Les actuacions de millora del transport públic i la creació de nous carrils bici provocaran afectacions en el marc de les obres d’estiu d’enguany : Servei de Premsa

Les actuacions de millora del transport públic i la creació de nous carrils bici provocaran afectacions en el marc de les obres d’estiu d’enguany

03/07/2023



Temps estimat de lectura: 7 minuts

Aquest estiu Barcelona ha programat un total de 47 actuacions als diferents districtes de la ciutat que permetran millorar la qualitat de l’espai públic, els serveis i les infraestructures de la capital catalana. L’Ajuntament de Barcelona, a través del Comitè d’Obres i Mobilitat, ha coordinat el catàleg de les obres que es faran a la via pública per planificar-les i minimitzar les afectacions i les molèsties que puguin causar.

El gruix destacat de l’execució de les obres s’ha planificat durant el període estival, coincidint amb un escenari de menor mobilitat viària, amb poca activitat docent i esportiva, amb l’objectiu de minimitzar l’impacte i les molèsties als veïns i a les veïnes.

Enguany destaquen 13 actuacions d’inici, seguiment o finalització d’urbanitzacions; 12 intervencions dins l’àmbit de la mobilitat, consistents en ampliar la infraestructura ciclista; 10 obres per millorar les infraestructures ferroviàries; 9 actuacions de pavimentació a diferents vies de la ciutat i 11 intervencions per garantir la qualitat dels subministraments urbans, a més d’una obra de titularitat privada. La inversió municipal que es destina aquest 2023 a les obres d’estiu és de 16,2M€.

 

S’acceleren les obres de Pi i Margall i l’avinguda Meridiana

Aquest estiu s’aprofitarà per donar un impuls a les obres de transformació del carrer de Pi i Margall que durant els mesos de juliol i agost s’acceleraran amb l’objectiu de completar la reforma per convertir-lo en una via més amable. Aquest mes de juliol s’ha dut a terme el canvi de costat de les ocupacions actuals i s’ha passat a treballar del costat mar al costat muntanya. Aquest canvi de fase ha permès obrir el carrer al trànsit que ja queda amb la seva configuració definitiva, amb un carril per sentit a tot el carrer, i s’ha restituït el transport públic a la seva ubicació final.

En aquest període també s’avançarà amb les obres de l’avinguda Meridiana, que implicaran canvis de costat dels treballs al mes d’agost al tram comprès entre el carrer Navas de Tolosa i Espronceda, i ocupacions dels carrils ràpids i tasques d’aglomerat en dates puntuals dels mesos d’agost i de setembre, en el tram entre Espronceda i Felip II.

Alhora, s’acceleraran les tasques de reforma i ampliació del pont del carrer Santander per millorar la connectivitat de vianants i bicicletes; aquestes tasques deixaran aquesta infraestructura tallada al trànsit des del mes de juliol i fins a principis de setembre.

En un altre ordre, també es realitzaran intervencions de caràcter més local però que suposen una important millora per la qualitat de vida dels barris, com per exemple l’inici de la urbanització del  carrer Loreto, la del carrer Palafrugell i la de la plaça del Rom Cremat. També finalitzaran les urbanitzacions dels carrers Savina i Cortit o les zones verdes de la Colònia Castells i del barri de Vallcarca.

 

Afectacions a metro, tramvia i FGC

Aquest estiu el transport públic serà un dels àmbits protagonistes, amb l’execució d’obres destacades. Les tasques programades implicaran talls que afectaran el dia a dia de la ciutadania però que són necessàries per posar al dia les infraestructures ferroviàries de Barcelona.

La intervenció més destacada, i que suposarà més afectacions de servei, ja s’ha iniciat i consisteix en el tall de la L4 de metro per renovar 6 quilòmetres de via, al tram central entre Bogatell i Verdaguer. Les afectacions duraran fins a finals d’agost i les obres permetran millorar la fiabilitat de la línia, reduir el nombre d’incidències, augmentar el confort durant el viatge i solucionar les vibracions per l’ús de la infraestructura.

Coincidint amb les dates, a dia d’avui també hi ha en marxa un tall de servei a tota la línia T4 del tramvia per les obres que s’estan duent a terme per connectar aquesta infraestructura a l’àmbit de Glòries. Les afectacions duraran fins a finals d’agost i se sumaran a la resta de talls de circulació que es produiran durant els mesos d’estiu a diverses vies transversals que creuen la zona d’obres del tramvia a l’avinguda Diagonal.

