Acord entre l’Ajuntament i el Ministeri de Ciència i Innovació per a la construcció d’un centre de recerca en l’àmbit de la Ciutadella del Coneixement : Servei de Premsa

Acord entre l’Ajuntament i el Ministeri de Ciència i Innovació per a la construcció d’un centre de recerca en l’àmbit de la Ciutadella del Coneixement

19/10/2023



Temps estimat de lectura: 5 minuts

L’Ajuntament de Barcelona i el Ministeri de Ciència i Innovació, a través del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC), han firmat avui un protocol general d’actuació  per reconèixer i reforçar la capitalitat científica de Barcelona i per crear un nou centre de serveis científics i de recerca del CSIC, en l’àmbit de la salut.

Acompanyat de la Ministra de Ciència i Innovació, Diana Morant, l’alcalde Jaume Colboni ha destacat la importància de l’acord d’avui i la importància d’invertir en educació i recerca. “Posem les bases i fem un pas molt important per a què la Ciutadella del Coneixement avanci i per situar Barcelona com a centre de referència i capital científica de Catalunya i Espanya i del sud d’Europa”.

Segons Collboni “la millor inversió que podem fer per a garantir el progrés i la qualitat de vida és en educació i en recerca científica” i ha afegit que “parlar de la capitalitat científica de Barcelona és parlar de crear infraestructures i equipaments de primer nivell i de fomentar el talent, atreure talent i que les investigadores i investigadors treballin en les millors condicions i recursos”. Jaume Collboni ha destacat que en un projecte que era un  “somni”, la Ciutadella del Coneixement, “en els propers mesos i anys hi veurem emergir nous edificis dedicats al coneixement i a la recerca bàsica i aplicada”.

 

 

 

 

L’alcalde s’ha mostrat convençut que “en el futur, la recerca dels dos instituts del CSIC es traduirà en resultats al servei de la societat, en nous tractaments contra el càncer de mama, en nous tractaments per a malalties que avui no tenen resposta, noves línies d’investigació que obriran horitzons que avui no imaginem” i ha afegit que “tota recerca que es fa avui té dues paraules clares: Impacte Social”.

Aquest nou edifici, centrat en l’àmbit de la biociència, suposa la concreció d’una nova peça de la Ciutadella del Coneixement, el gran projecte científic i urbanístic que està impulsant l’Ajuntament, de la mà d’universitats, centres de recerca i altres administracions, per convertir el parc de la Ciutadella i els seus entorns en un node de coneixement, divulgació, recerca i innovació punter a Europa.

En concret el nou centre acollirà l’Institut d’Investigacions Biomèdiques de Barcelona (IIBB-CSIC) i de l’Institut de Biologia Molecular de Barcelona (IBMB-CSIC), ubicats actualment al Campus de l’Hospital Clínic de Barcelona i al Parc Científic de Barcelona, ​​respectivament. Ambdós centres desenvolupen una tasca activa i productiva científica d’excel·lència en àmbits com les neurociències o la biologia. El nou centre podria arribar a reunir més de 300 persones i uns 40 grups de recerca. El nou edifici també tindrà espais necessaris per als serveis de la Delegació del Govern a Catalunya.

S’ubicarà a la parcel·la que el Ministeri de Política Territorial té al carrer Dr. Trueta núm. 20, i que actualment alberga un edifici destinat al Parc Mòbil de l’Estat, l’arxiu històric i altres serveis de la Delegació del Govern.

El futur projecte preveu que els serveis del CSIC ocuparan 12.900m2 sobre rasant i que hi haurà també 4.700m2, sota rasant, a disposició del Ministeri de Política Territorial per a destinar-los a oficines, magatzem o arxiu de la Delegació del Govern.

Per a poder tirar endavant el nou pol de recerca, l’acord estableix que el CSIC realitzarà totes aquelles actuacions i gestions patrimonials i urbanístiques necessàries que permetin procedir a la construcció de la nova seu dels seus instituts de recerca.

Per la seva part, l’Ajuntament de Barcelona es compromet a dur a terme les actuacions administratives necessàries, com ara la Modificació del MPGM per requalificar el terreny i tramitar els permisos urbanístics i de construcció que facin possible la realització del projecte.

El protocol estableix que per a la concreció del projecte es crearà un Grup de Treball integrat per quatre persones, dues per cada institució, que podrà comptar amb l’assessorament de persones especialitzades.

 

Una nova peça clau del complex de recerca i innovació de la Ciutadella del Coneixement

Amb aquest acord d’avui, el CSIC reforça també la seva aposta i la seva presència en la Ciutadella del Coneixement, on gràcies a un ampli acord interinstitucional, s’està impulsant un gran projecte científic i urbanístic per convertir el parc de la Ciutadella i els seus entorns en un node de coneixement, divulgació, recerca i innovació punter a Europa.

Actualment ja estan en marxa les obres del nou complex de recerca de l’antic Mercat del Peix que dota el campus UPF de 3 edificis nous, promogut per la Universitat Pompeu Fabra, amb la participació de tres socis estratègics: el Barcelona Institute of Science and Technology (BIST), el mateix Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) i la Universitat Pompeu Fabra.

La Ciutadella del Coneixement també contempla crear la Biblioteca Central de Barcelona, consolidar un eix d’equipaments d’alt valor patrimonial i científic format pel Museu Martorell i el Castell dels Tres Dragons (Museu de Ciències Naturals de Barcelona), l’Hivernacle i l’Umbracle, i impulsar i reforçar l’activitat científica del Zoo.

En conjunt es vol promoure el coneixement científic i la recerca envers temàtiques com la medicina de precisió, la biodiversitat i la biologia evolutiva, benestar planetari, la biologia molecular, la biomedicina, la diversitat i l’evolució del món natural, el benestar animal i la gestió de la fauna autòctona. La previsió és que en 8-10 anys el conjunt de la Ciutadella del Coneixement serà una realitat de dimensió internacional que reunirà prop de 1.600 recercadors.

La Ciutadella del Coneixement és un projecte liderat per l’Ajuntament de Barcelona en col·laboració amb la Generalitat de Catalunya, els ministeris de Ciència i d’Universitats, la Universitat Pompeu Fabra, la Universitat Autònoma de Barcelona, la Universitat de Barcelona, el Consell Superior d’Investigacions Científiques, la Fundació Pasqual Maragall i el Barcelona Institute of Science and Technology.





Paraules clau

ciència/ Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC)/ innovació/