Barcelona augmenta en 776 places l’oferta pública per a cicles de grau mitjà : Servei de Premsa

Barcelona augmenta en 776 places l’oferta pública per a cicles de grau mitjà

05/07/2023



Temps estimat de lectura: 4 minuts

El proper curs 2023-2024 Barcelona comptarà amb 776 noves places d’oferta pública per a cicles de grau mitjà i en total s’arribarà a les 9.470. Un 89,33% de l’alumnat de continuïtat que s’ha preinscrit en aquests cicles ha obtingut una de les opcions demanades, i un 75,10% podrà cursar la seva primera opció. Aquest augment de places es deu, en part, a la creació de l’Institut de Tecnologies de la Informació i la Comunicació de Barcelona, l’Institut de Sostenibilitat i el Medi Ambient de Barcelona i l’Institut de Tècniques Audiovisuals i de l’Espectacle de Barcelona. El Servei d’Orientació del Consorci d’Educació de Barcelona serà l’encarregat de reorientar l’alumnat que a hores d’ara es troba en espera de plaça (un 10,67%) a través d’un servei personalitzat  adreçat especialment a l’alumnat en situació de vulnerabilitat. Els oferirà cicles afins a la primera opció demanada o batxillerats professionalitzadors amb places vacants.

En aquest curs, a més, l’alumnat de continuïtat —el que prové de 4t d’ESO, batxillerat, prova de graduat d’ESO per majors de 18 anys o de programes de formació i inserció (PFI)— ha augmentat la preinscripció. Per exemple, els que provenien d’ESO han passat de 4.429 a 5.001, els de PFI de 399 a 484 i els de batxillerat, que enguany es consideren de continuïtat per primera vegada, han generat 782 sol·licituds més.

 

Alumnat en espera de plaça

L’alumnat que ha quedat en espera de plaça té encara tres possibilitats més per aconseguir-la: quan tingui lloc la gestió de la llista d’espera el 20 de juliol, en la segona fase d’admissió entre el 25 i 27 de juliol (amb assignació de plaça el 31 de juliol) en què poden ampliar les seves peticions entre aquells cicles on encara hi ha vacants, o bé a principis de setembre, quan encara poden optar a les places que finalment hagin quedat vacants i fer la matrícula directament al centre.

En tot cas, el Servei d’Orientació els oferirà alternatives com cicles afins als demanats o batxillerats professionalitzadors que s’adeqüen a les peticions inicials. Aquest servei atén de forma personalitzada els joves i les famílies en el moment que l’alumnat acaba l’educació secundària obligatòria per continuar estudis d’ensenyament postobligatori i col·labora amb els centres de secundària, de formació professional i formació d’adults per donar-los suport en l’articulació de recursos per a la continuïtat de l’alumnat en el seu nou itinerari.

A més, es garantirà que al llarg del procés d’assignacions tot l’alumnat pugui accedir a una plaça en un cicle de la família professional sol·licitada. També cal tenir en compte que hi ha aproximadament un 25% d’alumnat que finalment no formalitza la matrícula, de manera que encara es podrà ajustar més l’oferta a la demanda.

 

Tres nous centres per donar resposta a l’augment de la demanda

El proper curs obriran les portes tres nous centres a Barcelona: l’Institut de Tecnologies de la Informació i la Comunicació de Barcelona (ITICB); l’Institut de Tècniques Audiovisuals i de l’Espectacle de Barcelona (ITAEB), i l’Institut de Sostenibilitat i el Medi Ambient de Barcelona (ISMAB).

L’ITICB és un nou centre d’àmbit professional centrat en la indústria de la tecnologia de la informació i la comunicació, un dels sectors amb més demanda en el mercat laboral. Serà el segon institut dedicat a l’àmbit tecnològic a la ciutat, després de la creació de l’Institut Tecnològic de Barcelona el curs 2018-2019. Pel que fa als cicles de grau mitjà, n’oferirà un sobre Sistemes Microinformàtics i Xarxes.

L’ITAEB és un nou centre d’àmbit professional centrat en el sector de les arts escèniques i forma part d’una nova tipologia de centres focalitzats en els ensenyaments professionalitzadors amb un disseny que aposta per una configuració d’espais flexible i polivalent. Pel que fa als graus mitjans, n’oferirà un sobre vídeo, discjòquei i so.

L’ISMAB oferirà un únic projecte amb dues seus d’estudis agraris, de jardineria i mediambientals. El nou centre neix de la fusió de l’Institut Rubió i Tudurí, del districte de Sant Andreu, i l’Escola Viver Castell de Sant Foix. Aquest institut suma dos equips amb molta experiència per posar a l’agenda de la formació professionalitzadora la sostenibilitat i el medi ambient. Pel que fa als cicles de grau mitjà, oferirà Xarxes i Estacions de Tractament d’Aigües; Aprofitament i Conservació del Medi Natural; Jardineria i Floristeria i Producció Agroecològica.





Paraules clau

cicles de grau mitjà/ Oferta Pública/