Servei de Premsa
20/01/2025
Torna Barcelona Districte Cultural: 228 espectacles repartits en 36 escenaris de tots els districtes de la ciutat
27/09/2023
Temps estimat de lectura: 6 minuts
Amb l’objectiu d’enfortir la cultura de proximitat, l’any 2017 va néixer Barcelona Districte Cultural (BDC), un circuit d’arts escèniques, de música en directe i de cinema, que permet que els barcelonins i les barcelonines gaudeixin d’espectacles de qualitat molt a prop de casa. EL BDC és una iniciativa de la Xarxa de Centres Cívics de Barcelona.
A la tardor d’enguany el BDC celebra la catorzena edició amb 228 espectacles de lliure accés que, durant tres mesos, del 6 d’octubre al 28 de desembre, ompliran els 36 escenaris repartits entre tots els districtes de Barcelona.
Dos nous espais més a la tardor
La catorzena edició suma dues sales més, 36 en total, als escenaris dels centres cívics i de les sales de centres educatius que programen el Barcelona Districte Cultural. Es tracta de la sala Milaway de l’Institut Milà i Fontanals, al Districte de Ciutat Vella, i del Centre Cívic Bon Pastor al Districte de Sant Andreu.
Amb tretze edicions celebrades i després de set anys funcionant, el BDC està plenament consolidat com el circuit d’espectacles que porta una cultura accessible i de qualitat als barris. I ho fa presentant una programació a l’abast de tothom, que inclou espectacles consagrats i emergents de teatre, circ, dansa, música i cinema familiar, seleccionats per una comissió formada per responsables dels centres cívics i per especialistes en les diverses arts presents al circuit.
Per a aquesta edició que comença el 6 d’octubre i s’allarga fins al 28 de desembre, Barcelona Districte Cultural inclou 36 propostes culturals diferents que inclouen el circ, el teatre, la dansa, la música i el cinema infantil. En total 228 funcions, amb projeccions especials per a les escoles i els instituts dels barris. En ocasions, les funcions aniran acompanyades de col·loquis, xerrades, presentacions o activitats complementàries organitzades en paral·lel. Perquè, a banda de la programació d’espectacles, Barcelona Districte Cultural ofereix la possibilitat de fer partícips de la cultura els veïns i les veïnes.
Teatre compromès amb la qualitat
Un total de tretze propostes formen l’oferta teatral. Els actors Ricard Farré i Arnau Puig hi presentaran l’adaptació del clàssic de Santiago Rusiñol, El bon policia. Una altra parella d’actors, l’Oriol Genís i la Mont Plans, parlen i reflexionen sobre el seu ofici, el pas del temps i la vellesa a Cadires. Precisament per la seva actuació en aquesta obra, enguany Mont Plans ha rebut el premi Margarida Xirgu a la millor interpretació de la temporada teatral a Barcelona.
Hi ha obres que proposen acostaments diferents i originals a temes d’actualitat: és el que fa l’actriu Mariona Esplugues a Boja, quan parla de salut mental amb humor i en primera persona i relata les consultes de diversos psiquiatres durant setze anys; o el Col·lectiu #H2O, quan denuncia l’abús de poder i la manipulació en els càstings d’artistes i els processos de selecció a Faking Audition.
Però n’hi ha més: el tema de la societat homòfoba a Personas escandalosas que no caben en el mundo, que presenten Orientación Colectiva Loli; el de la societat patriarcal a Batec (una trilogia), que proposa Aflel Teatre; el feminisme a Degenérate Mucho, de Las XL; els mites de la maternitat a Salve Regina, del col·lectiu Los espejos son para mirarse, o l’abús infantil a Pruna, del Col·lectiu NINS.
Acrobàcies, humor i reivindicació
La nova edició del BDC inclou sis propostes de circ per a totes les edats: des d’un espectacle de roda Cyr que visibilitza les identitats dissidents i el transfeminisme (Circografía de una travesti, de la Cia. Victoria Sickness) fins a l’humor de propostes com Solo, de la Cia. Roi Borrallas, o Insomni, de Dudu Arnalot.
Hi ha espai per a espectacles participatius com Espera, de la Companyia de Circ “eia”, i per a propostes com la de Rauxa Cia, que submergeix els adults en la fantasia dels més petits (La crisi de la imaginació). I es recuperen, de l’edició passada, les acrobàcies de la companyia Circ Pistolet amb Potser no hi ha final.
