Acord per evitar l’expropiació de l’Escola Sant Felip Neri i ampliar-ne les instal·lacions : Servei de Premsa

Acord per evitar l’expropiació de l’Escola Sant Felip Neri i ampliar-ne les instal·lacions

31/07/2023



Temps estimat de lectura: 4 minuts

Acord amb la propietat dels edificis de l’Escola Sant Felip Neri per garantir la continuïtat del centre en la ubicació actual i ampliar els espais de què disposa actualment. El pacte és fruit de les converses mantingudes les últimes setmanes pel nou Govern municipal i el Departament d’Educació, a través del Consorci d’Educació de Barcelona, amb la Congregació de l’Oratori de Sant Felip Neri de Barcelona, amb qui s’ha tancat un contracte de lloguer per a l’ús de les instal·lacions de l’actual escola, ubicada al convent de la plaça de Sant Felip Neri, i també de dos nous espais: la Casa del Gremi dels Sabaters i la planta baixa del convent, amb accés pel carrer de la Palla. D’aquesta manera, el centre guanyarà fins a 1.133 m2.

Així, s’aconsegueix evitar la via de l’expropiació dels edificis oberta a finals del mandat passat, que hagués suposat un cost d’uns 11,1 milions d’euros per a l’Ajuntament, amb un contracte de lloguer de 20 anys. L’Ajuntament ja ha resolt el desistiment de l’expropiació i en les properes setmanes la Comissió de Govern acordarà la suspensió del Pla Especial Urbanístic que establia la titularitat pública de l’equipament i la seva expropiació.

Segons l’acord, el centre obrirà com a Institut Escola el 6 de setembre amb les instal·lacions actuals del convent, i la propietat haurà d’haver posat els nous espais a disposició del Consorci l’1 de juny de 2024 com a màxim, si bé es podran cedir abans d’aquesta data. L’adequació dels nous espais requerirà una inversió de 4 milions d’euros que finançarà l’Ajuntament, i el Consorci garantirà que es compleixin els requisits funcionals necessaris per dur a terme l’activitat docent en les noves instal·lacions. Així, durant l’agost, el consorci farà la sectorització de la primera i segona plantes i s’instal·larà ruixadors d’aigua com a mesura preventiva per apagar o controlar incendis en diverses zones de l’equipament. També s’instal·larà el cablejat per tenir connexió a internet en diversos punts tant en l’edifici de la Plaça Sant Felip Neri (on s’hi troben els cursos d’Educació Infantil i Primària) com al del Carrer de la Palla (on hi ha els d’ESO).

D’altra banda, el Consorci iniciarà una licitació per encarregar el disseny del projecte que reorganitzi la totalitat dels espais dels quals disposarà el centre gràcies al nou acord. Es portarà a terme amb la participació de tota la comunitat educativa i, a l’espera de tenir-lo enllestit, l’alumnat començarà el proper curs en els espais que utilitza actualment.

Així doncs, es consolida el pas cap a la integració a la xarxa pública d’aquest centre, que es farà efectiu el curs vinent (2023-2024) a l’empara del decret llei 10/2019 del 28 de maig, del procediment d’integració de centres educatius a la xarxa de titularitat de la Generalitat. Farà créixer així l’oferta d’escola pública del barri del Gòtic (Ciutat Vella). Es tracta d’un centre d’una única línia amb 355 alumnes matriculats aquest curs 2023-2024.

El procés d’integració a la xarxa pública d’aquest centre educatiu es va iniciar el 5 de maig de 2021 quan el titular del concert del centre educatiu, en aquest cas la Fundació Privada Torras i Bages, va sol·licitar formalment la integració de l’Escola Sant Felip Neri a la Xarxa de Centres Públics. Aquesta sol·licitud va engegar tot un procés en el qual es va estudiar la necessitat d’escolarització en el marc de la programació educativa en la zona on es troba situat el centre, per determinar si l’oferta del centre és necessària per atendre aquestes necessitats. El resultat va ser positiu, ja que es va detectar aquesta necessitat d’incorporar l’Escola Sant Felip Neri a la xarxa pública per augmentar l’oferta pública a la zona educativa del districte de Ciutat Vella, donant resposta a la creixent demanda de places públiques de les famílies del districte en els darrers anys.

Durant el mes d’octubre de 2021 es van realitzar reunions de treball per analitzar els espais i buscar les solucions més adequades, tant amb els titulars del concert, com amb la propietat de l’equipament i amb representants de l’AFA del centre, que es va mostrar molt reivindicativa demanant aquesta integració. Finalment, a principis de novembre, el Consell de Direcció del Consorci d’Educació de Barcelona va acordar el pas a la xarxa pública. En paral·lel, la titularitat del centre educatiu, la propietat de les instal·lacions i el Consorci van arribar a un primer acord que establia el lloguer de part dels espais per poder continuar amb el projecte, integrat dins de la xarxa pública del Departament d’Educació. Aquesta solució, però, no resolia la necessitat d’espais, ja que la propietat reduïa en el contracte de lloguer l’espai disponible respecte al que el centre ha ocupat històricament. Davant la impossibilitat d’entesa amb la propietat, l’Ajuntament va iniciar el procediment expropiatori, que ja no es tirarà endavant gràcies a l’acord assolit per l’actual Govern municipal amb la propietat per tal d’assegurar la continuïtat del projecte educatiu del centre en les condicions més idònies.

 

Història del centre

L’Escola Sant Felip Neri va néixer l’any 1959 al cor del Barri Gòtic, quan el Pare Serafí Alemany Esteve la va crear amb la finalitat de formar infants i joves en la seva dimensió personal i social.

A partir de l’any 1982 se’n va fer càrrec la Fundació Privada Torras i Bages –adscrita al Protectorat de Fundacions Catalanes- amb la voluntat de continuar i consolidar la tasca per a la qual havia estat creada. Des de l’any 1988 ha estat un centre privat-concertat amb el Departament d’Educació de la Generalitat.





Paraules clau

Escola Sant Felip Neri/