Aprovat el projecte executiu del nou centre d’acollida d’animals de companyia de Barcelona (CAACB) : Servei de Premsa

Aprovat el projecte executiu del nou centre d’acollida d’animals de companyia de Barcelona (CAACB)

19/09/2023



Temps estimat de lectura: 4 minuts

La Comissió d’Ecologia, Urbanisme, Mobilitat i Habitatge de l’Ajuntament de Barcelona ha aprovat definitivament el projecte del nou Centre d’Acollida d’Animals de Companyia de Barcelona (CAACB) que es construirà a Montcada i Reixac. El projecte, que va ser aprovat inicialment per unanimitat el passat mes de març, no ha rebut al·legacions en la fase d’exposició pública i avui ha rebut el suport definitiu de tots les grups municipals, excepte Vox.

Es tracta d’un equipament d’iniciativa municipal llargament reivindicat que permetrà substituir les instal·lacions de l’actual CAACB, ubicat a la carretera de l’Arrabassada, una construcció de l’any 1972 concebuda com a gossera que, per les seves limitacions i mancances estructurals, actualment dona una resposta limitada a les necessitats dels gossos, gats i fures perduts i abandonats a la ciutat.

El nou Centre d’Acollida d’Animals de Companyia de Barcelona s’ubicarà al terme municipal de Montcada i Reixac, fruit d’un conveni urbanístic signat el 5 de novembre 2014 entre els dos ajuntaments. En concret està projectat en la finca coneguda amb el nom de “Torre Doña Juana” al costat del cementiri de Collserola, dins dels límits del Parc Natural de Collserola.

Es construirà dins d’un espai tancat d’uns 25.750 m2 (2,6 hectàrees), en el que hi haurà els edificis, espais lliures enjardinats i espais d’esbarjo per als animals, en un projecte que busca la seva màxima integració en l’entorn. La superfície construïda, d’uns 6.000 m2, inclou l’edifici de serveis centrals i gateres (de planta baixa i dos nivells de soterrani) i les edificacions dels boxes. En total el nou equipament tindrà una capacitat per acollir 350 gossos i al voltant de 150 gats.

Un cop aprovat el projecte, està previst que BIMSA pugui adjudicar les obres el mes vinent i planificar el seu inici, amb la firma del replanteig i els treballs previs, al novembre. L’obra té un pressupost de prop de 19 milions d’euros i una durada prevista de dos anys.

 

El nou CAACB, un punt de referència per les polítiques de benestar animal

Atès que es troba en un entorn natural, la proposta arquitectònica té una clara voluntat d’integració física i visual en el seu entorn, de manera que es disposa en diverses terrasses que s’adapten al desnivell del terreny.  Ho fa amb els següents criteris:

L’organització funcional general del recinte es configura a partir d’una edificació desenvolupada en franges estretes que es van adaptant a la topografia del solar amb la voluntat d’amagar els volums edificats. En primer lloc hi ha l’edifici principal o d’acollida (amb les àrees d’administració, de públic, d’adopcions, de personal, veterinària i hospitalització, i serveis entre altres), que es resol en una edificació compacta de dues plantes semisoterrades.

Seguidament, en paral·lel i també semisoterrat seguint el pendent del terreny hi ha el cos amb espai per les diferents gateres així com magatzems i instal·lacions. Per últim es troben els habitacles per a gossos (boxes), que es distribueixen en forma extensiva sobre el solar en forma de terrasses adaptades a la topografia en bandes d’edificacions d’una sola planta. En total s’han previst 219 boxes, d’entre 8 i 12 m2, amb patis de socialització als extrems.

El nou Centre d’Acollida d’Animals de Companyia de Barcelona complirà els següents objectius:

El nou CAACB també donarà servei a la població de Montcada i Reixac: serveis veterinaris i identificació amb xip, esterilitzacions, vacunacions, recollida i acolliment temporal, socialització, promoció i gestió de les adopcions, localització del propietari, tallers d’educació canina, de tinença responsable, etc.

Aquest projecte, llargament reivindicat, és un exemple de col·laboració institucional a escala metropolitana per desenvolupar un equipament i treballar conjuntament per preservar l’espai natural protegit i, alhora, millorar les condicions de vida dels veïns i veïnes dels barris fronteres. Tota la seva tramitació urbanística i la redacció del projecte s’ha fet de la mà de Montcada, el Consorci del Besòs, el Consorci del Parc de Collserola i Barcelona Regional.

 

Imatges relacionades (ZIP)





Paraules clau

centre d’acollida d’animals de companyia de Barcelona/