L’Aliança de Ciutats Europees per al lloguer de curta durada acull amb satisfacció la posició del Parlament Europeu sobre la regulació de la UE : Servei de Premsa

L’Aliança de Ciutats Europees per al lloguer de curta durada acull amb satisfacció la posició del Parlament Europeu sobre la regulació de la UE

27/09/2023



Temps estimat de lectura: 2 minuts

Barcelona teixeix des de fa temps xarxes amb ciutats europees amb activitat turística per compartir experiències i avançar plegades cap a un model que posi fre a la saturació i aposti per un turisme equilibrat i de futur. En concret, l’Aliança de Ciutats Europees pel lloguer a curt termini fa diversos anys que exigeix que es prenguin mesures legislatives europees per a frenar l’impacte dels lloguers il·legals de curta durada a les seves zones. Integren aquesta xarxa destinacions turístiques clau a Europa com són Amsterdam, Arezzo, Barcelona, Berlín, Bolonya, Brussel•les, Budapest, Florència, Cracòvia, Lió, Madrid, Munic, París, Praga, Porto, Utrecht, València, Viena, Varsòvia així com la xarxa de ciutats Eurocities.

L’aliança celebra que aquesta setmana la Comissió Europea (CE) hagi avançat en la tramitació d’una millor legislació comunitària que protegeixi els governs locals davant l’activitat de les plataformes que publiciten lloguers de curta durada. Apunten que la CE recolza les obligacions d’intercanvi de dades imposades a les plataformes, que és, diuen, l’essència de la proposta de Reglament sobre el mercat únic. Igualment important és que aquest reglament ofereixi un millor marc europeu per a l’eliminació de les ofertes il·legals de lloguers a curt termini de les plataformes en línia.

Des de l’Aliança s’insisteix en la urgència de prendre mesures, donat el creixement exponencial del turisme de lloguer de curta durada en l’última dècada i la falta de voluntat de les principals plataformes per a cooperar amb les demandes de les ciutats. D’aquí la demanda per accelerar les negociacions que han de fixar un text final entre Parlament, el Consell i la Comissió, uns debats que començaran el 10 d’octubre i que l’Aliança demana que concloguin durant la Presidència espanyola de la UE a la fi de 2023.

El reforç d’aquesta aliança en l’àmbit Europeu va ser una de les qüestions tractades pel tinent d’Alcaldia d’Economia, Hisenda, Promoció Econòmica i Turisme, Jordi Valls, en la seva recent visita Amsterdam on es va trobar amb els seus homòlegs municipals. En aquesta línia es vol anar més enllà i promoure un treball conjunt en el context Europeu en àmbits com la gestió dels habitatges d’ús turístic, la regulació del trànsit de creuers, i els impostos i taxes aplicables a l’activitat turística, regulacions de suport al comerç local i en particular als d’establiments emblemàtics, així com la protecció dels barris històrics de les ciutats.

Consulteu íntegrament el comunicat de “L’Aliança de Ciutats Europees” per al lloguer de curta durada.





Paraules clau

Aliança de Ciutats Europees/