L’Ajuntament incrementa els serveis municipals durant l’estiu : Servei de Premsa

L’Ajuntament incrementa els serveis municipals durant l’estiu

21/06/2023



Temps estimat de lectura: 17 minuts

 

L’Ajuntament de Barcelona augmenta els recursos dels serveis municipals durant l’estiu amb la previsió d’un major ús dels espais públics

 

Guàrdia Urbana

Fins a mitjans de setembre la Guàrdia Urbana mantindrà activada l’Operació Estiu, un dispositiu específic amb l’objectiu general d’assegurar els nivells de mobilitat, convivència, civisme i seguretat a la ciutat ens els mesos on es fa un ús més intensiu de l’espai públic amb l’arribada del bon temps. Aquest dispositiu suposa una intensificació de la tasca que la Guàrdia Urbana realitza durant tot l’any i es treballa de forma coordinada i conjunta amb la Policia de la Generalitat-Mossos d’Esquadra i amb la resta de serveis municipals.

La primera mesura va ser la posada en marxa de la Unitat de Platges de la Guàrdia Urbana que té l’objectiu de prevenir i actuar sobre tots aquells fenòmens que es produeixen al litoral de la ciutat i que va entrar en funcionament a principis de mes.

Un dels principals objectius del dispositiu d’estiu és evitar i controlar comportaments que generin molèsties a terceres persones. Es controlarà l’ús intensiu dels espais públics i s’intervindrà de manera preferent en el control d’aquelles conductes que comportin una alteració de la convivència o la degradació de l’espai públic, mitjançant la correcció i denúncia de les infraccions relacionades amb accions incíviques com és el control del consum d’alcohol i de substàncies estupefaents.

La Guàrdia Urbana també actuarà per reduir la contaminació acústica, els sorolls generats tant pels locals de concurrència pública i/o els seus clients, o per l’ús d’instruments musicals a la via pública que provoquin molèsties reiterades al veïnat i resta d’usuaris dels espais públics.

Un altre dels objectius serà augmentar la seguretat viària i reduir la sinistralitat tant en nombre d’accidents com de víctimes en un moment on la mobilitat a la ciutat està en uns nivells previs a l’emergència sanitària.

Entre les accions que es portaran a terme serà continuar dedicant especial atenció a evitar i corregir conductes de risc que poden ser causa de sinistres i les que poden afectar a la seguretat i mobilitat dels vianants. En aquest sentit s’incrementaran els controls d’alcoholèmia, drogo-test i de velocitat.

Es reforçarà el control dels vehicles de mobilitat personal d’ús comercial, en especial els bici-taxis, que circulen a la ciutat. Sobretot en aquelles zones que poden generar una distorsió a la vida dels veïns i veïnes.

Es prestarà una especial atenció a conductes que degradin visualment de l’entorn urbà com són els grafits, pintades i altres expressions gràfiques prioritzant els que es realitzin espais catalogats i patrimonials.

Els agents vetllaran pel compliment de la normativa dels locals de concurrència pública. Entre d’altres, es prestarà especial atenció als horaris de tancament, al control de les terrasses i vetlladors, als possibles excessos d’aforament i a les molèsties provocades pels locals i si s’escau es portaran a terme inspeccions administratives. També es prestarà especial atenció al control de les infraccions i les molèsties relacionades amb els habitatges d’ús turístic.

Pel que fa la seguretat ciutadana es treballarà conjuntament amb els Mossos d’Esquadra per  prevenir la realització d’il·lícits penals. Es prioritzarà la prevenció de la seguretat ciutadana actuant vers aquelles persones que realitzin actes contraris a la seguretat ciutadana, com furts, robatoris amb violència, estrebades, i actes contra les persones. Quan resulti convenient es coordinaran dispositius entre els diferents Grups de Delinqüència Urbana de la Guàrdia Urbana per augmentar les capacitats d’actuació.

Amb la perspectiva de treballar des de la prevenció de les violències sexuals a l’espai públic, la Guàrdia Urbana establirà punts de protecció dels espais on es poden cometre aquests tipus d’agressions o assetjaments. En aquest sentit s’han dissenyat itineraris segurs des de les zones d’oci fins a les parades de transport públic més properes.

Les patrulles assignades a aquest servei faran un patrullatge dinàmic i amb molta atenció a qualsevol tipus d’aquestes situacions que hi puguin detectar. Efectuaran parades en zones fosques que per la seva localització, falta d’il·luminació, o perquè siguin espais poc transitats, puguin ser més atractius pels possibles agressors.