Durant els mesos d’estiu seguiran executant-se els treballs previs del perllongament de la L8 de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC), que implicaran afectacions a la mobilitat i ocupacions de carrils, especialment a l’àmbit més proper a l’Hospital Clínic i al carrer Villarroel, en diversos moments del mes de juliol. Les ocupacions dels carrers Urgell i Còrsega s’allargaran fins al mes de setembre.

Una altra intervenció consistirà en la renovació de les vies dels FGC, entre les estacions de Muntaner i les Tres Torres, que implicarà que el servei entre Gràcia i Sarrià es realitzi amb un servei alternatiu d’autobús del 12 al 20 d’agost. Aquesta actuació també comportarà ocupacions en calçada i vorera durant el juliol, l’agost i el setembre a quatre punts de la Via Augusta.

A Sant Andreu aquest estiu finalitzaran les obres de construcció d’un nou accés adaptat a la coberta de l’edifici del triangle ferroviari des del carrer Josep Soldevila, que substituirà l’accés actual, i la impermeabilització de la coberta existent i l’execució de la llosa de protecció.

 

Afectacions per increment de carrils bici

En el mateix marc, i dins  l’aposta de l’Ajuntament de Barcelona per avançar cap a una mobilitat més sostenible, saludable i segura, durant el període estival el Govern municipal continua ampliant la infraestructura ciclista de la ciutat. Els mesos de juliol i agost s’aprofitaran per avançar i acabar l’execució dels nous carrils bici.

Alguns d’ells ja s’han iniciat i podran entrar en servei aquests propers mesos. Són el del passeig Maragall – carrer Freser – carrer Rosselló, que està previst que finalitzi a finals de juliol; el carril bici de la Gran Via de les Corts Catalanes, entre la plaça Espanya i el carrer Mineria, que acabarà al mes de setembre; les tasques de reurbanització de la terciana de l’avinguda Diagonal, vinculades al carril bici que cobreix el tram entre la Facultat d’Empresarials i el Parc Cervantes, amb data prevista d’acabament al mes de juliol; i els trams de carril bici de Via Augusta, entre Laforja i Dolors Monserdà, que finalitzen el mes de juliol. El carril bici del carrer Independència, entre avinguda Meridiana i Sant Antoni Mª Claret, ha entrat en servei aquest cap de setmana.

Aquest estiu també està previst que comencin les obres dels carrils bici del carrer Còrsega, entre els carrers Freser i Castillejos, diversos trams centrals del carril bici del carrer Mallorca; el carril bici de la Gran Via, entre carrer Mineria i la plaça Cerdà i el carril bici del passeig Marítim, entre l’avinguda Ramon Trias Fargas i el carrer de Trelawny.

 

Renovació de paviments

Com cada estiu s’aprofiten els mesos de calor per programar intervencions de pavimentació que permeten millorar la seguretat viària a les calçades, tant per al transport públic com per al transport privat que fa ús de la xarxa bàsica i local. Enguany, hi haurà un total de 9 pavimentacions d’envergadura que implicaran millorar 40.932m2 de sòl.

Entre el 8 i el 16 de juliol es pavimentaran diversos trams de la Ronda Litoral i la Ronda de Dalt. Del 27 de juliol al 6 d’agost es faran treballs de millora del ferm a la plaça Cinc d’Oros i de l’11 al 17 d’agost es pavimentarà el carril bus de la Gran Via de les Corts Catalanes, entre el carrer Química i el carrer Sant Germà. Aquests darrers treballs se sumaran als treballs de construcció del carril bici que ja s’estan executant en aquest àmbit, i a tasques de canalització, i implicaran una reducció important de la capacitat viària d’aquesta via. Per aquest motiu, durant aquest període es recomana no accedir a la ciutat a través de la Gran Via.

El 29-30 de juliol es pavimentarà el carrer Balmes, entre la plaça Joaquim Folguera i la Ronda General Mitre; del 14 al 20 d’agost el carrer Isaac Newton, entre Bellesguard i avinguda Tibidabo; del 24 de juliol al 6 d’agost, el passeig de la Vall d’Hebron, entre l’avinguda Jordà i el carrer Arquitectura. També hi haurà canvis de juntes de dilatació del paviment i de les estructures de formigó per millorar la qualitat del ferm i la seguretat viària de la ciutat al carrer Comte d’Urgell, al carrer de Casanova i a la plaça Borràs.

 

Intervencions en infraestructures de serveis

Finalment, durant aquest estiu també està prevista la realització de diverses actuacions per garantir la qualitat dels subministraments urbans amb reparacions importants de les xarxes primàries d’aigua potable i de gas natural per millorar la salubritat i el medi ambient.

 

Catàleg d’obres d’estiu de l’any 2023





Paraules clau

obres d’estiu/