L’Ajuntament de Barcelona adjudica el contracte de manteniment integral dels túnels urbans de la ciutat pels propers tres anys : Servei de Premsa

L’Ajuntament de Barcelona adjudica el contracte de manteniment integral dels túnels urbans de la ciutat pels propers tres anys

17/10/2023



Temps estimat de lectura: 3 minuts

La Comissió d’Ecologia, Urbanisme, Mobilitat i Habitatge ha aprovat l’adjudicació del Servei de Manteniment Integral de les Infraestructures i Instal·lacions dels Túnels Urbans de la Ciutat de Barcelona, a l’empresa AERONAVAL CONSTRUCCIONES E INSTALACIONES, S.A., per un import de 12,2M€ (IVA inclòs). El contracte tindrà una durada de 36 mesos, prorrogable a 24 més.

A dia d’avui la ciutat compta amb 14 túnels urbans i 23 túnels a les Rondes, que suposen més de 18 quilòmetres de túnels viaris i inclouen 30 quilòmetres de tub (part del túnel amb un únic sentit de circulació).

 

 

El manteniment dels túnels està diferenciat entre el manteniment integral dels túnels urbans i el dels túnels de Rondes. El manteniment de les Rondes de Barcelona, per la seva especificitat i pel fet que són vies que travessen diversos municipis, el realitza l’AMB. Aquest manteniment integral de les Rondes inclou el manteniment dels túnels que formen part d’aquestes vies ràpides i que estan situats a dins del terme municipal.

D’altra banda, el manteniment dels túnels urbans correspon a l’Ajuntament de Barcelona a través del servei que avui s’adjudica. El nou contracte té com a objectiu garantir el seu correcte funcionament i assegurar que els túnels estiguin sempre en bon estat i en les millors condicions possibles. Això inclou el manteniment i la reparació de qualsevol element dels túnels, tant a nivell tecnològic com d’infraestructura: paviment, enllumenat, senyalització, detectors de la qualitat de l’aire, càmeres de control o megafonia, entre d’altres elements.

Una de les novetats que incorpora el nou contracte és el manteniment de tots els elements tecnològics del túnel de Glòries, que suposen un salt qualitatiu en aquest àmbit. Cal tenir en compte que aquest túnel compleix amb les últimes i més restrictives mesures de seguretat i control. El disseny dels equipaments i de les instal·lacions doten al túnel d’uns alts nivells de funcionalitat, resiliència i intel·ligència.

La tecnologia que porta incorporada el túnel de Glòries permet interactuar en temps real amb el Servei de Control de Túnels de la Ciutat. Aquest servei, instal·lat dins de la Central de Serveis Municipals al carrer Torrent de l’Olla, funciona durant les 24 hores els 365 dies de l’any i possibilita contactar amb les diferents càmeres i sensors instal·lats a Glòries i alhora monitoritzar la resta de túnels urbans que progressivament també es van adaptant i incorporant a la plataforma de telecontrol. Des d’aquest centre és des d’on es donen les instruccions corresponents als equips de manteniment quan han d’intervenir.

Finalment, amb l’adjudicació del nou contracte de manteniment també es preveu un augment dels efectius dels equips de primera intervenció. Aquests equips s’activen davant de situacions d’urgència, en les quals es requereix d’una actuació immediata a l’interior del túnel per retornar-lo a les condicions de normalitat en el termini més breu possible.





Paraules clau

infraestructures viàries/