L’Ajuntament de Barcelona destina més d’1’3 milions d’euros aquest estiu per posar al dia els mercats de la ciutat : Servei de Premsa

L’Ajuntament de Barcelona destina més d’1’3 milions d’euros aquest estiu per posar al dia els mercats de la ciutat

03/09/2023



Temps estimat de lectura: 4 minuts

L’Ajuntament de Barcelona destina aquest estiu més d’1’3 milions d’euros a tasques de manteniment i millores vinculades amb els mercats de la ciutat. Aquesta partida serveix per executar les actuacions que s’estan duent a terme durant aquests mesos als mercats de Ciutat Meridiana, La Concepció, Fort Pienc, Sant Gervasi i Ninot.

Les intervencions formen part del pressupost previst durant el mandat 2019-2023 per als mercats de la ciutat que era de 100 milions d’euros i que estipulava que de cada 4 euros que es dediquen a la construcció de nous equipaments, 1 es destina a la millora dels edificis que actualment estan en funcionament. I és que el manteniment dels edificis que acullen aquests equipaments és una prioritat pel govern municipal.

Al mercat de Ciutat Meridiana (Nou Barris) s’estan duent a terme les actuacions d’enderroc de les parades centrals del mercat, la substitució del paviment de tota la zona de públic i la formació d’una nova oficina de direcció. Les obres compten amb un pressupost de 213.500 euros i està previst que finalitzin a finals del mes de setembre.

En el cas del de la Concepció (Eixample), es destinen prop de 130.000 euros per a la remodelació dels banys públics i per a millorar l’accés al sostre d’algunes de les parades. Així, la primera actuació té un pressupost de més de 72.000 euros i pretén millorar les actuals instal·lacions i adequar-les als criteris actuals. La previsió és que finalitzin a finals de setembre. La segona, amb un cost de més de 57.000 euros va finalitzar a mitjans del mes de juliol.

Durant la primera quinzena d’agost s’han dut a terme les obres de substitució del muntacàrregues del mercat de Sant Gervasi (Sarrià-Sant Gervasi). Per aquest motiu, es va haver de limitar  l’accés al soterrani amb mercaderies i  es van haver de traslladar temporalment a la via pública les cambres frigorífiques, els magatzems temporals i els contenidors. El projecte suposa una inversió de 77.400 euros.

Al mercat del Ninot (Eixample), a mitjans d’agost va finalitzar la millora del paviment a la zona d’aparcament de vehicles de peix. L’objectiu de l’actuació és millorar la circulació de les aigües que generen els vehicles de peix aparcats a la zona de logística, modificant la inclinació del paviment i creant una canal de recollida d’aquestes aigües. També s’ha aprofitat per repintar tota la senyalització de les places d’aparcament. La partida pressupostària és de 38.000 euros.

Finalment, al mercat de Fort Pienc (Eixample) s’està executant la construcció d’una nova oficina destinada a l’associació de venedors, ubicada en la planta del mercat, en un emplaçament en el que actualment hi ha tot un seguit de parades sense ús. Aquesta actuació, que té un cost de més de 37.000 euros, està previst que finalitzi a finals de setembre.

D’altra banda, i com a actuació de recuperació de l’espai públic, ja han finalitzat les obres d’enderroc del mercat provisional de Sant Andreu  (Sant Andreu) i, actualment, està executant-se la restitució del tram del carrer Sant Adrià al que estava ubicada la carpa. Es restitueix la urbanització del carrer tal i com estava abans de la instal·lació del mercat provisional. Aquesta actuació està previst que finalitzi durant el quart trimestre d’enguany i suposa una inversió d’uns 805.000 euros.

Paral·lelament a aquesta reposició, el districte de Sant Andreu ha iniciat el debat amb el veïnat del barri per la redacció de l’avantprojecte i projecte executiu de la reurbanització definitiva dels carrers Sant Adrià i Otger. En una primera reunió de treball amb personal tècnic municipal, entitats i veïnat a títol individual s’han compartit reflexions sobre el futur d’aquests carrers per tal que l’equip tècnic ja contractat ho inclogui en el seu projecte, que es podrà executar a partir de 2024.

 

Continuen avançant les noves edificacions de mercats i les grans reformes

A més de les actuacions de manteniment que s’executen durant aquest estiu, també s’estan duent a terme les obres de construcció de nous mercats i una gran reforma. Aquestes intervencions suposen una inversió de més de 20 milions d’euros. Els mercats són el de Montserrat, el provisional d’Horta i el de Sagrada Família.

En el cas de la construcció del nou edifici que acollirà el mercat de Montserrat (Nou Barris), les obres es van iniciar el passat mes de setembre i la voluntat és que finalitzin durant el segon semestre de 2024. Es tracta d’un espai amb una superfície de 9.000 metres quadrats amb un pendent important que es resol mitjançant el nou edifici, amb entrades a dos nivells, fent accessible l’espai públic que es genera als entorns del mercat. El nou mercat disposa de dues plantes soterrani a on se situarà un aparcament i la zona logística del mercat. S’utilitzaran materials lleugers i transparents a les façanes superiors i les cobertes tindran tractament vegetal. El pressupost d’aquesta actuació és de 12’6 milions d’euros.

Pel que fa a l’execució del mercat provisional d’Horta (Horta-Guinardó), el pressupost és de prop de 5’3 milions d’euros. L’execució es va iniciar al desembre de 2022 i està previst que finalitzi durant el quart trimestre d’enguany. El nou espai estarà ubicat al carrer Lisboa amb cantonada amb el carrer Porto i preveu tres grans àmbits: sala de vendes d’uns 800 metres quadrats, parades especials i zona logística.

D’altra banda, al mercat de Sagrada Família s’està duent a terme una gran reforma amb la substitució de la coberta de l’equipament. El projecte es va iniciar a principis de juliol i està previst que finalitzin el darrer trimestre de 2024 amb un pressupost de 2’3 milions d’euros. Les intervencions contemplen la substitució de la coberta lleugera actual per una de nova amb major aïllament i que incorporarà una planta de plaques fotovoltaiques. També es millorarà la façana del carrer Padilla i els paraments interiors que donen al mercat. L’equipament està tancat aquest mes per tal de permetre la construcció d’una coberta provisional que permetrà el desmuntatge posterior de la coberta actual.





Paraules clau

mercats/ reformes/