Barcelona farà un homenatge pòstum al dibuixant Francisco Ibáñez , Medalla d’Or de la ciutat al Mèrit Cultural : Servei de Premsa

Barcelona farà un homenatge pòstum al dibuixant Francisco Ibáñez , Medalla d’Or de la ciutat al Mèrit Cultural

16/07/2023Temps estimat de lectura: 3 minuts

L’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, ha anunciat avui que la ciutat de Barcelona farà un homenatge per lliurar, a títol pòstum, la Medalla d’Or de la ciutat al Mèrit Cultural al dibuixant Francisco Ibáñez, mort ahir als 87 anys. En l’acte de reconeixement es farà entrega a la família de la medalla concedida per unanimitat al Plenari del mes de febrer de l’any passat, després que en el seu moment no es pogués fer l’acte de lliurament.

Jaume Collboni ha volgut donar un últim adéu a l’il·lustre dibuixant barceloní assistint a la capella ardent instal·lada al tanatori de Sancho d’Àvila, on l’Ajuntament de Barcelona ha dipositat una corona de flors en nom de la ciutat.

Collboni ha destacat que Ibáñez “era una persona molt implicada en la vida associativa i cívica de Barcelona, que va estar dibuixant fins l’últim moment, expressant amb intel·ligència i humor, fent un anàlisi social i fent pensar a tantes generacions de catalans i espanyols que fins i tot van aprendre a llegir amb els seus còmics”. “La millor manera de retre-li homenatge és pensant en aquell home que sempre tenia una paraula amable, un sentit del humor inquebrantable i un optimisme a prova de bombes”, ha dit. “Molts barcelonins i barcelonines, d’edats molt diferents, sentim aquesta tristesa per haver-lo perdut i també aquesta alegria per haver après tant d’ell i dels seus escrits i dels seus personatges que ja formen part de les nostres vides”.

L’alcalde ha avançat que hi haurà un acte d’homenatge pòstum, amb la família, on se li farà el reconeixement que no es va poder fer físicament quan se li va concedir la medalla i ha assegurat que totes les propostes de reconeixement que es facin des de la ciutat, des de les entitats o des del sector del còmic, que és una part molt important de la literatura a la nostra ciutat, seran rebudes amb la millor de les intencions per part de l’Ajuntament per reconèixer una figura tan important de la literatura del còmic i de les nostres vides”.

 

 


Imatge: InfoBarcelona, 25/02/2022
 

 

Medalla d’Or de Barcelona al Mèrit Cultural

El Plenari del Consell Municipal del 25 de febrer del 2022 va aprovar per unanimitat, concedir les Medalles d’Or de Barcelona al Mèrit Cultural als dibuixants Francisco Ibáñez i Miguel Gallardo, mort també l’any passat.

Barcelona va decidir honorar Francisco Ibáñez “per la seva incansable i intensa trajectòria creativa, com a referent del món de l’humor i del còmic al nostre país”. Ibáñez va començar a desenvolupar des de molt jove una gran afició pels còmics i el dibuix. La primera publicació d’un dibuix seu va arribar quan només tenia onze anys, a la revista “Chicos”, tot i que va estudiar comptabilitat i peritatge mercantil i la seva primera feina va estar lligada al món de la banca. Aviat la va començar a compaginar amb les seves col·laboracions a revistes com “Nicolás”, “Chicolino”, “Picolín”, “Liliput” o “La Risa”, amb tires, acudits, sèries humorístiques, creant personatges propis o donant continuïtat a creacions d’altres autors.

El 1957 va decidir dedicar-se a temps complet a la creació d’històries i va abandonar la feina al banc. Aquell mateix any va començar a col·laborar amb l’editorial Bruguera. El gener de 1958 es va publicar la primera sèrie de Mortadelo y Filemón a la revista “Pulgarcito”, els seus personatges més icònics. Entre 1957 i 1963 comença una etapa on anirà fixant el seu estil propi dins de Bruguera, creant infinitat de personatges i adaptant algunes de les seves millors sèries per a les diferents revistes i tebeos de l’editorial: “La familia Trapisonda” (Pulgarcito, 1958); “13, Rue del Percebe” (Tío Vivo, 1961); “El botones Sacarino” (El DDT, 1963); “Rompetechos” (Tío Vivo, 1964) o “Pepe Gotera y Otilio” (Tío Vivo, 1966).

Ibáñez compta amb més de 100 milions d’àlbums venuts i és un dels humoristes gràfics espanyols més prolífics i reconeguts.

Francisco Ibáñez era veí de la biblioteca Gabriel García Márquez de Sant Martí, inaugurada l’any passat, on hi ha un fons especial monogràfic dedicat a ell i els seus còmics.

Paraules clau

Francisco Ibáñez/ Medalla d'Or de la ciutat al Mèrit Cultural/