Barcelona retrà homenatge a Francisco Casavella i a la seva gran novel·la El día del Watusi, en el 60è aniversari del naixement de l’escriptor : Servei de Premsa

Barcelona retrà homenatge a Francisco Casavella i a la seva gran novel·la El día del Watusi, en el 60è aniversari del naixement de l’escriptor

13/08/2023



Temps estimat de lectura: 4 minuts

La mort prematura de l’escriptor Francisco Casavella (Barcelona, 1963-2008) quan només tenia 45 anys va deixar orfe una legió de lectors. Els cada cop més nombrosos fans de la literatura de Casavella, que en realitat es deia Francisco García Hortelano, celebren de manera especial el dia 15 d’agost. A la seva obra  El día del Watusi, novel·la de culte sobre la Barcelona del segle XX, el protagonista, Fernando Atienza, i el seu escuder, Pepito el Yeyé, creuen veure el cadàver del Watusi, un personatge llegendari del barri, surant les aigües del port de Barcelona. És el 15 d’agost del 1971. 

Una altra data rellevant en la biografia de Casavella és el 15 d’octubre, dia del seu aniversari. Per commemorar que aquest any n’hauria fet 60, Barcelona li retrà un homenatge a diferents espais vinculats amb la seva biografia real i literària. La celebració està organitzada conjuntament per l’Institut de Cultura de Barcelona, Biblioteques de Barcelona i el Castell de Montjuïc i comissariada per l’escriptor Miqui Otero, i tindrà com a focus principal una intensa jornada d’activitats, amb formats i gèneres diversos, al Pati del Castell de Montjuïc, el 15 d’octubre.

Aquesta diada Casavella arrencarà amb tres rutes guiades pel barri de Sant Antoni. L’escriptora Pilar Romera farà una ruta itinerant pel barri on va néixer l’escriptor;el Dj Ragna (dj i manager de Peret) rastrejarà epifanies musicals i connexions sentimentals de Casavella; i la llibretera de La Calders Isabel Sucunza conduirà una trobada amb petita excursió al Mercat de Llibres dominical, on s’exposaran les relacions de l’univers de la novel·la amb el barri i amb altres novel·les mirall. 

El centre de l’homenatge serà al Castell de Montjuïc on hi haurà tot un dia de festa amb música en directe que arrencarà amb l‘orquestra rumbera de Yumitus del Pichón, que ja va actuar a la presentació de la novel·la de debut de Casavella.

Josele Santiago, fan del Watusi i amb un gran nombre de cançons inspirades en aquesta novel.la, oferirà un show acústic acompanyat per David Krahe. No en va el grup de Josele Santiago, Los enemigos, apareix citat en la novel·la, com a referent musical de Casavella.

Morfi Grei & Raúl Pulido (membres de La Banda Trapera del Río) presentaran per primer cop poemes d’ Eduardo Margaretto que formaran part d’un disc dedicat a Francisco Casavella. 

Los Perlas serviran per enfilar un final de festa festiu, amb la seva reinterpretació punk de grans èxits de la rumba, i els Biscuit prepararan un concert de versions d’algunes de les cançons favorites del homenatjat (que comptarà amb la participació estel·lar de Martí Sales, poeta que va composar l’himne “Watusi ’65” amb el seu grup (ja desaparegut, els Surfing Sirles).

El DJ Ragna serà l’encarregat, als plats, de posar la banda sonora de tota la jornada, avançant en els diversos estils i cançons que recorren aquest llibre de culte.

A Montjuïc s’hi oferirà també dos monòlegs amb banda sonora en directe a càrrec dels actors i músics: Bruna Cusí, Raynald Colom, Àlex Monner i David Climent, sota la direcció d’Iván Morales (el mateix equip de Los juegos feroces (El día del Watusi, Vol. 1), la proposta escènica al voltant de la novel·la que es va presentar al Paral·lel 62 en el marc del Grec). 

La jornada inclourà també les lectures de fragments de El día delWatusi i textos de tribut a càrrec del poeta David Caño o de Joan Riambau, el seu primer editor, entre d’altres. 

El programa d’homenatge a Montjuïc inclou també dues taules rodones. Una  a l’entorn del Watusi i la Transició, amb la participació de Mar Padilla (autora de Asalto al Banco Central), l’escriptor Bob Pop, l’editora Silvia Sesé, amb la moderació de l’escriptor Jordi Costa. L’altra a l’entorn de la novel·la i la música pop moderada per Núria Torreblanca i amb la participació de Carlos Zanón, novel·lista, Laura Fernández, escriptora, i Jordi Garrigós, crític de música a l’Ara i guionista de Página 2.

Al Castell també s’hi podrà veure un petit espai expositiu amb materials dels universos del Watusi i Casavella, i un loop de vídeos de l’enyorat escriptor.

Tota una jornada de merescut homenatge que se celebrarà, al castell de la muntanya on va començar tot, sota la cèlebre premissa de l’escriptura de Casavella: elevació, elegància i entusiasme.





Paraules clau

El día del Watusi/