els prototips i entre abril i setembre de 2024 es realitzi la fase de monitoratge.

Les solucions han d’aportar sistemes innovadors adaptats a diferents espais urbans i cal que estiguin adreçades a:

La convocatòria destinarà un total de 300.000 euros per donar suport financer als millors projectes, que hauran de tenir un pressupost mínim de 80.000 euros i màxim de 125.000 euros. Els projectes seleccionats poden rebre un premi de fins al 80% dels costos elegibles, amb un màxim de 100.000 euros d’import subvencionable.

Tota la informació del repte d’ombratge es pot consultar al web de BIT Habitat. BIT Habitat és una fundació de l’Ajuntament de Barcelona que té com a objectiu promoure la innovació urbana en els vessants social, econòmic, tecnològic i ambiental per respondre als reptes nous a què s’enfronten les ciutats, en col·laboració amb diversos agents.





Paraules clau

ombratge/ repte urbà/