L’alcalde Jaume Collboni signa el decret per declarar Barcelona zona de mercat d’habitatge tensionat : Servei de Premsa

L’alcalde Jaume Collboni signa el decret per declarar Barcelona zona de mercat d’habitatge tensionat

29/06/2023



Temps estimat de lectura: 4 minuts

L’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, ha signat avui el decret per declarar la ciutat zona de mercat d’habitatge tensionat, d’acord amb el que preveu la nova Llei estatal d’Habitatge. Amb aquest pas, l’Ajuntament de Barcelona dona conformitat a la tramitació iniciada per la Generalitat de Catalunya com a administració competent, de definir les àrees de mercat tensionat i que ara es troba en fase d’al·legacions. Alhora, el decret d’alcaldia signat dona solidesa jurídica a la declaració i s’afegeix a la tramitació de la Generalitat per tal que l’aplicació de la llei i la regulació de preus del lloguer siguin una realitat l’abans possible.

Amb la signatura del decret, l’alcalde Jaume Collboni ha recordat “el compromís que Barcelona sigui la primera ciutat per aplicar la Llei d’Habitatge per garantir l’accés a l’habitatge i aturar l’espiral de pujada de preus”. “Aplicar la llei és una urgència social de primer ordre, alhora que mobilitzarem tots els recursos per generar oferta d’habitatge de lloguer”, ha afegit.

 

 

La nova Llei d’Habitatge preveu quatre requisits per tal que un territori o un municipi pugui ser declarada zona de mercat tens, amb la condició que almenys se’n compleixi un. En el cas de Barcelona, se’n compleixen tres, en concret que el percentatge de la renda de les llars dedicat al pagament del lloguer i de la hipoteca, a més dels subministraments, supera el 30% en tots dos casos, i alhora l’increment de preus del lloguer els darrers cinc anys és superior en 3 punts percentuals a l’evolució de l’IPC.

 

Entre el 36% i el 43% dels ingressos per pagar l’habitatge

Pel que fa al percentatge de les rendes que es dedica al pagament del lloguer, d’acord amb les darreres dades disponibles de renda publicades per l’INE, corresponents al 2020, creuades amb les fiances de lloguer dipositades a l’Incasol, els veïns i veïnes de Barcelona dediquen el 36% dels seus ingressos a pagar el lloguer. Segons aquestes dades, el preu del lloguer mitjà se situava en 964,80 euros mensuals; els subministraments, en 248 euros mensuals; i la renda anual mitjana per llar, en 40.424 euros. Quant al pagament de la hipoteca, creuant les mateixes dades de renda i subministraments amb una quota mitjana de 1.210,20 euros mensuals, el percentatge d’ingressos se situa en 43,3%.

A més a més, l’informe justificatiu de l’Institut Municipal de l’Habitatge i Rehabilitació de Barcelona (IMHAB), recull també les dades de la darrera enquesta metropolitana de condicions de vida 2021-22 realitzada per l’IERMB, en què, agafant només la renda de les famílies que viuen de lloguer, l’esforç per pagar l’habitatge s’incrementa fins al 44,3%.

Pel que fa al tercer requisit, l’evolució del preu del lloguer ha experimentat els darrers cinc anys un increment del 21,1% (des dels 889,60 euros mensuals de mitjana el 4t trimestre del 2017, als 1.077,50 euros mensuals el 4t trimestre del 2022), mentre que el creixement acumulat de l’IPC en el mateix període se situa en el 14,6%. Per tant, la diferència entre tots dos percentatges se situa en 6,5 punts, més del doble del que preveu la llei per poder declarar zona de mercat tens.

 

Lloguers regulats i beneficis fiscals per a propietaris fins al 90% de l’IRPF

La Llei d’Habitatge estableix diferències en l’establiment del preu del lloguer d’un habitatge segons si el propietari és gran tenidor o no, és a dir, si és propietari de 10 o més habitatges, d’acord amb la regulació inicial de la Generalitat. En el cas d’habitatges de gran tenidor, el preu del lloguer estarà limitat a l’índex de preus de referència de la Generalitat, mentre que en el cas de petits tenidors el preu del nou contracte vindrà marcat pel del contracte anterior. En el cas que no hi hagi un arrendament els cinc anys anteriors el preu estarà definit per l’índex.

Alhora, la declaració de mercat tens preveu beneficis fiscals per a les persones físiques que lloguin habitatges de la seva propietat. En els nous contractes d’arrendament, el percentatge de reducció del rendiment net en l’IRPF serà del 50%, un percentatge que podrà incrementar-se fins al 90% en cas que el preu del lloguer sigui un 5% inferior al del contracte anterior. En el cas que l’habitatge es llogui a joves de fins a 35 anys, la bonificació serà del 70%,

La declaració de mercat d’habitatge tens tindrà una vigència de tres anys que es podrà prorrogar anualment mentre es compleixi algun dels requisits previstos a la llei.





Paraules clau

habitatge/ zona de mercat d’habitatge tensionat/