[INCLOU MATERIAL GRÀFIC] L’alcalde Collboni postula les ciutats europees com l’espai per defensar, repensar i exercir la democràcia : Servei de Premsa

[INCLOU MATERIAL GRÀFIC] L’alcalde Collboni postula les ciutats europees com l’espai per defensar, repensar i exercir la democràcia

30/09/2023



Temps estimat de lectura: 4 minuts

L’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, ha defensat avui a Florència el paper de les ciutats en la defensa de la democràcia. “La democràcia va néixer a les ciutats i és a les ciutats on l’hem de defensar, repensar, millorar i, sobretot, exercir”, ha assegurat durant la seva intervenció en la Conferència “European Cities and Global Challenges” que ha reunit a la ciutat italiana una quinzena d’alcaldes i alcaldesses, entre ells l’amfitrió, Dario Nardella i l’alcaldessa de París Anne Hidalgo.

 

 

 

 

 

 

Collboni ha defensat l’objectiu de Barcelona d’actuar com a “ciutat referent en els reptes als quals s’enfronta la democràcia europea”. Per això ha convidat els seus col·legues a assistir a una nova cimera d’Alcaldes que se celebrarà a Barcelona els dies 7 i 8 de novembre, en el marc del Smart City Expo World Congress, juntament amb la xarxa d’Eurocities, i que serà una nova oportunitat per reafirmar el compromís de Barcelona amb la defensa de la democràcia, els drets i les llibertats, la justícia social i l’estat de dret.

“El reconeixement de la ciutat de Barcelona com a Capital Europea de la Democràcia és una oportunitat no només per a Barcelona, sinó per a Espanya- que ostenta la presidència del Consell de la Unió Europea- i per a tota Europa per obrir un debat sobre els reptes socials i polítics de la democràcia al segle XXI”. Una trobada –ha dit- que ha de servir “per sumar esforços per avançar cap a una millora de la democràcia, reforçar els valors europeus de respecte, pau i cooperació i per continuar col·laborant amb la ciutat de Kíiv amb el compromís de pal·liar els efectes de la guerra i ajudar a la reconstrucció”.

Durant la seva intervenció en una taula sobre Ciutats europees democràtiques enfront del populisme i el nacionalisme, i on també han participat els alcaldes de Budapest, Kiiv, Montpeller i Tirana, Collboni ha alertat que l’amenaça és clara. “Vivim en un context global que ens ha revelat que la democràcia és fràgil: la guerra d’Ucraïna o els Governs d’extrema dreta a Europa. A Espanya s’observa un atac als drets fonamentals per part dels governs locals i regionals de la dreta i l’extrema dreta, i als drets socials per part d’un ultraliberalisme salvatge i retrògrad”, ha afirmat.

Segons l’alcalde la resposta a aquesta amenaça passa per defensar la democràcia cada dia des de les ciutats, amb propostes i accions concretes. “Més que mai la democràcia s’ha de defensar cada dia, des de cada municipi. Més que mai cal defensar l’Estat del Benestar i progressar cada dia, des de cada municipi”. “Aquesta és la nostra responsabilitat: generar prosperitat i oportunitats és essencial per garantir el futur de la democràcia”, ha sentenciat i ha posat com a exemple que “en els barris on s’ofereixen solucions reals, seguretat i convivència, l’extrema dreta es queda sense espai per qüestionar els valors democràtics”.

Collboni ha assegurat que “el nacionalisme i el populisme són els grans adversaris de la Unió Europea, ja que sempre són font de tensió i confrontació”. “Davant el populisme, cal oferir canvis i il·lusió, mai immobilisme. Davant el nacionalisme, reivindiquem el realisme i el sentit comú”, ha defensat en el debat amb Gergely Karàcsony, alcalde de Budapest; Vitaliy Klitschko, alcalde de Kíiv, que hi participava online; Michaël Delafosse, alcalde de Montpeller i Erion Veliaj, alcalde de Tirana.

L’alcalde Collboni, que ha viatjat acompanyat del comissionat de relacions internacionals i promoció de ciutat, Pau Solanilla, ha tornat a defensar, una vegada més, “la necessitat que s’escolti la veu de les ciutats a Europa, de continuar treballant en accions de lobby a la Comissió Europea perquè tingui més en compte les ciutats i també de treballar i fomentar la complicitat amb possibles estats aliats per assolir els seus compromisos globals.

Collboni ha aprofitat la trobada per mantenir una reunió bilateral amb l’alcalde de Bolonya, Matteo Lepore, ciutat amb qui Barcelona manté una estreta relació bilateral. La Conferència, que ha finalitzat amb una foto de família i un dinar oficial, també ha comptat amb la participació dels alcaldes i alcaldesses d’Amsterdam, Reykjavík, Roma, Nàpols o Zagreb, que han debatut els reptes socials, ambientals i de regeneració urbana que afronten les ciutats avui en dia.





Paraules clau

europa/ European Cities and Global Challenges/ Florència/ global/ italia/ reptes/