Detingudes dues persones a Alacant dedicades a l’exportació a Algèria de vehicles robats i falsificats en una operació conjunta de la Guàrdia Urbana i la Guàrdia Civil       : Servei de Premsa

Detingudes dues persones a Alacant dedicades a l’exportació a Algèria de vehicles robats i falsificats en una operació conjunta de la Guàrdia Urbana i la Guàrdia Civil      

28/07/2023



Temps estimat de lectura: 2 minuts

La recerca, donada la complexitat i la difícil detecció del ‘modus operandi’ emprat pels detinguts, ha tingut una durada d’un any i en ella han participat agents de la Unitat Orgànica de la Policia Judicial de la Comandància de la Guàrdia Civil de Barcelona, especialistes del Servei Fiscal de la Guàrdia Civil del Port de Barcelona i agents Guàrdia Urbana de Barcelona especialitzats en la documentoscòpia.

Els dos detinguts a Alacant haurien exportat una trentena de vehicles robats en diferents països d’Europa i formarien part de l’estructura d’una organització assentada a Europa, de major escala, que comptava amb la seva pròpia xarxa de robatori de vehicles, experts en la seva falsificació modificant del número de bastidor i responsables en tramitació documental i duanera. Tota aquesta estructura era necessària per a materialitzar l’objectiu del delicte i dificultava la localització dels vehicles i la detecció del seu origen o traçabilitat.

 

Modus operandi

Els investigats, la base operacional dels quals es trobava a Alacant, eren els encarregats de realitzar l’exportació dels vehicles a través dels ports de Barcelona i València mitjançant la creació d’empreses per a aquest fi.

Els vehicles havien estat prèviament robats en diferents països europeus, falsificat el seu bastidor mitjançant el procés de reencunyació i “rematriculats” amb una matriculació provisional a França, utilitzant per a això el nou número de bastidor per a donar de “alta” el vehicle en el sistema de matriculació francès.

Ja proveïts els vehicles d’una matrícula provisional, aparentment legal i ordinària, per a realitzar l’exportació era totalment necessària la intervenció de Transitaris -empreses privades de gestió duanera-, sent aquests últims suposadament estafats pels investigats que no satisfeien els salaris per les gestions efectuades per aquestes empreses

Els investigats presentaven contractes de compravenda dels vehicles a nom de terceres persones d’origen algerià i edat avançada, entre els 80 i 90 anys, dificultant encara més la traçabilitat de la xarxa criminal.

Els investigadors han detectat una trentena de vehicles exportats amb un valor comercial entorn als 1,43 milions d’euros. Fins al moment han estat recuperats sis d’aquests vehicles.

Es van realitzar registres en dos dels domicilis vinculats actualment als detinguts, trobant-se documentació rellevant de les exportacions efectuades, xecs d’elevat valor i suports informàtics que seran objecte d’anàlisi.

L’operació continua oberta i la Guàrdia Civil manté contactes amb autoritats policials de diferents països europeus per a la completa desarticulació de l’organització.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 





Paraules clau

Guàrdia Civil/ guàrdia urbana/ vehicles robats i falsificats/