El cos en moviment per comunicar i expressar-se
Són vuit les propostes de dansa programades en aquesta edició: a A skin poem for a cosy house (Los Escultores del Aire) es parla de la crisi i el dol d’una relació; El Rumbòdrom (Cia. Jose Manuel Álvarez) proposa ballar a ritme de rumba catalana; (ÍOR) + Continuum (Marc Fernández & Julio León) s’aboca a l’hipnotisme d’un moviment perfecte, i Silver Ballad (Cia. LaSúbita) planteja un viatge poètic pels cossos de dones inspiradores.
Veu i ball ens emocionaran a Sosiego (Cia. Aina Lanas & Raquel Lúa) i Àngel Duran Performing Arts ens parlarà de les teories psicoanalistes amb la dansa contemporània de la peça The beauty of it.
La música en directe!
En aquesta ocasió BDC ofereix set propostes de música en directe, una oferta paritària en gènere i amb estils musicals ben diferents. Són propostes que van del maridatge del jazz amb els ritmes jamaicans dels Delickites a la fusió i l’experimentació de flamenc i rock de Los Aurora, que presenten el seu disc La balsa de la medusa. El duet Ölivia Musyk presentarà les seves noves composicions del disc Nekro i flors; mentre que Suzanna ofereix la seva triple declaració d’amor al soul, al reggae i al dancehall.
Al BAl BDC, el públic té l’oportunitat de descobrir propostes com Un aplauso para mí de Bravo, una banda amb cinc integrants amb diversitat funcional i amb un directe inèdit, alegre i ple d’emocions, o com Scannagghia de Mastika, un grup format per músics vinguts del sud d’Itàlia, dels Balcans, de Grècia, de l’Uruguai i de Catalunya que fusionen ritmes tradicionals de la Mediterrània amb melodies balcàniques. També podrà deixar-se emportar per l’original mescla del folklore llatinoamericà i el flamenc que ofereix el duet xilè Emilia y Pablo en el seu Territorio de delirio.
Espectacles per a públics en família
Al Barcelona Districte Cultural també es vol apropar el teatre i els espectacles al públic més jove, amb amb una oferta familiar que inclou el circ i l’humor de les companyies Dudu Arnalot (Insomni) i Rauxa Cia. (La crisi de la imaginació). També hi ha propostes teatrals com les que porten Samfaina de Colors (Sense lluna), Estefanía de Paz Asín (La reina del Arga), Festuc Teatre (Bunji, la petita coala) i Pea Green Boat (Gnoma).
Dues companyies de dansa transporten els més petits en dos viatges: un, a través de la diversitat natural de la selva amazònica (Bichos do Brasil, de la companyia Pia Fraus Europa), i l’altre, a través de la màgia de les petites coses de la vida (Blink Màgic, de Blink Flash).
Cinema familiar
El Petit Cineclub és una proposta de cinema de qualitat pensada per als nens i les nenes de la ciutat, amb presentacions lúdiques i didàctiques amb el Billy i la Milly Oncle en sessions familiars dinamitzades.
En aquesta edició hi ha tres propostes que ensenyaran als més petits valors com l’acceptació i la diversitat (la sessió formada pel migmetratge Vainilla i els curts El meu amic Tigre i Cada dia parles millor), o el compromís i l’educació (el llargmetratge europeu d’animació Oink Oink). Una sessió de quatre films, amb el migmetratge Operació Pare Noel, aportarà una visió diferent i enriquidora del que significa el Nadal.
Un compromís amb la inclusió i l’accessibilitat
Amb l’esperit d’apropar la cultura a tots els públics de la ciutat, Barcelona Districte Cultural fa una aposta per espectacles que incloguin elements que facilitin la inclusió: dues funcions de Boja disposen de mesures d’accessibilitat com ara subtítols, interpretació en llengua de signes catalana i bucle magnètic. Són mesures que també trobarà el públic en dues de les actuacions de Bravo a Un aplauso para mí, i en dues funcions de l’espectacle d’Aflel Teatre, Batec (una trilogia).
A més, els 36 espais que participen en aquesta edició són completament accessibles per a persones amb mobilitat reduïda.
Totes les activitats són gratuïtes i les entrades es poden reservar a través del web districtecultural.barcelona
Paraules clauBarcelona Districte Cultural/ cultura/