 

Bombers de Barcelona

El Servei de Protecció Civil, Prevenció i Extinció d’Incendis i Salvament (SPCPEIS) va avançar la precampanya forestal al 15 d’abril, avançant-la dues setmanes, davant la a realitat forestal a la Serra de Collserola amb una vegetació sotmesa a un fort estrès hídric i baixa humitat.

A principis de juny es va iniciar la campanya forestal d’enguany que estarà activa fins a mitjans de setembre. Durant aquest període el SPCPEIS adapta i reforça els seus dispositius per fer front als mesos d’estiu i donar una resposta ràpida i eficaç davant els possibles incendis forestals que es puguin produir en aquest àmbit en els mesos de més calor a la ciutat. L’activació de la campanya forestal implica l’obertura del Parc de Vallvidrera per tal d’obtenir un ràpid accés a la zona forestal actuant amb menys temps de resposta en cas d’incendi.

El dispositiu que desplega el Cos de Bombers estableix zones de cobertura bàsiques a la Serra de Collserola amb recorreguts diaris per l’entorn forestal.

En aquestes àrees d’actuació, Bombers de Barcelona engega un dispositiu permanent on s’estableixen reconeixements i recorreguts diaris programats per fer tasques de prevenció i rereguardes preventives que s’activen d’acord amb les pre-alertes decretades en funció dels valors de la velocitat del vent, la humitat relativa i la temperatura mitjana. En el moment d’activar-se, es mobilitzen recursos, vehicles i efectius cap a la serra barcelonina, incorporant si és necessari punts fixes de vigilància durant les hores de més risc.

Els Bombers realitzen recorreguts de divulgació de consells d’autoprotecció i prevenció als veïns i veïnes de la zona per transmetre  les pautes d’actuació en cas d’incendi forestal per tal de fomentar accions segures en cas de resultar afectats per un incendi i també pautes de manteniment de les cases i el seu entorn per disminuir la vulnerabilitat de les mateixes en cas de resultar afectades per un incendi forestal.

Durant tot l’any també s’han realitzat sessions informatives de prevenció d’incendis forestals als diferents districtes de la ciutat, sobretot en aquells territoris considerats de muntanya. Es tracta d’una sèrie de xerrades on es donen recomanacions pràctiques sobre com prevenir els incendis forestals i com cuidar els entorns de casa nostra i consells sobre què cal fer en cas que es produeixi un incendi a prop de casa.

 

Ús de vehicles aeris no tripulats

El Servei de Protecció Civil, Prevenció, Extinció d’Incendis i Salvament (SPCPEIS) i la Guàrdia Urbana de Barcelona (GUB) disposen de vehicles aeris no tripulats (drons) que faciliten les tasques realitzades pel dos cossos, tant en la part operativa com en la part formativa, augmentant la seguretat dels intervinents i millorant el servei prestat a la ciutadania.

Aquesta tecnologia possibilita disposar d’imatges zenitals que es poden utilitzar tant en situacions d’emergències, com són els incendis forestals, com per a la realització de tasques de prevenció ja que aporten un plus de seguretat als intervinents i faciliten molt la presa de decisions.

Es realitzen tres tipus diferents de vols amb aeronaus no tripulades (es desplaçaran sempre un mínim de dues aeronaus): vols programats, vols urgents i vols d’emergència:

El visionat d’aquestes imatges es farà sempre en temps real i en cap cas aquestes quedaran enregistrades.

El temps màxim de desplegament del dron (en vol), des de l’arribada al servei serà de 15 minuts i el temps mínim de treball per servei serà de 3 hores.  L’aparell disposarà de visió nocturna, visió tèrmica i altaveu,

Els pilots volaran sota el comandament del cap de la intervenció. En cap cas podran fer vols sense la supervisió d’una persona del cos del SPCPEIS o Guàrdia Urbana.

 

Servei de neteja

Fins al 31 d’octubre es mantindrà actiu el pla de reforç de la neteja en temporada alta. Durant aquest període s’incorporen 207 persones que reforcen el servei per realitzar la neteja de la ciutat.

L’alta ocupació i usos de l’espai públic comporta també l’increment de residus, per això es reforcen els següents serveis:

En aquells espais on es mantenen les freqüències, els equips d’escombrat mixt mecànic amb escombradora o equips de neteja manual es reforcen amb una persona més per adaptar el servei a l’augment d’usos de places i carrers.

