Principals acords de la Comissió Mixta Ajuntament-Generalitat per al desplegament de la Carta Municipal : Servei de Premsa

Principals acords de la Comissió Mixta Ajuntament-Generalitat per al desplegament de la Carta Municipal

20/10/2023



Temps estimat de lectura: 3 minuts

Avui s’ha reunit la Comissió Mixta Ajuntament de Barcelona – Generalitat de Catalunya per a la revisió i el desplegament de la Carta Municipal presidida per l’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni; i la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà. Per part de l’Ajuntament de Barcelona també han assistit els tinents d’alcaldia Laia Bonet, Maria Eugènia Gay, Albert Batlle i Jordi Valls, entre d’altres representants municipals.

Aquests són els principals acords que s’han adoptat:

 

1. HABITATGE: acord per formalitzar un conveni de col·laboració entre l’Ajuntament de Barcelona i l’Institut Català del Sòl (Incasol) per a la promoció i construcció d’un mínim de 1.700 habitatges de protecció oficial i allotjaments dotacionals de lloguer assequible. En una primera fase, el consistori posarà a disposició de l’Incasol 11 parcel·les municipals i l’institut promourà els habitatges, que hauran d’estar finalitzats en un termini màxim de 5 anys. També hi ha el compromís d’incorporar noves parcel·les en el termini de 2 anys.

 

 

2. SALUT: acord per prioritzar les actuacions sobre determinats equipaments sanitaris d’atenció primària i comunitària (CAP) a la ciutat de Barcelona. En concret, es tracta d’accelerar 11 equipaments, en diferents fases de preparació o execució, i en prioritzar 5 equipaments més que són en fase d’estudi, pendents de determinar la ubicació o de validar la viabilitat d’ampliació. Els equipaments en fase de projecte o execució d’obra són: les ampliacions dels CAP Besòs i La Pau, i la construcció dels CAP Raval Nord i Fort Pienc; els equipaments amb solars cedit i pendents de redacció de projecte: construccions dels CAP Congrés els Indians, i Parc i Llacuna del Poblenou; i els que estan en procés de planejament o cessió: La Sagrera, Horta/La Clota, Marina del Prat Vermell, La Barceloneta i Gòtic. Els 5 equipaments en estudi són: Sardenya, Casc Antic, Casanovas i les ampliacions dels de Roquetes i Drassanes.

 

 

3. PORT OLÍMPIC: acord per incrementar a 50 anys la delegació de competències per a la gestió directa del Port Olímpic en favor de l’Ajuntament de Barcelona.

4. TRANSPORT PÚBLIC: compromís per a la instal·lació d’ascensors de les línies 1 i 5 del metro de Plaça de Sants.

5. CONSELL COMARCAL DEL BARCELONÈS: acord per a executar la sentència 2343/2022, de 16 de juny de 2022, sobre la dissolució del Consell Comarcal del Barcelonès.

 

 

 

 

La Comissió Mixta també ha tractat d’altres temes com la col·laboració, en matèria de justícia, amb el compliment de les mesures relatives als treballs i a les prestacions en benefici de la comunitat; i la proposta de modificació de la Carta Municipal, per actualitzar l’articulat relatiu a les formes de gestió dels serveis i les activitats municipals. Així mateix, s’ha donat compte de la situació dels consorcis regulats a la Carta Municipal: d’Educació, d’Habitatge, Sanitari i de Serveis Socials.

L’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, ha destacat que els acords d’aquesta Comissió Mixta  “formen part del full de ruta que compartirem aquest mandat amb el Govern de la Generalitat” i ha posat en valor que “la trobada amb el President de la Generalitat ha donat fruits pocs mesos després”.

Collboni ha remarcat que “com a Govern municipal ja vam dir que aniríem per feina i que posaríem com a prioritats, des del punt de vista social, l’habitatge i l’atenció primària a Barcelona”. Pel que fa a l’acord en matèria d’habitatge ha expressat que “és un dels principals problemes estructurals de Barcelona i dels que genera més desigualtat”. En el cas de l’atenció primària ha recordat que “l’assistència sanitària pública és fonamental per garantir una bona salut i qualitat de vida.





Paraules clau

Comissió Mixta Ajuntament-Generalitat per al desplegament de la Carta Municipal/