Servei de Premsa
27/12/2024
Barcelona ofereix aquest estiu més de 200 refugis climàtics per fer front a la calor
30/06/2023
Temps estimat de lectura: 8 minuts
- En total hi haurà 227 espais repartits pels 10 districtes de la ciutat i que garanteixen a la ciutadania confort tèrmic amb una zona d’estada
- Estan oberts a tota la ciutadania i especialment a les persones més vulnerables a les temperatures extremes com la gent gran, nadons i malalts crònics que no necessiten assistència sanitària
- El CUESB mantindrà l’alerta fins al 15 de setembre i té el dispositiu a punt en cas que s’activi qualsevol alerta per temperatures altes
Amb l’arribada de l’estiu, Barcelona posa a disposició de la ciutadania un total de 227 refugis climàtics per fer front a les altes temperatures. Es tracta de diferents espais, interiors i exteriors, repartits pels 10 districtes de la ciutat i que estan oberts a tota la ciutadania, especialment a les persones més vulnerables com la gent gran, famílies amb nadons o persones amb malalties cròniques, sempre que no requereixin assistència sanitària.
Aquests espais compleixen les següents característiques:
- Proporcionen confort tèrmic a la població, mentre mantenen els usos o activitats habituals.
- Els espais interiors climatitzats mantenen una temperatura de 27 graus, tal i com estableix la normativa vigent.
- Tenen bona accessibilitat, proporcionen una àrea de descans amb lloc per seure i aigua per beure.
- Són àrees on s’hi accedeix de forma gratuïta.
- En el cas de ser un espai exterior, es tracta de parcs amb presència elevada de verd urbà, són accessibles per a persones amb mobilitat reduïda i disposen també de fonts d’aigua de beure i bancs o cadires.
Aquests espais estan degudament senyalitzats perquè siguin plenament identificables per part de la ciutadania.
Espais de proximitat
Actualment el 58% de la població té un refugi climàtic a 5 minuts a peu des de casa seva i el 97% de la ciutadania en té un a un màxim de 10 minuts en dia feiner.
En cap de setmana el 75% de la població té un refugi climàtic a menys de 10 minuts a peu des del seu domicili. L’objectiu és continuar treballant perquè el 100% de la població tingui un refugi climàtic a 5 minuts de casa l’any 2030.
Cada any s’identifiquen nous espais per poder oferir una cobertura territorial equitativa i socialment justa de manera que s’arribi a la població vulnerable, prioritzant els barris amb menys cobertura tenint en compte la distribució territorial i la població. Aquest any en col·laboració amb els districtes s’han identificat i incorporat nous equipaments de proximitat lligats al territori i durant la temporada es continuarà treballant per obrir nous espais. També com a novetat s’han incorporat els patis de 8 escoles bressol (en el marc de l’Estratègia Escoles Bressols pel Clima), el Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB), el Museu d’Art Contemporani de Barcelona (MACBA) i les biblioteques de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC).
Per fer difusió d’aquests espais i donar-los a conèixer a la ciutadania, a més de l’espai web on es pot trobar informació sobre els equipaments i espais que formen part de la xarxa, els seus horaris, la ubicació i altres dades d’interès, també s’editen i distribueixen cartells, i, aquest any com a novetat, es difondran també missatges a través de les pantalles de TMB, a les pantalles dels mercats municipals i en falques a la ràdio.
Tots els equipaments disposaran de ventalls amb informació i recomanacions per fer front a la calor així com gots reutilitzables per poder oferir aigua als usuaris. Alguns equipaments també podran oferir revistes i altres publicacions.
El CUESB actuarà un any més com a referent d’atenció social en cas que la pujada de temperatures obligui a activar l’alerta per avisos de calor
En Centre d’Urgències i Emergències Socials de Barcelona (CUESB) actuarà un cop més com a referent d’atenció social en cas que la pujada de les temperatures obligui a elevar l’alerta per onada de calor. Aquesta operativa s’ha adaptat als nous criteris establerts per la Generalitat de Catalunya, que entre d’altres aspectes implica tenir en compte les temperatures diürnes i nocturnes.
Així doncs, tot i que el Pla per avisos de calor intensa es troba actiu en la seva fase preventiva des del passat 15 de juny i ho estarà fins al proper 15 de setembre, a la ciutat de Barcelona es contempla una fase d’alerta per calor intensa en cas que la temperatura diürna màxima superi els 33,7 graus centígrads o bé quan la temperatura mínima nocturna sigui superior als 25,9 graus. A més a més, si la temperatura màxima supera els 35,7 graus o bé la mínima s’enfila per sobre dels 27,9 graus s’activarà la tercera i última fase d’emergència per calor molt intensa.
Més enllà d’aquests llindars, però, la cap del Departament d’Urgències i Emergències Socials, d’acord amb el servei de Protecció Civil municipal, tindrà en compte d’altres aspectes per tal d’activar o desactivar els procediments, com podria ser l’alarma social generada o l’existència d’altres accidents meteorològics simultanis, per exemple.
L’operativa definida per a cadascuna de les fases contempla les següents actuacions a nivell municipal:
- Fase preventiva
- Comunicació a la població general sobre què és una onada de calor i quines són les recomanacions generals per afrontar-les mitjançant la distribució de fulletons informatius als centres de serveis socials i altres equipaments municipals per a la gent gran com centres de dia o residències geriàtriques, entre d’altres. Igualment, s’informa a la població del llistat d’espais de refugi climàtic activats.