Com és habitual es realitza un reforç específic a la zona de platges a l’estiu, que es mantindrà durant tota la temporada alta, fins al 30 de setembre. Durant aquests mesos, l’equip el formen 46 persones diàriament distribuïdes en 26 equips de treball. Les principals tasques són:

 

Dispositiu per la Revetlla de Sant Joan

La ciutat de Barcelona ja està a punt per a la celebració de la revetlla de Sant Joan. La nit del 23 al 24 de juny, té lloc aquesta festivitat popular que és una de les cites més importants del calendari de l’estiu. Com ja es tradicional, els veïns podran gaudir de la festa amb balls i festes populars i l’encesa de fogueres que tindran lloc als diferents barris de la ciutat.

Per tal de garantir que totes aquestes celebracions es duen a terme d’una manera lúdica i festiva però també comptant amb les màximes garanties de seguretat, l’Ajuntament de Barcelona activa un dispositiu específic que suposa la coordinació de tots els serveis implicats en aquesta festivitat per donar resposta a les diferents necessitats que puguin tenir els ciutadans durant la nit. Aquest dispositiu se centrarà, sobretot, en aquells espais que tenen un ús més intensiu i massiu.

La Guàrdia Urbana desplegarà un dispositiu específic per la Revetlla d’uns 400 agents a tota la ciutat mantenint especial atenció als espais on es puguin produir aglomeracions de persones amb especial atenció a la zona de platges.

La Guàrdia Urbana mantindrà especial atenció en els indrets on es trobin llocs amb llenya, fustes o materials emmagatzemats que puguin ser utilitzats per encendre fogueres sense autorització i a la zona forestal del Parc de Collserola (Sarrià – Sant Gervasi, Horta –Guinardó i Nou Barris).

S’establiran controls preventius d’alcoholèmia i drogues a tota la ciutat per prevenir possibles riscos en la conducció. Els agents podran realitzar també restriccions de mobilitat en determinades zones per evitar aglomeracions

Es treballarà per evitar i corregir comportaments que generin molèsties al veïnat i aquelles conductes que comportin una alteració de la convivència o la degradació de l’espai públic.

Durant la nit del 23 al 24 de juny, el Servei de Protecció Civil, Prevenció, Extinció d’Incendis i Salvament també posarà en marxa el seu dispositiu per tal de donar resposta a les necessitats ciutadanes. Els efectius de Bombers de Barcelona treballaran desplegats per tota la ciutat per tal d’atendre les possibles demandes que es puguin produir i augmentaran les seves dotacions d’extinció d’incendis.

Durant la nit, el SPCPEIS, prestarà atenció a la zona forestal, perllongant el dispositiu de vigilància en aquest àmbit de la ciutat fins ben entrada la nit. En aquest sentit, el cos de Bombers recorda el perill i la necessitat de col·laboració ciutadana per evitar el llançament de pirotècnia a prop de les zones forestals de la ciutat i la prohibició de realitzar qualsevol activitat amb foc a menys de 500 metres de les zones boscoses de Collserola o Montjuïc. El SPCPEIS demana recorda que estem un moment crític de i qualsevol descuit podria provocar un incendi.

Els dies previs a la revetlla de Sant Joan, des de Protecció Civil de Barcelona, servei integrat al Cos de Bombers de l’Ajuntament, es treballa la prevenció per tal d’arribar a la celebració de la revetlla amb les millors condicions de seguretat.

Amb aquest objectiu, Bombers de Barcelona realitza tasques d’inspecció, control i autorització dels locals de venda de petards i de les casetes de pirotècnica i dels seus emplaçaments per assegurar que compleixin les mesures de seguretat corresponents. Aquest any s’ha prohibit la presència de casetes de pirotècnia a menys de 500 metres de la zona forestal. Aquest any s’han autoritzat 122 punts de venda.

Una altra de les tasques que realitza el Servei de Prevenció i Extinció d’Incendis i Salvament (SPEIS) abans de la revetlla de Sant Joan és la d’establir les condicions mínimes per a realitzar fogueres al carrer.

Fa dos anys es va actualitzar la normativa de fogueres de la ciutat. La normativa defineix tres tipus de fogueres diferents en funció de les seves característiques:

La foguera major és la única de les tres tipologia que necessita informe per part dels Bombers de Barcelona. En aquest sentit s’han validat les condicions per a l’encesa de 6 fogueres majors a la ciutat (tres i a l’Eixample, una  Sant Andreu i dos a Sant Martí).

