La X edició de la Time Use Week explora com arribar a un nou equilibri social del temps : Servei de Premsa

La X edició de la Time Use Week explora com arribar a un nou equilibri social del temps

16/10/2023



Temps estimat de lectura: 4 minuts

 

 

 

La Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de Barcelona, la Diputació de Barcelona i  l’Àrea Metropolitana de Barcelona han inaugurat aquest matí la desena edició de la Time Use Week 2023, que porta com a títol “Cap a un nou equilibri del temps”. L’edició d’enguany vol buscar el marc legislatiu, polític i social necessari per definir una nova organització de la jornada diària que inclogui temps de treball, temps de descans, temps per a l’oci i temps per a les cures.

La Setmana internacional del Temps aprofundirà el dia 17 d’octubre en el debat sobre les polítiques públiques per implementar un nou dret de ciutadania; el dret al temps, que busca garantir que totes les persones disposen de temps per a elles mateixes, reduint la pobresa de temps i millorant el seu benestar. Aquest debat es farà en el marc de la trobada general de la Xarxa de Governs Locals i Regionals per les Polítiques del Temps. Alguns exemples d’aquestes polítiques inclouen la construcció de models urbans de proximitat que redueixin el temps de mobilitat, la construcció d’infraestructures i serveis de suport per a les cures, o la promoció de nous models d’organització del temps de treball, entre altres. Aquest darrer tema, el futur del temps de treball, serà l’altre tema central de discussió que tindrà lloc el 18 d’octubre, per respondre a la pregunta sobre com les entitats públiques i privades estan afrontant-lo. Es debatrà i presentarà una proposta conceptual sobre temps de treballs, en sessions que busquen incloure els agents del teixit social i productiu més rellevants.

 

 

La TUW ha engegat avui 16 d’octubre amb la Trobada General de la Xarxa Catalana pel Dret al Temps i la inauguració oficial, i finalitzarà el 20 d’octubre, situant així a Catalunya en el punt de trobada per a les polítiques del temps, un nou tipus de polítiques de benestar en línia amb l’Agenda 2030 i la nova agenda urbana. A més, i seguint la línia d’altres edicions, la Time Use Week 2023 també es descentralitzarà per tot Catalunya els dies 19 i 20 d’octubre, per tal que tots els territoris puguin aportar idees i pràctiques al dret al temps i el concepte es pugui aterrar a les realitats més locals.

En l’acte d’obertura de la Time Use Week, les diverses representacions institucionals han destacat:

Montserrat Pineda, secretaria de Feminismes de la Generalitat de Catalunya, ha declarat que “el temps no és innocu, no és igualitari, les 24h no són iguals per tothom. El temps té un fort impacte de gènere. Malauradament, les dones encara dediquen gairebé el doble d’hores al dia a les feines de la llar i de les cures no remunerades que els homes.” Ha remarcat que “des de la Generalitat de Catalunya impulsem polítiques que millorin la conciliació dels temps de vida i impulsin la corresponsabilitat vers les cures de tothom per a garantir el dret al temps de totes les persones, especialment aquelles que pateixen més pobresa de temps, com per exemple programa Temps per Cures.”

Raquel Gil Eiroá, regidora de Promoció Econòmica, Treball, Feminismes i Memòria Democràtica i regidora del Districte de Sants-Montjuïc, ha recordat: “Just ara fa 20 anys que l’Ajuntament de Barcelona va crear la regidoria d’usos del temps, pionera en l’Estat espanyol i de les primeres d’Europa. Des de llavors, la dimensió de temps és central en l’agenda municipal, així ho demostren les més de 70 actuacions que actualment duem a terme. Entenem el dret al temps com un dret de ciutadania, i en aquesta línia posem la mirada en el futur.”

Filo Cañete Carrillo, diputada delegada de Cures i Cilce de Vida de la Diputació de Barcelona, ha destacat que “parlar dels usos dels temps és reconèixer les desigualtats socials que hi ha associades, sobretot si ens fixem en l’organització social de les cures. Aquestes desigualtats porten rostre de dona, però també de classe i origen”. I ha afegit que “parlar de polítiques del temps és parlar de drets socials per a la ciutadania, de justícia i d’igualtat d’oportunitats. Ens cal una mirada de corresponsabilitat de gènere i social, transversal i interseccional i treballar des de la innovació social i la proximitat de l’administració local perquè els municipis puguin ser espais de temps i oportunitats”.

Ester Pujol, directora de l’Àrea de Desenvolupament Social i Econòmic de l’Àrea Metropolitana de Barcelona, ha destacat el Pacte Metropolità pel Dret al Temps, aprovat el passat mes de març, com un “marc per potenciar les polítiques del temps a la metròpolis de Barcelona, que són claus per avançar cap a una societat més saludable, més igualitària, amb més qualitat de vida, cohesionada i sostenible”. Pujol ha recordat que “si volem una metròpolis més competitiva, hem de millorar la gestió del temps”.

Ariadna Güell Sans, co-coordinadora de la Time Use Initiative, ha expressat que “aquesta setmana contribuirà que moltes persones i organitzacions visualitzin la necessitat de trobar un nou equilibri en l’organització social del temps, i trobin eines per a fer-lo realitat en cadascun dels seus territoris. Un nou equilibri que inclogui el dret al temps de totes les persones com un dret fonamental per avançar cap a societats més saludables, més igualitàries, més eficients i més sostenibles, en definitiva cap a societats més felices”.

La Time Use Week 2023 està coorganitzada per la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de Barcelona, la Diputació de Barcelona, l’Àrea Metropolitana de Barcelona i la Time Use Initiative. Compta amb la participació de DIPLOCAT i Time4All (projecte cofinançat per la Unió Europea).

 

Descarregar nota de premsa (PDF)





Paraules clau

Raquel Gil/ Setmana Internacional del Temps/ Time Use Week/