L’Ajuntament activa la fase d’emergència per nits tòrrides del pla calor : Servei de Premsa

L’Ajuntament activa la fase d’emergència per nits tòrrides del pla calor

22/08/2023



Temps estimat de lectura: 4 minuts

L’Ajuntament de Barcelona ha activat la Fase d’Emergència Calor Intensa per nits tòrrides del Pla Calor perquè durant la nit passada les temperatures han superat el llindar de temperatura mínima nocturna, i s’han enfilat fins als 28 graus. A més a més, es preveu que aquesta situació es mantingui durant les properes nits.

L’activació d’aquesta fase manté en situació d’alerta el Centre d’Urgències i Emergències Socials de Barcelona (CUESB) per si cal fer alguna intervenció específica o algun trasllat puntual de persones vulnerables, i posa en marxa tot un seguit d’actuacions:

A més a més, el CUESB va enviar ahir un SMS a 6.347 usuaris i usuàries de serveis socials de l’Ajuntament de Barcelona que estan detectats com a persones especialment vulnerables. A aquest avís de calor extrema se li adjunta aquest enllaç amb consells per combatre la calor.

Prèviament a la fase d’emergència, i des del dia 19 d’agost, el Departament d’Urgències i Emergències Socials, en coordinació amb el servei de Protecció Civil municipal, va activar la Fase d’Alerta Calor Intensa per nits tòrrides del Pla Calor, en arribar les temperatures nocturnes als 26 graus centígrads. Durant la fase d’alerta, que es va desactivar ahir en entrar en la fase d’emergència, el Centre d’Urgències i Emergències Socials (CUESB) va atendre un total de 13 persones, a les quals va oferir allotjament a l’Espai Refugi del CUESB, en la majoria dels casos, o bé va atendre en el seu domicili.

L’operativa del CUESB prevista en el pla calor està definida de la següent manera:

L’operativa definida per a cadascuna de les fases contempla les següents actuacions a nivell municipal:

 

Fase preventiva

Comunicació a la població general sobre què és una onada de calor i quines són les recomanacions generals per afrontar-les mitjançant la distribució de fulletons informatius als centres de serveis socials i altres equipaments municipals per a la gent gran com centres de dia o residències geriàtriques, entre d’altres. Igualment, s’informa a la població del llistat d’espais de refugi climàtic activats.

El CUESB adapta el seu servei telefònic permanent (900.70.30.30) per facilitar aquesta mateixa informació i activa la valoració social urgent d’aquells casos que presentin indicadors de vulnerabilitat relacionats amb una possible calor excessiva per a una millor coordinació amb els serveis sanitaris. Igualment, el CUESB fa seguiment diari de les previsions meteorològiques.

L’Institut Municipal de Serveis Socials (IMSS) activa també la divulgació de mesures per prevenir els efectes de l’onada de calor entre les persones vulnerables, especialment entre les beneficiàries dels serveis d’atenció domiciliària municipal, com poden ser el servei d’àpats en companyia, la teleassistència i el servei d’ajuda a domicili (SAD).

 

Fase alerta

El CUESB, com a Espai Refugi, habilitarà una sala d’espera amb climatologia de confort i font d’aigua per a persones vulnerables. Si és necessari ampliarà aquest espai, farà desplaçaments a domicili per fer valoracions de risc i, entre d’altres.

Es podrà valorar la conveniència d´establir un operatiu específic a la via pública durant la franja més calorosa del dia dirigit a persones vulnerables i persones sensellar, en coordinació amb els serveis d’espai públic, per tal d’informar a la població de l’existència de la xarxa de refugis climàtics i d’altres mesures de prevenció. En cas de detectar-se cap persona que pugui estar en risc s’avisarà el 061 o bé el 112 i, si s’escau, es procedirà a fer un acompanyament d’aquesta persona fins a un centre d’acollida climatitzat com pot ser el CUESB. Tanmateix, de moment, en ser una activació per calor nocturna, no ha calgut activar aquest operatiu.

 

Fase emergència

A banda de les actuacions previstes en la fase d’alerta, també es proposarà a persones vulnerables el seu trasllat fins a centres habilitats com a refugis climàtics i, en cas que sigui necessari, també s’activarà el CUESB com a lloc de pernocta per a persones que presentin una gran fragilitat.





Paraules clau

pla calor/