[INCLOU MATERIAL AUDIOVISUAL] L’Ajuntament aixeca un bloc de 8 plantes i 45 habitatges públics de producció industrialitzada en només quatre setmanes : Servei de Premsa

[INCLOU MATERIAL AUDIOVISUAL] L’Ajuntament aixeca un bloc de 8 plantes i 45 habitatges públics de producció industrialitzada en només quatre setmanes

26/09/2023



Temps estimat de lectura: 4 minuts

 

Durant aquest mes de setembre l’Institut Municipal de l’Habitatge i Rehabilitació (IMHAB) haurà aixecat vuit plantes d’un edifici de 45 habitatges públics al carrer del Marroc, al districte de Sant Martí. Aquest termini reduït es deu a la producció industrialitzada a fàbrica de 104 mòduls tridimensionals, ja equipats amb els elements bàsics d’un habitatge, que s’estan col·locant aquests dies a l’obra. Un cop s’acabi el muntatge, caldrà realitzar les tasques que no s’han pogut fer abans, com acabar la instal·lació de subministraments o els acabaments finals  de façana i coberta.

 

 

 

 

 

En total, el temps previst de construcció de la promoció és de poc més d’un any, a comptar des de que al gener van començar els treballs de producció dels mòduls a la fàbrica de l’empresa CompactHabit a Cardona. Aquest termini és pràcticament la meitat del que triga a construir-se una obra d’aquest volum amb un mètode convencional o tradicional, que pot allargar-se almenys dos anys.

Cadascun dels 45 habitatges de la promoció estarà format per dos mòduls que han estat prèviament acondicionats i equipats amb mobiliari de cuina i bany, les finestres, envans, part de les instal·lacions tècniques, i altres petits elements com interruptors, portes, panys, entre d’altres. Tots aquests treballs a fàbrica s’han fet en un entorn segur, amb processos industrials estandaritzats i protocolaritzats, i a nivell de terra, de manera que s’evita treballar en alçada i amb una major capacitat de reduir riscos laborals. Alhora, el mètode industrial permet també reduir residus i emissions, una reducció que s’estima en un 40% de CO2 i en un 75% menys de residus, en conjunt de tota la producció industrialitzada de l’Ajuntament. A més, la menor dependència de les condicions ambientals i meteorològiques, ja que bona part del procés constructiu és un lloc tancat, contribueix a la reducció de terminis.

La promoció del carrer del Marroc és un projecte dissenyat pels equips de Vivas Arquitectos i Exe Arquitectura i l’obra va a càrrec de la UTE que formen Constructora del Cardoner i Constructora d’Aro. Aquesta darrera empresa, a través de la seva marca CompactHabit, és la responsable de la producció dels mòduls tridimensionals, un mètode que per primera vegada s’utilitza en edificis d’habitatges d’aquesta mida. La inversió és d’aproximadament 5,25 milions d’euros.

 

En marxa 328 habitatges de producció industrial

L’Ajuntament de Barcelona té a dia d’avui set promocions en marxa que s’estan fent amb processos i mètodes industrialitzats, fent un total de 328 habitatges. La del carrer del Marroc forma part d’un concurs de projecte i obra que incloïa tres solars més també al districte de Sant Martí: 42 habitatges al carrer de Pallars, 40 habitatges més al carrer de Lola Iturbe i 24 habitatges més al carrer de Binèfar. A aquestes promocions cal sumar-li dues més a les Casernes de Sant Andreu, una ja en obres de 56 habitatges al carrer de Fernando Pessoa, i una altra en treballs previs al carrer de Víctor Colomer, que tindrà 70 habitatges més. La darrera és un dels blocs que s’està alçant a la plaça de les Glòries, amb 51 habitatges. Totes aquestes promocions, a diferència de la promoció del carrer del Marroc, comparteixen que tenen en la fusta CLT, amb panells i elements prefabricats, el principal material constructiu.

L’impuls a l’habitatge industrialitzat és una evolució de les primeres experiències posades en pràctica per l’Institut Municipal de Serveis Socials de construcció d’allotjaments temporals, els APROP, a partir del reciclatge de contenidors marítims, que amb dos exemples a Ciutat Vella i a l’entorn de les Glòries, sumen un total de 56 allotjaments més a la producció d’habitatge industrialitzat de l’Ajuntament de Barcelona.

 

Material audiovisual

 

 





Paraules clau

carrer del Marroc/ habitatge/ habitatge públic/ imhab/ Sant Martí/