L’Eixample projecta una reurbanització definitiva del xamfrà del carrer d’Aragó amb Bruc : Servei de Premsa

L’Eixample projecta una reurbanització definitiva del xamfrà del carrer d’Aragó amb Bruc

21/07/2023



Temps estimat de lectura: 4 minuts

L’Eixample projecta fer una reurbanització definitiva del xamfrà del carrer d’Aragó amb Bruc. Es tracta d’una actuació inclosa en un dels projectes sorgits dels Pressupostos Participatius, inicialment prevista com a intervenció tàctica però que s’executarà com a obra estructurant per integrar millor el xamfrà amb l’entorn.

Aquest xamfrà està en una illa que inclou l’Escola de la Concepció, el Mercat de la Concepció, el Conservatori Municipal i la Seu del Districte. La ubicació d’aquests equipaments fa que el tractament de l’espai hagi d’anar més enllà d’una actuació tàctica i es concebi com a obra definitiva, ja que inclou una realitat més complexa que la d’un entorn escolar i, per tant, presenta més necessitats de mobilitat i de reurbanització. La remodelació definitiva del xamfrà, doncs, oferirà més espai ciutadà de qualitat a l’entorn d’aquests equipaments.

El Districte encarregarà ara la redacció del projecte executiu i un cop es tingui la millor proposta d’intervenció dibuixada podrà concretar el calendari d’execució de les obres, si bé la voluntat és poder-lo executar durant el primer trimestre any vinent.

Paral·lelament, el Districte de l’Eixample no tirarà endavant el projecte de reurbanització tàctica dels altres quatre xamfrans del carrer d’Aragó inclosos en el mateix projecte dels Pressupostos Participatius. Es tracta dels xamfrans d’Aragó amb Viladomat, Comte d’Urgell, Nàpols i Entença. L’equip de Govern considera convenient no procedir a la seva execució, tal com estava planificat, ja que entén que els xamfrans d’Aragó no són assimilables als entorns escolars i la realitat i necessitats no són les mateixes. Les actuacions tàctiques van sorgir per una necessitat d’emergència, però un cop ja no està vigent la necessitat caldria realitzar actuacions estructurals, amb el disseny estàndard de les voreres per dotar de qualitat l’espai i millorar-ne el manteniment.

D’acord amb les conclusions d’un informe del  Departament d’Obres i Manteniment del Districte de 6 de juliol de 2023 i amb l’Àrea d’Urbanisme i Habitatge, el Districte també motiva la seva decisió en l’elevat cost de manteniment i les dificultats d’accessibilitat de les actuacions tàctiques, que no tenen en compte tots els elements de l’espai públic ja que es creen graons i rampes.

Cal tenir en compte a més, que a nivell de costos, les actuacions tàctiques (sense tenir en compte mobiliari i jardineria) i les estructurals (amb paviment de panot i vorada) en un xamfrà són força similars però resolen les necessitats de manera molt diferent. L’actuació tàctica crea un entorn diferenciat de la resta de l’espai, amb dificultats d’accessibilitat i elevats costos de manteniment, i en canvi l’actuació estructural integra el nou xamfrà a la realitat de l’entorn.

Així mateix, el Districte considera que la intervenció tàctica en aquests xamfrans hauria implicat la pèrdua de l’espai que actualment està ocupat per serveis (contenidors i places de càrrega i descàrrega) que són difícils de ressituar per la manca d’espai disponible a l’Eixample. Aquests espais de servei són especialment útils en aquest àmbit degut a les actuacions de pacificació que s’han fet a l’entorn del carrer Aragó, especialment als carrers Consell de Cent, Rocafort i Girona, que han millorat les condicions de la via pública però que han implicat la reducció d’espai per aquests serveis.

Aquestes decisions han estat comunicades als promotors de la iniciativa Impulsem cinc Ecoxamfrans al carrer Aragó, sorgida arran dels Pressupostos Participatius per al Districte de l’Eixample.

 

En marxa les obres que culminen la pacificació dels entorns escolars del carrer d’Entença

La setmana passada va començar la darrera fase per pacificar els entorns escolars del carrer d’Entença, en el tram entre la Gran Via de les Corts Catalanes i l’avinguda de Josep Tarradellas. L’objectiu de l’actuació, també escollida als pressupostos participatius de l’Eixample, que ara culminarà és fer més segurs els entorns escolars d’aquesta via, millorar els accessos i incrementar els espais de trobada.

La intervenció respon a les reclamacions de les escoles i les entitats veïnals per millorar la qualitat de l’aire, reduir el soroll i fer més segurs els entorns escolars d’aquesta zona. Els treballs pendents i que s’estan fent a l’entorn de l’Escola Joan Miró, a la cantonada amb Diputació són principalment de pintura, col·locació de mobiliari urbà, jardineres i adequació de l’espai. La finalització de les obres està prevista per a l’agost.

El projecte avança després que a finals de febrer es duguessin a terme les obres per implementar un cordó de serveis al carrer d’Entença en el tram entre la Gran Via i l’avinguda de Roma, seguint el model ja aplicat en el tram pacificat de l’avinguda de Roma i l’avinguda de Josep Tarradellas, amb els serveis situats al costat Llobregat de la via.

Els diversos projectes de pressupostos participatius de l’Eixample segueixen endavant.

Entre aquests, destaquen:





Paraules clau

Aragó amb Bruc/ ecoxamfrans/ Eixample/ pressupostos participatius/ reurbanització eixample/