L’eix verd del carrer dels Almogàvers tindrà panots més sostenibles, duradors i permeables : Servei de Premsa

L’eix verd del carrer dels Almogàvers tindrà panots més sostenibles, duradors i permeables

17/10/2023



Temps estimat de lectura: 4 minuts

 

Des d’ara i fins a finals d’any, l’Ajuntament de Barcelona instal·larà tres nous models de panots més sostenibles a la reurbanització en marxa a l’eix verd del carrer dels Almogàvers, entre els carrers de Badajoz i Roc Boronat al barri del Parc i la Llacuna del Poblenou, al districte de Sant Martí. Les solucions van resultar guanyadores del repte llançat per l’Ajuntament de Barcelona per trobar el panot del segle XXI. Es buscava mantenir el disseny actual, incorporant solucions i tecnologies innovadores que permetessin reduir substancialment la petjada de carboni i impulsar l’economia circular. L’aportació municipal ha estat de 240.000 euros de pressupost, un ajut no només econòmic, sinó que incorpora també un entorn real on provar la solució, assessorament, acompanyament i difusió entre l’ecosistema innovador.

 

 

 

Totes tres propostes, anomenades “Panot del s. XXI”, “PANOT+” i “R3PANOT” comparteixen la utilització d’àrids reciclats i ciment provinent d’escòries per a la seva fabricació i la reducció de l’emissió de CO2 en aquest procés, d’acord amb l’objectiu d’esdevenir una ciutat neutra en carboni el 2030. A més, els nous panots afavoriran la reducció de soroll, esmorteir l’efecte d’illa de calor i neutralitzar gasos contaminants.

Els nous panots, que cobriran una superfície aproximada de 2.500 metres quadrats, s’avaluaran durant 12 mesos per tal de valorar-ne la resistència, el grau de trencament de peces, el comportament acústic, el lliscament, el desgast per abrasió, l’estabilitat cromàtica i índex de reflectància, la durabilitat, la filtració d’aigua, i la netejabilitat i l’adherència de xiclets. Els resultats obtinguts d’aquesta anàlisi permetran repensar la pavimentació des d’una perspectiva més integral, de manera que els aprenentatges que se’ derivin dels resultats puguin integrar-se en un futur, en els nous contractes d’obra pública.

 

Panots més sostenibles, duradors i pemeables

La crida per trobar nous models de panots és obra de BIT Habitat, la fundació municipal ubicada a Ca l’Alier que impulsa la innovació urbana per donar resposta als reptes socials, econòmics, tecnològics i ambientals als quals s’enfronta la ciutat. Amb un pressupost de 240.000 euros, BIT Habitat no només ofereix un ajut econòmic i l’oportunitat de provar la solució en un entorn real, sinó que també ofereix assessorament i acompanyament i difusió entre l’ecosistema innovador.

Els nous panots que ara es testejaran corresponen a les propostes següents:

 

Projecte liderat per Breinco, amb suport i col•laboració d’Esitec, Smart Engineering i els arquitectes Jordi Henrich, Danae Esparza, Javier Vergel, i Antoni Remesar.

Destaca el sistema de col·locació de les peces, amb encaixos i sense morter, el qual permet la reutilització de quasi el 100% de les peces en les operacions de manteniment, maximitzant així la seva durabilitat. Aquest sistema facilita també una major permeabilitat a l’aigua de tota la secció constructiva, de manera que el paviment permet una filtració millor i n’evita l’acumulació.

Com a dades significatives, aquest panot assoleix una reducció significativa de les emissions de CO2 de fins al 30%, està compost amb un màxim del 30% d’àrids reciclats, i millora el comportament acústic de fins al 14% (-10 dBA). Per últim, redueix el consum d’energia i aigua en un 19% i 38% per la fabricació en sec.

 

Projecte liderat per Constraula, del grup Sorigué, amb suport i col·laboració de Miren Etxebarria (recerca materials UPC), José Lucas Masero (construcció sostenible ITEC), Paviments Millaret.

Destaca l’optimització de la secció de la peça de panot, mitjançant la composició material, reduint-ne un 25% el gruix alhora que manté les seves capacitats. També destaca la incorporació d’àrids reciclats, de fins al 32%, així com la incorporació de ciment amb menor impacte d’emissions CO2. Així, redueix un 16% l’ús de ciment i una disminució d’emissions de CO2 de fins al 42%. A més, es pretén reduir els contaminants atmosfèrics de la ciutat a partir de l’activitat fotocatalítica i autonetejant, gràcies a un producte amb aquestes propietats que s’afegeix a la superfície de les peces.

 

Projecte liderat per Escofet, amb el suport de Promsa i Eurecat.

Destaca la incorporació de ciment provinent d’escòries siderúrgiques, amb un impacte molt important en la reducció d’emissions de CO2 equivalent, de gairebé el 70% menys en la petjada de carboni. La utilització de peces de més gruix permet millorar-ne les prestacions, de manera ben justificada, com la durabilitat i la reutilització. Igualment, el panot incorpora un màxim de 30% d’àrids reciclats. A més, aquest model té el 100% de reciclabilitat del residu en matèria primera.

 

Més informació: https://bithabitat.barcelona/projectes/el-panot-del-segle-xxi/





Paraules clau

models/ panot/ sostenible/ tres/