L’art urbà de Tvboy envaeix el Disseny Hub Barcelona : Servei de Premsa

L’art urbà de Tvboy envaeix el Disseny Hub Barcelona

05/07/2023



Temps estimat de lectura: 6 minuts

Del 5 de juliol a l’11 de setembre, el Disseny Hub Barcelona acull “Tvboy. The Invasion”, una exposició conceptual que ocuparà diferents espais de l’edifici amb l’art provocador i contemporani de Tvboy, pseudònim artístic de Salvatore Benintende, exponent internacional del moviment de l’Urban Art contemporani i un dels artistes més destacats de la seva generació.

 

 

L’exposició, coproduïda per Tvboy Studio i el Disseny Hub Barcelona, reuneix fins a 70 obres, que inclouen pintures originals sobre tela, instal·lacions i fotografies d’street art, i que s’ubicaran a diferents espais de l’interior i l’exterior de l’edifici per dialogar amb l’entorn i amb els visitants. Les obres giren al voltant dels quatre temes que caracteritzen l’obra de Tvboy i que es presenten com a itineraris temàtics: l’amor, el poder, els herois i la història de l’art. En paraules del comissari de la mostra, Nicolas Ballario, “Tvboy encarna perfectament la nostra època, perquè elimina les fronteres entre disciplines i ens empeny a abandonar una visió categoritzada i estèril del món, tant per les tècniques o les eines que utilitza com pels continguts que tracta”. I afegeix: “Tvboy ens parla de racisme, discriminació, medi ambient, clima, cinema, esport, religió, violència, sexe, mort, immigració, amor, amistat, poder, herois i art. És una enciclopèdia d’imatges de la societat contemporània”.

Les obres que es podran veure a ‘Tvboy. The Invasion’ es distribueixen en diferents temes i àrees:

 

 

Què és un petó?  El petó és un element que apareix en diverses obres de Tvboy i amb el qual l’artista mostra un camí obert a la interpretació. Alguns dels personatges que els protagonitzen són aparentment rivals però ben identificables – com és el cas del petó entre Leo Messi i Cristiano Ronaldo – però d’altres són anònims. Un petó pot ser una reconciliació, però també un enfrontament directe, un punt de trobada.

El Cel i el Blat Aquesta àrea mostra algunes de les obres que va fer Tvboy arran del seu viatge a Ucraïna un any després de l’inici de la guerra convidat per l’ONG Cesvi. Realitzades entre KíevBucha i Irpin, retraten la resistència silenciosa d’un poble que intenta mantenir viva la seva vida quotidiana. Sovint els seus personatges són infants que ens donen una lliçó mostrant esperança per al futur i que lluiten fent servir el color i l’alegria.

Art a la batedora A través de la cultura de masses, Tvboy aborda la història de l’art distorsionant-la i adaptant-la, de vegades amb una actitud blasfema, però mai com una provocació per si mateixa. Tvboy trenca l’halo de sacralitat que sovint plana sobre les grans obres de la història de l’art i, a través del llenguatge del “nou pop”, introdueix les figures clau de la cultura pop contemporània dins dels grans clàssics de la història de l’art. Per a Tvboy la cultura moderna és una batedora i l’art esdevé actual i contemporani mitjançant un diàleg amb la societat i amb la nostra vida quotidiana.

Poder, et taco Amb aquestes obres, Tvboy es posa de la banda dels col·lectius que fan accions de llançar pintura sobre obres d’art i escull ser ell mateix qui llenci pintura als seus quadres. Per a Tvboy no hi ha cap intenció iconoclasta en aquest tipus de protestes i, per això no tem interactuar amb les seves obres, donant-los un significat nou. En els quadres escollits hi apareixen caps d’estat, en alguns casos dictadors, per fer una crítica al poder i una denúncia del seu immobilisme.

Obres de Barcelona Aquesta secció és una gran dedicatòria a la ciutat que Tvboy ha triat i un homenatge a una ciutat en estat de continu canvi. L’artista tria dues icones, Rosalía i Alèxia Putellas: la primera la representa com una figura religiosa amb una referència a Santa Rosalia, patrona de la ciutat natal de Tvboy, Palerm. La segona és una superheroïna moderna: aquest mural fet als carrers de Barcelona ha substituït el que anteriorment havia creat l’artista per representar Maradona, demostrant que fins i tot els personatges més sagrats poden adoptar noves formes. Altres personatges que apareixen en aquesta secció són Franco BattiatoRaffaella CarràFreddy Mercury i Montserrat Caballé, exponents dels Jocs Olímpics de Barcelona 1992.

Oferir la vida El compromís humanitari és una font d’inspiració molt forta per a Tvboy, que no només plasma les seves obres als murs de les ciutats. Aquesta secció mostra una important instal·lació que representa la frontera de Ceuta i Melilla, així com l’obra que Tvboy va fer a bord d’un vaixell d’Open Arms per acollir les dones i els homes salvats al mar amb un missatge d’esperança. A banda d’Open Arms, Emergency i moltes altres organitzacions han demanat a Tvboy que els ajudi en la seva tasca.

“Tvboy. The Invasion” es completa amb un recorregut fotogràfic de diversos murals de l’artista que es troba ubicat a la planta -1 del Disseny Hub i que ofereix una panoràmica d’algunes de les obres més icòniques de Tvboy que es poden veure a diferents llocs del món.

 

Qui és Tvboy?

Darrere de Tvboy hi ha Salvatore Benintende (Palerm, 1980), graduat en disseny a la Facultat de Disseny Industrial de la Universitat Politècnica de Milà i estudiant de Belles Arts a Bilbao. La seva primera aparició com a Tvboy va tenir lloc a la Facultat de Disseny de Milà, que va organitzar una exposició on incloïa una de les seves obres. L’èxit obtingut el va portar a reproduir la imatge estilitzada del nen amb la cara enganxada al televisor als murs dels carrers de Milà: van ser els seus inicis com a artista de carrer. Mentrestant, es va traslladar a Barcelona per amor, i un episodi el va llançar a la fama a escala mundial: el dia de Sant Jordi va fer aparèixer un mural al centre de Barcelona amb un petó apassionat entre Messi i Ronaldo. La imatge es va publicar a tot el món i, des d’aquell moment, Tvboy ha exposat en molts museus, galeries i als carrers de mig món, convertint-se en un dels artistes urbans més reconeixibles i famosos.

 

Jordi Basté, Presentador de ràdio i televisió

«M’entusiasma la generositat de TVBOY, entre d’altres coses, perquè en lloc de convertir les seves obres en personals i situar-les en una galeria, el que fa és col·locar el museu al carrer, i ens deixa grans obres d’art que alguns poden confondre amb un grafit, però que diuen molt més del que s’escriu en un grafit. Per tant, llarga vida a aquest tipus d’art i llarga vida al TVBOY a Barcelona». 

 

Luis Bassat,, Publicista i col·lecionista d’art

«L’any 2016 vam comprar sis obres de TVBOY. Diuen que tenim certa intuïció de quins artistes progressaran i, en aquest cas, admeto amb molt de gust que ho vam encertar. L’obra de TVBOY és una combinació única d’elements de la cultura popular amb una crítica mordaç de la societat contemporània, que provoca una profunda reflexió en l’espectador. Les seves peces urbanes són un reflex de la nostra època i de la seva particular visió del món». 

 

Òscar Camps, Fundador d’Open Arms

«L’obra de TVBOY és un petit gra de sorra per visibilitzar el drama dels refugiats. Si el mar és un lloc segur per a ells, la terra deu ser un infern».

 

Imatges per a descàrregar, aquí





Paraules clau

Tvboy/