- El CUESB adapta el seu servei telefònic permanent (900.70.30.30) per facilitar aquesta mateixa informació i activa la valoració social urgent d’aquells casos que presentin indicadors de vulnerabilitat relacionats amb una possible calor excessiva per a una millor coordinació amb els serveis sanitaris. Igualment, el CUESB fa seguiment diari de les previsions meteorològiques.
- L’Institut Municipal de Serveis Socials (IMSS) activa també la divulgació de mesures per prevenir els efectes de l’onada de calor entre les persones vulnerables, especialment entre les beneficiàries dels serveis d’atenció domiciliària municipal, com poden ser el servei d’àpats en companyia, la teleassistència i el servei d’ajuda a domicili (SAD).
- Fase alerta
- El CUESB, com a Espai Refugi, habilitarà una sala d’espera amb climatologia de confort i font d’aigua per a persones vulnerables. Si és necessari ampliarà aquest espai, farà desplaçaments a domicili per fer valoracions de risc i, entre d’altres.
- S’estableix un operatiu específic a la via pública durant la franja més calorosa del dia dirigit a persones vulnerables i persones sensellar, en coordinació amb els serveis d’espai públic, per tal d’informar a la població de l’existència de la xarxa de refugis climàtics i d’altres mesures de prevenció. En cas de detectar-se cap persona que pugui estar en risc s’avisarà el 061 o bé el 112 i, si s’escau, es procedirà a fer un acompanyament d’aquesta persona fins a un centre d’acollida climatitzat com pot ser el CUESB.
- Fase emergència
- A banda de les actuacions previstes en la fase d’alerta, també es proposarà a persones vulnerables el seu trasllat fins a centres habilitats com a refugis climàtics i, en cas que sigui necessari, també s’activarà el CUESB com a lloc de pernocta per a persones que presentin una gran fragilitat.
Com cada any, l’Ajuntament ofereix formació específica sobre pobresa energètica i resiliència climàtica a més de 200 professionals. L’objectiu d’aquesta formació és promoure els coneixements i habilitats per identificar situacions de pobresa energètica i confort tèrmic inadequat a les llars de persones dependents.
Altres mesures per fer front a la calor
- Fonts d’aigua per beure
Barcelona compta amb més de 1.700 fonts de beure que ofereixen aigua al vianant. Totes aquestes fonts tenen en comú l’aixeta per poder beure, sense tenir en compte la seva morfologia o material.
A l’aplicació Fonts BCN totes les fonts de la ciutat estan geolocalitzades. El mapa permet trobar les fonts situades al voltant del punt on ens trobem. Les fonts singulars hi apareixen diferenciades amb una icona blava, en lloc de la negra de la resta de fonts i permet veure’n la fitxa amb tota la informació. L’aplicació Fonts BCN es pot descarregar gratuïtament en qualsevol dispositiu mòbil amb sistema operatiu Android o iOS i tota la informació es pot consultar al web municipal.
- Espais d’ombra a l’espai públic
Les pèrgoles fotovoltaiques de la ciutat esdevenen durant l’estiu una solució que combina la creació d’ombra amb espais d’estada amb la generació d’energia renovable. Perquè precisament aquests espais amb important radiació solar són els més adequats per generar energia i els que a la vegada més necessitat tenen de crear ombra.
Les pèrgoles generadores d’energia amb espai d’estada són les següents:
A més, a la ciutat de Barcelona hi ha 183 àrees de joc infantil amb ombra la major part del dia durant els mesos d’estiu. En la majoria de casos són àrees que es troben sota zones arbrades, amb arbres madurs i consolidats. També hi ha altres sistemes d’ombra, com pèrgoles (plaça del Centre) o tendals (àrea de jocs de Can Batlló).
El sistema de tendals estacionals, que es posen i es retiren, s’està treballant en una desena de projectes de noves àrees de joc, com el Parc del Poblenou, la Plaça de les Caramelles al Raval o la Plaça Ventura Gassol a el Putxet i el Farró.
La creació d’ombres a l’espai públic també s’està treballant a través del repte de BIT Habitat per trobar solucions innovadores per generar ombres efímeres a l’espai públic amb caràcter modular, temporal i sostenible. La recepció de projectes està oberta fins al 14 de juliol i s’espera que les primeres solucions es puguin provar l’any vinent. Aquestes solucions han de contribuir a reduir la calor i millorar les condicions de confort tèrmic a l’espai públic per garantir la salut de la ciutadania, especialment de la més vulnerable, davant les onades de calor, cada cop més freqüents, i reduir l’impacte de l’efecte illa de calor en els mesos d’estiu.
Mesures de protecció dels treballadors i treballadores municipals
L’Ajuntament de Barcelona aplica tota la normativa vigent de protecció dels treballadors i treballadores de tots els serveis d’acord amb el que estableix el Ministeri de Sanitat. En aquest sentit, l’Ajuntament i totes les empreses prestadores de servei han posat en marxa els plans de prevenció amb l’objectiu de protegir el benestar, la salut i la seguretat de tot el personal exposats a temperatures altes. Totes aquestes mesures s’adapten als diferents serveis municipals i les seves característiques pròpies.
Entre les mesures destacades hi ha l’avançament de l’horari dels serveis per reduir l’exposició a la calor durant les hores centrals del dia i adaptació de la jornada laboral els mesos d’estiu per reduir el nombre d’hores d’exposició. Aquestes modificacions es fan amb la planificació necessària per no afectar el servei. També s’ha iniciat una revisió del vestuari, per introduir peces que protegeixin i alhora siguin fresques, gorres amb un tractament especial per combatre les altes temperatures i s’han posat aires condicionats portàtils en aquells casos de centres de treball sense refrigeració.
Paraules claucalor/ estiu/