Servei de Premsa
23/01/2025
TERSA presenta la Memòria de Sostenibilitat 2022
26/07/2023
Temps estimat de lectura: 4 minuts
- Entre els fets més rellevants de 2022 destaquen l’ampliació de l’accionariat amb l’entrada de cinc consistoris metropolitans i la renovació de l’Autorització Ambiental de la Planta de Valorització Energètica (PVE) de Sant Adrià del Besòs
- La primera tinenta d’alcaldia, Laia Bonet, fa una visita a la planta de Sant Adrià per visualitzar de primera mà les tasques que desenvolupa el grup TERSA en l’àmbit metropolità de Barcelona
El grup TERSA, l’empresa especialitzada en la gestió de serveis ambientals i que està participada majoritàriament per l’Ajuntament de Barcelona i l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), ha fet pública la Memòria de Sostenibilitat 2022 per tal de donar a conèixer la seva activitat i gestió en l’àmbit social, econòmic i mediambiental.
La memòria, que s’ha elaborat seguint els criteris establerts per Global Reporting Initiative i que ha estat verificada per una empresa externa independent, exposa les dades i les actuacions més rellevants de l’activitat de l’empresa pública durant el 2022. Entre els fets més rellevants que es recullen al document, destaquen els següents:
- Ampliació de l’accionariat amb l’entrada de cinc ajuntaments metropolitans: l’Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat, el de Sant Boi de Llobregat, el de Sant Just Desvern, el d’Esplugues de Llobregat i el de Sant Vicenç dels Horts. Gràcies a aquests acords, els consistoris metropolitans podran adherir-se al servei de Barcelona Energia, la comercialitzadora pública de l’àrea metropolitana de Barcelona gestionada per TERSA, que subministra energia 100 % renovable als equipaments públics de les ciutats. A més a més, aquesta ampliació també afavorirà la prestació de serveis energètics de TERSA als consistoris pel tal de treballar i contribuir a la transició cap a un model energètic més sostenible.
- La Planta de Valorització Energètica (PVE) de Sant Adrià del Besòs ha renovat l’Autorització Ambiental Integrada (AAI), fet que certifica que el seu funcionament s’adequa a la regulació vigent i, a més, remarca les mesures d’eficiència energètica i les millores tècniques aplicades a la planta per a la valorització de residus. La renovació de l’AAI és un dels tràmits que s’emmarca dins dels procediments normals de control de la seva activitat i avala, una vegada més, el bon funcionament de la PVE. La valorització energètica és una de les principals àrees d’actuació que, a través de la reducció dels residus i l’aprofitament del seu poder calorífic, genera energia i, d’aquesta manera, redueix el seu impacte ambiental. El 2022, es van valoritzar 316.844 tones de residus a la PVE i es van produir 181.921 MWh d’energia. A més, es van subministrar 127.992 tones de vapor a la xarxa urbana de calor i fred del Fòrum i del districte 22@.
- El Centre de Tractament de Residus Municipals (CTRM) de Gavà-Viladecans, gestionat per SEMESA, ha incrementat un 37,5 % la seva capacitat de tractament d’envasos lleugers, com per exemple envasos de plàstic, metàl·lics i envasos per a begudes i aliments (brics). La planta ha posat en funcionament un nou torn, el tercer, per donar resposta a l’augment d’envasos lleugers que arriben al centre fruit d’una millora en la recollida selectiva per part de la ciutadania. D’aquesta manera, el 2022 es van tractar 24.845 tones d’envasos lleugers amb un percentatge de recuperació del 66,5 %.
- Barcelona Energia, la comercialitzadora pública de l’àrea metropolitana de Barcelona gestionada per TERSA, va comercialitzar 220.025 MWh d’energia el 2022, un 17,27 % més que el 2021. Pel que fa als punts de subministrament, Barcelona Energia va tancar el 2022 amb un total de 10.832 punts, 4.788 dels quals eren domèstics, 5.338 municipals i 706 de comerços i empreses. La xifra és un 9,21 % superior a la del 2021, que es va tancar amb 9.918 punts de subministrament. El creixement de la comercialitzadora energètica pública demostra l’interès creixent de la ciutadania en un model energètic més sostenible i responsable.
- TERSA va tancar el 2022 generant un 41 % més d’energia renovable que el 2021 gràcies a les 177 instal·lacions fotovoltaiques que gestiona a Barcelona i la seva àrea metropolitana. L’energia total produïda l’any passat per aquestes instal·lacions va ser de 3.935.640 kWh, que es van destinar principalment a l’autoconsum, en el cas de les plaques fotovoltaiques d’autogeneració i, també, a la seva comercialització en el cas de les instal·lacions connectades a la xarxa elèctrica. Properament, es preveu la posada en marxa de 88 projectes fotovoltaics nous per encàrrec de l’Àrea Metropolitana de Barcelona, fet que consolida la línia de negoci de gestió integral d’instal·lacions fotovoltaiques que ofereix l’empresa pública des de fa més de 14 anys.
La publicació de la memòria reafirma el compromís de TERSA amb la ciutadania mitjançant aquest exercici de transparència que fa publica la gestió, a més de donar a conèixer les dades de l’activitat i l’impacte a la comunitat i posar-les a disposició de la ciutadania. En aquest sentit, es consolida el compromís amb el bon govern i la transparència de l’empresa i la voluntat d’establir un diàleg permanent amb els diferents grups d’interès per tal de continuar posicionant el grup com una de les empreses expertes i referents en el sector.
Visita de la primera tinenta d’alcaldia Laia Bonet
Coincidint amb la publicació de la memòria de sostenibilitat de 2022, la primera tinenta d’alcaldia d’Urbanisme, Transició Ecològica, Serveis Urbans i Habitatge, Laia Bonet, ha fet la primera visita institucional a la Planta de Valorització Energètica (PVE) de Sant Adrià del Besòs, acompanyada de diferents persones de l’equip municipal. El gerent del Grup TERSA, Oriol Vall-llovera, ha rebut els representants del consistori i els ha mostrat de prop el funcionament de la planta. Ha estat la primera visita de representants municipals a les instal·lacions de TERSA una vegada ha quedat configurat el nou equip de govern de l’Ajuntament de Barcelona.
Paraules claugestió residus/ medi ambient/ tersa/