El Conservatori Municipal de Música de Barcelona obre portes durant el 48h Open House BCN 2023 : Servei de Premsa

El Conservatori Municipal de Música de Barcelona obre portes durant el 48h Open House BCN 2023

20/10/2023



Temps estimat de lectura: 4 minuts

El Conservatori Municipal de Música de Barcelona, situat al carrer del Bruc 110-112, al districte de l’Eixample, i sis promocions d’habitatge públic municipal seran alguns dels edificis que obriran les seves portes durant la propera edició del festival 48h Open House BCN 2023, que se celebra aquest cap de setmana en diferents municipis de l’àrea de Barcelona. L’edifici, obra de l’arquitecte Antoni de Falguera i Sivilla, i que es podrà visitar amb guia i sense reserva prèvia dissabte de 10 a 14 h i de 16 a 19 h, està a cavall entre els estils modernista i noucentista. Les torres cilíndriques amb cobertes punxegudes són una clara influència de Puig i Cadafalch, de qui l’arquitecte Antoni de Falguera va ser deixeble i col·laborador. En destaca, sobretot, l’espai interior anomenat la peixera, a partir del qual s’organitzen les aules i els passadissos. Aquesta espècie de celobert de 130 metres quadrats queda tancat amb una claraboia envitrallada i ofereix un espai polivalent per a concerts, presentacions i diferents esdeveniments.

 

 

El Festival d’arquitectura Open House 2023 ofereix al voltant de 200 activitats, entre visites a edificis i itineraris, i al llarg de tot el cap de setmana del 21 i 22 d’octubre. A Barcelona s’obren en total 128 edificis. Aquest any, a més a més,  una part de la programació del festival s’organitza al voltant de l’any Domènech i Montaner. El festival compta amb espais representatius dissenyats per aquest arquitecte per a explicar la seva polièdrica trajectòria com a reflex de l’art total: una obra on hi va participar ceramistes, mosaïcistes, escultors, vitrallers i ferrers. Les visites s’ofereixen de diferents tipus:

Visites guiades per voluntaris. El públic accedeix de manera organitzada a les activitats que formen part de la programació del festival, on un grup de voluntaris s’encarrega de gestionar els grups i fer les explicacions.

Visites guiades per arquitectes. El públic accedeix de manera organitzada a les activitats que formen part de la programació del festival: un grup de voluntaris s’encarrega de gestionar els grups i l’arquitecte autor del projecte fa les explicacions (secció Open Pro).

Visites guiades a través d’un podcast (que es pot trobar al web). El públic accedeix lliurement a les activitats que formen part de la programació del festival. A cada activitat hi ha un voluntari que informa de la programació i controla l’accés per qüestions d’aforament. La visita es pot complementar amb l’explicació que ofereix un podcast narrat per professionals o per entitats i associacions expertes (secció Open Pro).

Visites lliures. El públic accedeix lliurement a les activitats que formen part de la programació del festival. A cada activitat hi ha un voluntari que informa de la programació i controla l’accés per qüestions d’aforament.

Itineraris lliures guiats a través d’un podcast (que es pot trobar també al web). El públic fa lliurement un recorregut exterior per la ciutat que relliga diferents espais i edificis al voltant d’una temàtica. La visita es pot complementar amb l’explicació que ofereix un podcast narrat per professionals o per entitats i associacions expertes (secció Open Pro).

Itineraris amb inscripció. Itineraris guiats amb inscripció prèvia.

 

Portes obertes de l’habitatge públic municipal

També formen part de la programació del festival sis promocions d’habitatge públic impulsades per l’Ajuntament de Barcelona. En concret, són tres promocions aixecades directament per l’Institut Municipal de l’Habitatge i Rehabilitació de Barcelona (IMHAB), i tres més de cohabitatge delegades a la cooperativa Sostre Cívic.

De les promocions de l’IMHAB, dues es troben al barri de la Marina del Prat Vermell, amb les obres acabades i pendents de lliurament. En primer lloc, hi ha una promoció de 108 habitatges de lloguer al carrer de Cal Cisó, configurada a través d’un sòcol comú sobre el que s’aixequen tres blocs d’habitatges i zones comunes. El projecte és obra de Vivas Arquitectos, Pau Vidal Pont i Arquitectura Produccions. La segona promoció de la Marina és al carrer d’Ulldecona, de 72 habitatges també de lloguer, situat en un encreuament de carrers que produeix una característica planta triangular amb un angle molt agut, de manera que es produeix una volumetria molt significativa. A més, la façana és d’un característic color vermell que evoca el nom del barri. En aquest cas, el projecte és obra dels arquitectes Coll-Leclerc + Mias Architects. Per últim, la tercera promoció de l’IMHAB està situada al barri de la Trinitat Nova, al carrer de Palamós. Es tracta d’un edifici de 67 habitatges que es lliuraran en règim de dret de superfície, dissenyat per la UTE formada per Data Arquitectura i Enginyeria, SLP, Joan Ramon Pascuets Iglesias i Maira Gonzalez Trullàs. L’edifici constarà de planta baixa i cinc plantes d’habitatges, a excepció de l’extrem sud, on n’hi haurà quatre. L’edificació es projecta mitjançant l’agregació d’una tipologia cruciforme, i permet una relació dels habitatges amb l’exterior de manera ininterrompuda, abandonat el concepte “davant-darrere”.

Pel que fa als habitatges cooperatius, formen part del festival la promoció de La Balma, situada al barri del Poblenou i formada per 19 unitats de convivència, i dissenyats per Lacol i La Boqueria Taller; el bloc de Cirerers, amb 32 habitatges i projectat per Celobert; i Princesa49, al barri de Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera, a Ciutat Vella. En aquest darrer cas, es tracta del primer projecte d’habitatges cooperatius en cessió d’ús de Barcelona, a través de la rehabilitació d’un edifici de mitjan segle XIX de titularitat municipal de cinc habitatges.





Paraules clau

48h Open House BCN 2023/