El Born CCM inaugura l’exposició ‘L’abric de les ruïnes’ : Servei de Premsa

El Born CCM inaugura l’exposició ‘L’abric de les ruïnes’

16/06/2023



Temps estimat de lectura: 3 minuts

La mostra presenta una selecció de projectes arquitectònics internacionals pensats per preservar ruïnes patrimonialitzades.

L’exposició, amb entrada lliure, es pot visitar des d’avui fins al 3 de setembre a l’Espai Dalmau d’El Born Centre de Cultura i Memòria

El Born Centre de Cultura i Memòria proposa reflexionar sobre la relació que, com a societat,  tenim amb les restes històriques, i ho fa amb l’exposició de petit format L’abric de les ruïnes, que presenta una selecció de projectes arquitectònics internacionals pensats per preservar ruïnes patrimonialitzades.

Preservar implica, aixoplugar, abrigar: construir sostres protectors per poder mantenir el record del que va ser, tal com emergeix avui. Els projectes triats són majoritàriament europeus, construïts en els darrers 25 anys, tot i que també es presenten exemples dels Estats Units, la Xina i Bahrain. Les construccions protegeixen restes de civilitzacions, religions i cronologies diferents: grega, romana, tardoromana, merovíngia, vikinga, cristiana, islàmica, xinesa i dels pobles indígenes d’Amèrica del Nord (els Pueblo).

Entre tots ells, n’hi ha quatre de catalans: un d’ells és el propi El Born Centre de Cultura i Memòria, que es presenta com a contra model, ja que l’abric en aquest cas és purament casual. Hi són també el parc arqueològic de la ciutat romana d’Iesso, a Guissona, la Necròpolis Paleocristiana de Tarragona, i les ruïnes del castell de Jorba, a l’Anoia.

Molts dels projectes s’han enfrontat a la dificultat de construir sobre unes restes arqueològiques que cal protegir sense alterar. D’altres són exemples de com l’arquitectura ha permès retornar la dignitat a les restes i potenciar-ne el valor o facilitar-ne la comprensió i la visita. Mitjançant simples armadures metàl·liques, per exemple, l’arquitectura aconsegueix evocar l’alçat i el contorn del que algun dia van ser les restes que es protegeixen, allò que el temps i la mà de l’ésser humà han enderrocat. Sense ser una recreació mimètica de les construccions desaparegudes, els cobriments produeixen la il·lusió que les ruïnes han tornat a la vida.

L’abric de les ruïnes és una exposició de temàtica arquitectònica amb un fort caràcter poètic i estètic. Els textos i la selecció de projectes porten a qui la visita a apreciar la bellesa de les construccions que acompanyen i cobreixen aquests espais arqueològics; a valorar-ne la contribució que aporten a la preservació de les restes i a la seva interpretació; i a considerar-los també com a creadors de significat en tant que recreen un món perdut però alhora ens fan prendre consciència del temps transcorregut.

Davant d’això, els arquitectes Pedro Azara i Tiziano Schürch, comissaris de la mostra, plantegen les següents preguntes: Per què ens esforcem tant a preservar les ruïnes? Que potser es tracta d’actes de contrició, d’un pervers gust pel que està mutilat, d’una lliçó sobre la barbàrie per a les generacions futures? O tan sols és la constatació assumida del trànsit i la fugacitat de les obres humanes?

Més informació al web barcelona.cat/elbornculturaimemoria

 

Llibret de l’exposició

 





Paraules clau

born ccm/ Born Centre de Cultura i Memòria/