L’Eixample guanyarà un nou espai d’estada i un refugi de biodiversitat a tocar del pont de Marina : Servei de Premsa

L’Eixample guanyarà un nou espai d’estada i un refugi de biodiversitat a tocar del pont de Marina

15/08/2023



Temps estimat de lectura: 5 minuts

L’Eixample guanyarà una nou espai d’estada i un refugi de biodiversitat a tocar del pont de  Marina, al barri del Fort Pienc. Això serà possible gràcies a la finalització, aquests dies, de les obres de desconstrucció d’un edifici, ubicat al carrer Marina 122, que havia estat magatzem de l’antiga Casa Gay.

Les tasques prèvies a l’enderroc, que ha executat l’Institut Municipal d’Urbanisme (IMU) des del passat 21 de juny, van posar al descobert una abundant vegetació preexistent en aquest indret que ara s’ha confirmat amb la finalització dels treballs. Per això el Districte, juntament amb Parcs i Jardins, treballen per fer una actuació provisional per posar en valor aquest patrimoni, a l’espera que es resolgui el projecte global de tot l’àmbit previst al planejament com a àrea verda.

Aquesta actuació provisional, que es durà a terme abans de finals d’any, consta de dues zones diferenciades:

Per una banda, aprofitant l’abundància de vegetació preexistent, juntament amb Parcs i Jardins s’està treballant en la creació d’un Refugi de Biodiversitat, gestionat per l’institut municipal i tancat al públic. Actualment s’estan fent revisions de les preexistències amb tècnics d’Arbrat i de Biodiversitat  i s’han identificat els arbres amb major interès com són els nou pins,  un ficus i Prunus Pissardi.

En segon lloc, el districte ha començat ara els amidaments per poder fer una urbanització provisional de l’espai resultant de l’enderroc, des d’on es podrà observar el refugi verd però no accedir-hi. Per tal de donar major amplitud a la vorera existent del carrer Marina, es crearà una petita zona d’estada, amb nou enllumenat, mobiliari i algun punt d’arbrat.

També s’aprofitarà per actuar en aquells elements preexistents deteriorats, com la barana que salva el desnivell amb la part inferior del parc.

 

Un refugi de la biodiversitat en ple Eixample

Atesa la riquesa natural existent al solar, i en consonància amb el Pla del Verd i de la Biodiversitat (2012-2020), l’Ajuntament de Barcelona veu l’oportunitat de crear un nou Refugi de la Biodiversitat, que preservi el patrimoni natural existent i afavoreixi  la biodiversitat de l’entorn.

Un Refugi de la Biodiversitat és un espai de creació humana, d’accés limitat, que potencia la presència d’espècies vegetals amb flors i fruits i que, en el seu conjunt, esdevé un espai per al refugi, l’alimentació i la nidificació de diversos animals com papallones i altres pol·linitzadors, rèptils, aus i mamífers. Aquests refugis formen una xarxa verda connectada que facilita el moviment de la biodiversitat per la trama urbana.

Els refugis de biodiversitat són eines molt importants en entorns urbans, especialment en ciutats denses com Barcelona, i esdevenen zones imprescindibles per reconèixer i vetllar pels valors de la flora i la fauna a la ciutat.

 

La desconstrucció del magatzem de l’antiga Casa Gay s’ha fet preservant la riquesa de l’entorn

L’Institut Municipal d’Urbanisme (IMU) ha estat l’encarregat de dur a terme la desconstrucció de l’edifici ubicat al carrer de la Marina, 122, al barri del Fort Pienc, a L’Eixample, que s’ha allargat unes cinc setmanes. Es tracta d’un immoble construït l’any 1929, i que va servir de segon magatzem -des d’aquesta data, i durant molts anys- de la Casa Gay, una firma fundada a finals del segle XIX per José Gay Gurri, a Barcelona.

Aquest es troba dins del subàmbit ‘Marina’ de la MPGM (Modificació del Pla General Metropolità) per a la reordenació dels sòls situats  al costat Nord d’aquest pont i l’ajustament viari del carrer de Ribes, entre els carrers de Roger de Flor i Sardenya, aprovat  inicialment  el mes d’octubre de 2022.

En l’actualitat, està qualificat amb clau ‘6a-Parcs i Jardins actuals de caràcter local’, de la mateixa manera que el planejament previ del PGM de 1976; per tant, el planejament urbanístic contempla l’enderroc de les construccions existents per a alliberar-los com espai lliure.

L’edifici ara enderrocat, abans de passar a ser de titularitat municipal, estava destinat a ús industrial i comercial, amb semisoterrani, planta baixa, entresòl i quatre plantes pis, i que actualment  es trobava en desús. L’immoble, que té 546m² de superfície construïda, teniauna façana principal bastant característica, on encara hi havia algunes zones amb diversos mosaics vidriats grafiats i on, de dalt a baix, es podia llegir un dels reclams publicitaris que tenia aquesta empresa; i que des del carrer estant indicava: ‘Gay; Sillas Mesas; Servicio para Banquetes; Sección de Alquiler’. A més, a la planta baixa de  l’edifici hi havia un mosaic que es recuperarà a petició veïnal.

La retirada del material existent a l’edificació s’ha fet de forma selectiva i seguint la normativa establerta de la gestió dels residus. Les obres de desconstrucció de l’antiga ‘Casa Gay’ han durat unes de cinc setmanes, i han comptat amb un pressupost  d’execució de 106.340 euros.

 

Antecedents històrics  de la finca

L’empresa Casa Gay és considerada la més antiga en el sector de lloguer de cadires a la nostra ciutat, i líder en el seu sector. Com a exemple, l’any 1860 va començar la seva activitat amb el lloguer –en concessió- de les famoses ‘cadires de les Rambles’, o les que s’ ubicaven en llocs tan emblemàtics com la Plaça de Catalunya, el Liceu, o el monument a Colom.

Més tard, l’any 1916, es va obrir un establiment especialitzat en el lloguer i venda d’articles per a l’hostaleria i cafès (cristall, porcellana, butaques, taules, neveres, dominós, etc.) a tocar de l’actual carrer d’Alí Bei-Passeig de Sant Joan. I en paral·lel es va construir un magatzem de cinc plantes al carrer d’en Fontrodona (el Poble-sec).

Serà, doncs, l’any 1929, aprofitant la celebració de l’Exposició Universal de Barcelona, quan es construirà aquest segon magatzem del carrer de la Marina, 122, i que va oferir servei fins a la  dècada dels anys vuitanta del segle passat.

 





Paraules clau

biodiversitat/ Eixample/ refugi/