 

Dispositiu a les platges de la ciutat

Les platges de la ciutat romandran obertes durant tota la nit. Per aquest motiu l’Ajuntament de Barcelona ha preparat un conjunt de mesures per tal de garantir l’ús d’aquest espai respectant les mesures sanitàries i garantint la seva neteja després de la celebració per tal que els banyistes puguin accedir-hi sense problemes el dia 24 a primera hora del matí.

La Guàrdia Urbana canalitzarà els fluxos d’entrada a la platja de la Barceloneta facilitant entrada pels extrems de la platja i augmentarà la seva presència al barri  per tal d’assegurar el descans dels veïns.

A la zona litoral s’impedirà l’estacionament indegut de caravanes, autocaravanes, furgons i d’altres vehicles que es puguin utilitzar per possibles acampades, o bé com a magatzems de begudes per abastir als venedors ambulants, o bé com a elements de pernocta.

També es tindrà especial atenció a controlar la possible presència de camions o d’altres vehicles que puguin transportar equipaments destinats a l’organització de festes no autoritzades.

La Guàrdia Urbana i Parcs i Jardins inspeccionaran les guinguetes de la zona litoral i es permetrà que ofereixin el seu servei de restauració fins les 03:30 hores. També es treballarà per evitar la celebració de festes no autoritzades i la instal·lació d’equips de música no autoritzats als establiments, sobretot a la  zona de platges.

No es permetrà la venda ambulant no autoritzada, especialment la venda de begudes. En aquest sentit la Guàrdia Urbana vigilarà els possibles locals d’emmagatzematge de begudes destinades a la venda ambulant. També es controlarà el consum d’alcohol de forma col·lectiva a la via pública.

A partir de les 06:30 hores es procedirà, juntament amb el Cos dels Mossos d’Esquadra, i de forma coordinada amb els serveis de neteja municipals, al desallotjament i normalització de les platges de la ciutat.

 

Un Sant Joan amb perspectiva de gènere

Amb la perspectiva de treballar des de la prevenció de les violències sexuals / masclistes a l’espai públic, s’ha tingut en compte la protecció dels possibles recorreguts que fan els i les ciutadanes per tornar a casa des de les zones d’oci fins les parades de transport públic més properes, en aquests desplaçaments es podrien cometre conductes d’assetjament o agressions sexuals.

Per tal d’oferir a la ciutadania un servei de qualitat i de protecció davant d’aquestes violències, i sense de deixar d’assegurar altres zones de la ciutat, la Guàrdia Urbana ha dissenyat uns recorreguts des de la zona del litoral fins a les parades de transport públic més properes als actes o gran concentracions de persones.

Les patrulles assignades a aquest servei faran un patrullatge dinàmic i amb molta atenció a qualsevol tipus d’aquestes situacions que hi puguin detectar. Efectuaran parades en zones fosques que per la seva localització, falta d’il·luminació, o perquè siguin espais poc transitats, puguin ser més atractius pels possibles agressors.

 

Servei de punt lila a platges amb major cobertura horària

Aquesta revetlla es posarà en funcionament un punt lila a les platges de Barcelona que oferirà un servei de sensibilització, prevenció i atenció les violències masclistes i LGTBIfòbiques en aquest entorn.

Aquest punt lila entrarà en funcionament a les 22.00 hores la nit de la revetlla de Sant Joan i estarà operatiu fins les 6:00 hores de la matinada. Disposarà d’un punt fixe d’atenció i informació, situat a l’edifici de la Direcció de Platges (espigó del Bogatell), amb espai per acollir persones en cas necessari, i a més comptarà amb  5 parelles itinerants que operaran al llarg de les diferents platges, amb l’objectiu d’intervenir des de la prevenció i atenció a la ciutadania.

Aquest dispositiu es posa en marxa per la gran afluència ciutadana que suposa una elevat nombre de persones usuàries de les platges de Barcelona, i per la creixent diversificació d’usos existents en aquest entorn la nit de la revetlla de Sant Joan, especialment, però també durant tota la temporada.

En aquest sentit, un cop passi la revetlla, el punt lila es mantindrà actiu exclusivament en horari diürn, de 10:00h a 20:00h de dilluns a diumenge durant la temporada alta de platges, fins al 17 de setembre.

 

Dispositiu de neteja

Els serveis de neteja i recollida de residus del dispositiu de Sant Joan a la ciutat serà de 479 persones i 217 vehicles que se centraran als punts on se celebri la revetlla. Aquest dispositiu se sumarà al servei ordinari d’un dia festiu i per tant s’arribarà als 1.200 operaris i operàries treballant a la ciutat amb més de 600 vehicles de diferents tipologies.

