L’Ajuntament de Barcelona crea el Comitè Assessor d’Infraestructures que estarà presidit per Santi Vila : Servei de Premsa

L’Ajuntament de Barcelona crea el Comitè Assessor d’Infraestructures que estarà presidit per Santi Vila

28/07/2023



Temps estimat de lectura: 4 minuts

Avui, l’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, ha signat el decret de creació del Comitè Assessor d’Infraestructures. Es tracta d’un nou òrgan municipal de naturalesa consultiva que estarà presidit per Santi Vila. Integrarà a persones expertes i de reconegut prestigi professional en el camp de les infraestructures.

L’objectiu del Comitè Assessor d’Infraestructures serà desenvolupar continguts orientats a dotar de veu pròpia a l’Ajuntament de Barcelona en matèria d’infraestructures que tinguin o puguin tenir una repercussió en el futur de la ciutat. Ho farà mitjançant reconeguts experts i expertes, que assistiran a l’alcalde com a òrgan consultiu i assessor.

L’enginyer en cap, Oriol Altisench, farà funcions de coordinació i vetllarà, juntament amb el president del Comitè Assessor d’Infraestructures pel seu bon funcionament, a fi que aquest pugui assolir la missió assignada. El nou òrgan gaudirà d’autonomia en l’exercici de les seves funcions i d’independència en els informes i opinions que emeti. Els àmbits en els quals se centrarà el comitè seran les infraestructures de transport: infraestructures ferroviàries, portuàries i aeroportuàries. També abordarà i treballarà en el camp de les infraestructures energètiques i les infraestructures de telecomunicacions i de dades.

 

 

 

L’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, ha destacat que el nou comitè “haurà de permetre que l’Ajuntament de Barcelona tingui o no competències directes en les matèries d’infraestructures pugui tenir la millor i més qualificada posició des del punt de vista professional i des del punt de vista del rigor”.

L’alcalde, ha agraït a Santi Vila que hagi acceptat presidir aquest nou òrgan i n’ha destacat la seva capacitat de treball, constància, rigor, capacitat d’escolta activa, veu pròpia i capacitat d’arribar de manera transversal a molts sectors professionals de la ciutat.

Collboni ha afirmat que  “les infraestructures són la clau que condiciona el model de prosperitat, de compromís climàtic, de model econòmic i que afecta directament com seran les nostres vides d’aquí a deu anys”.  En aquest sentit, l’alcalde ha apostat per compaginar “la mirada immediata curta d’endreçar l’espai públic amb la mirada a mig i llarg termini de la Barcelona del 2030, començant per la qüestió de les infraestructures”.

Collboni ha afegit que la composició d’aquest comitè serà eminentment professional i que es valorarà el compromís amb la ciutat i el seu futur i l’excel•lència. “El debat sobre les infraestructures ha de tenir una base rigorosa, seria, tranquil.la i assossegada que permeti prendre les millors decisions que afectaran al futur de la ciutat i del país”, ha reblat.

Per la seva banda, Santi Vila, ha agraït la confiança i ha mostrat el seu compromís de respondre amb rigor i amb feina. Vila ha explicat que “poques coses com les infraestructures impacten tant en la vida d’una ciutat”, tant des del punt de vista de la seva economia com des de la qualitat de vida dels ciutadans. “Quan resolem o no resolem bé qüestions com la mobilitat això té conseqüències en el dia a dia dels nostres veïns”, ha afirmat.

Vila, ha conclòs assegurant que les infraestructures es poden fer de moltes maneres i ha apostat per formar un comitè d’experts que puguin treballar amb independència, coneixement i expertesa i que sigui plural i útil.

El nou Comitè Assessor comptarà amb un comitè plenari, format per la totalitat d’integrants del Comitè Assessor i per un comitè permanent, que reunirà a un grup reduït dels seus membres. En funció dels temes que es vulguin tractar el president podrà convocar grups de treball específics, de curta durada, amb l’objectiu d’aprofundir en l’estudi, coneixement i assessorament sobre un aspecte determinat. Els grups de treball podran estar formats per membres del Comitè Assessor i per altres experts que es considerin oportuns, davant de cada situació concreta.

El comitè plenari es reunirà un mínim de 2 cops a l’any. El comitè permanent es reunirà cada 2 mesos aproximadament, amb un mínim de 6 cops a l’any. El règim de reunions dels eventuals grups de treball serà fixat pel propi president.

L’alcalde ha encarregat a l’enginyer en cap i al president del Comitè Assessor la confecció del grup d’experts que en formaran part amb l’objectiu de posar-lo en funcionament al llarg del proper mes de setembre.

El nou president del comitè, Santi Vila, és doctor en Història Contemporània per la UIC i  llicenciat en Filosofia i Lletres per la Universitat de Girona. Durant la seva trajectòria professional ha exercit com a professor d’Història contemporània a la Universitat de Girona, ha estat alcalde de Figueres (2007- 2013), diputat al Parlament (2006-2015) i Conseller del Govern de Catalunya (2013-2017), assumint competències en matèria de Territori, Cultura, Empresa i Coneixement.

En l’actualitat és director d’Aigües de Banyoles SAU, professor de filosofia moral i política a la Universitat Ramon Llull i president del Cercle d’Infraestructures de Catalunya. També col·labora amb mitjans de comunicació com a opinador i és autor de diverses publicacions. Vila, ha estat distingit amb la Medalla Ildefons Cerdà del Col•legi d’Enginyers de Camins, Canals i Ports de Catalunya i amb la Medalla d’honor del Col•legi d’arquitectes de Catalunya.





Paraules clau

infraestructures/