Un dels punts on se centrarà aquest dispositiu seran les platges de la ciutat, on la tarda de divendres 23 de juny s’hi instal·larà:

L’operatiu de neteja a les platges començarà a les 6.30 hores del matí del 24 de juny i es realitzarà de forma coordinada amb la Guàrdia Urbana, Mossos d’Esquadra i Policia Portuària. En total es desplegaran 328 persones i 152 vehicles a les 9 platges de la ciutat. Entre el total de vehicles hi haurà 6 tractors pel garbellat de la sorra, 17 vehicles de caixa oberta, 9 recol·lectors de residus, 5 escombradores, 3 baldejadores, entre d’altres.

L’obertura de les platges als banyistes es realitzarà a mesura que finalitzi el servei de neteja entre les 9 i les 10 hores del matí.

Pel que fa a la resta de la ciutat, el dispositiu de Sant Joan comptarà amb un total de 65 vehicles i 151 operaris i operàries. Treballaran a tots els districtes i se centraran en les zones on es facin fogueres, revetlles, zones d’oci nocturn, etc.

Els equips recorden que no es poden llençar les restes de les fogueres als contenidors, tot i que estiguin apagades, pel risc que suposa. Les cendres de les fogueres necessiten d’una gestió especial. Es carreguen en vehicles de caixa oberta mitjançant pales excavadores i romanen en contenidors d’obra metàl·lics durant diferents dies per garantir que queden totalment apagades abans de portar-les a les plantes de gestió dels residus de neteja viària.

 

Les guinguetes, de la mateixa manera que tots els establiments de pública concurrència amb la llicència de bar amb restauració menor de la ciutat, durant la nit de Sant Joan tindran un horari especial d’obertura al públic que s’allarga fins a les 03.30 hores del dia 24 de juny. Es disposarà de 30 minuts per recollir el local i el vetllador i tancar-los. A les 04.00 aquests establiments hauran d’estar tancats. De la mateixa manera que a tots els locals d’aquestes característiques no està permès la celebració de festes i esdeveniments que no s’ajustin al que preveu l’objecte de l’autorització.

 

L’any passat es va realitzar una inspecció amb el Departament d’Enllumenat per tal de reforçar l’enllumenat públic a l’entorn de platges, amb l’objectiu de garantir la major cobertura possible durant la revetlla. Les actuacions de reforç s’han mantingut per aquest 2023 i s’ha realitzat una revisió específica del funcionament del conjunt de les instal·lacions per tal d’evitar incidències.

Per altra banda, pel que fa als lavabos portàtils s’ha finalitzat la incorporació de les millores detectades en la dotació extraordinària de lavabos que s’instal·len durant la revetlla. En aquest sentit, i amb l’objectiu d’introduir criteris feministes en el dispositiu, s’ha modificat la ubicació d’alguns dels lavabos, s’ha revisat la dotació existent per tal de cobrir millor la zona de sorra i el passeig i es preveu realitzar una prova pilot de segregació dels lavabos per sexe (un senyalitzat per dones, un per homes i un com a gènere neutre) per tal d’analitzar la percepció de seguretat de les persones usuàries i la higiene.

 

L’equip d’informació de platges estarà desplegat fins a les 6.00 hores, tres hores més que en anys anteriors, donant suport a les tasques de prevenció i actuació dels serveis de prevenció i seguretat, a més de donar informació sobre els serveis desplegats durant la nit, a aquelles persones que ho sol·licitin.

A primera hora de la nit el servei es centrarà en traslladar informació a les persones usuàries sobre les zones esportives: per l’elevat grau d’ocupació, la pràctica esportiva en l’àmbit de les platges no estarà permesa entre les 22:00 hores del dia 23 de juny i les 10:00 hores del dia 24 de juny, després de l’obertura de les platges un cop el desallotjament i neteja de les platges s’hagi completat. I la resta de la nit s’informarà sobre l’existència del servei de punt lila a les platges i els itineraris més segurs, a més de donar informació general a les persones usuàries sobre els serveis.

 

Transport públic

La nit de divendres 23 de juny, en la tradicional revetlla de Sant Joan, hi haurà servei especial de transport públic per facilitar la mobilitat de les persones en una nit de celebració habitual.

Es pot trobar més informació sobre l’oferta relacionada amb la revetlla de Sant Joan als canals oficials dels diferents operadors.





Paraules clau

dispositius/ estiu/ estiu 2023/ increment/ Serveis Municipals/