Posada en servei dels primers semàfors de la ciutat amb les figures de Mortadel·lo i Filemó creades pel dibuixant Francisco Ibáñez : Servei de Premsa

Posada en servei dels primers semàfors de la ciutat amb les figures de Mortadel·lo i Filemó creades pel dibuixant Francisco Ibáñez

21/10/2023



Temps estimat de lectura: 5 minuts

Avui s’han posat en funcionament els primers semàfors de Barcelona que porten incorporades les figures de Mortadel·lo i Filemó, els famosos personatges de còmic creats pel reconegut dibuixant i il·lustrador Francisco Ibáñez. Es tracta de dos semàfors per a vianants, situats a la cruïlla del carrer del Treball amb el carrer del Concili de Trento, al districte de Sant Martí. Cada semàfor mostra la figura del personatge de Filemó a l’òptica vermella i la de Mortadel·lo a l’òptica verda. D’aquesta manera la ciutat de Barcelona recull i incorpora la iniciativa proposada pel professor navarrès Francisco Javier Ibáñez, per tal d’homenatjar al creador d’aquests peculiars herois de ficció i que ha rebut un ampli suport social.

 

 

 

 

 

 

 

L’acte de presentació dels nous semàfors ha comptat amb la presència de l’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, de la vídua de l’il·lustrador, Remedios Solera Sánchez, i de la filla, Núria Ibáñez, entre d’altres. També hi han assistit el regidor del districte de Sant Martí, David Escudé, l’impulsor de la proposta, Francisco Javier Ibáñez i la directora editorial de Random Penguin House, Gemma Xiol i altres representants de l’editorial. Random Penguin House ha donat  l’autorització corresponent a l’Ajuntament de Barcelona per a la utilització de les siluetes dels personatges.

Els nous semàfors tenen les mateixes característiques que els models actuals que s’instal·len a la ciutat: són grocs, amb leds i de policarbonat, amb un nucli d’alumini que proporciona una alta resistència al vent i a les col·lisions de vehicles i estan equipats amb dispositius sonors per a invidents.

La ubicació s’ha escollit per la seva proximitat amb la biblioteca Gabriel García Márquez, recentment reconeguda com la millor biblioteca pública del 2023 i premi FAD d’arquitectura, i que té una significació especial ja que compta amb un fons dedicat a l’obra d’Ibáñez, que era veí del barri i va assistir a la inauguració de l’equipament.

Properament l’Ajuntament de Barcelona té previst instal·lar tres parelles més de semàfors dels coneguts personatges a les següents ubicacions: dos semàfors a la cruïlla de la Gran Via de les Corts Catalanes amb el carrer Bac de Roda, àmbit proper a on residia el dibuixant; dos més a la cruïlla del carrer Comte d’Urgell amb el carrer Manso, per la seva proximitat amb el Mercat del Llibre Dominical de Sant Antoni; i, finalment, els dos últims a la cruïlla de la Ronda Sant Pere amb el passeig de Gràcia, un espai central de la ciutat on els cèlebres agents de la “T.I.A”. podran ser contemplats per tota la ciutadania.

Les diferents ubicacions han estat proposades per l’Associació de Veïns i Veïnes de Sant Martí de Provençals; l’Associació Professional del Mercat Dominical del Llibre de Sant Antoni; SOM Sant Antoni; Encants de Sant Antoni; la Plataforma Veïnal de Sant Antoni; i la Colla Trabucaire de Sant Martí de Provençals. La instal·lació en aquestes tres ubicacions tindrà lloc abans de finals d’any. Barcelona comptarà així amb un total de quatre parelles de semàfors de Mortadel·lo i Filemó repartits per la ciutat.

La iniciativa vol ser un reconeixement més a Francisco Ibáñez i a la seva obra,  després que el passat quatre d’octubre es fes l’acte de lliurament de la Medalla d’Or al Mèrit Cultural, a títol pòstum al dibuixant. La decisió de concedir la màxima distinció de la ciutat en l’àmbit cultural a Francisco Ibáñez va ser presa en sessió plenària el mes de febrer de l’any passat, però per raons de salut del dibuixant l’acte de lliurament es va suspendre en diverses ocasions, fins que malauradament es va haver d’organitzar  de manera pòstuma a principis de mes.

Francisco Ibáñez (Barcelona, 1936-2023) va començar a desenvolupar des de molt jove una gran afició pels còmics i el dibuix. La primera publicació d’un dibuix seu va arribar quan només tenia onze anys, a la revista, Chicos, tot i que va estudiar comptabilitat i peritatge mercantil i la seva primera feina va estar lligada al món de la banca. Aviat la va començar a compaginar amb les seves col·laboracions a diferents revistes amb tires, acudits i sèries humorístiques, creant personatges propis o donant continuïtat a creacions d’altres autors. El gener de 1958 es va publicar la primera sèrie de Mortadel·lo i Filemó a la revista Pulgarcito, els seus personatges més icònics. Al llarg de la seva dilatada trajectòria, Ibáñez va acumular més de 100 milions d’àlbums venuts i es va guanyar l’estima de vàries generacions de col·legues, que el consideren un mestre, i de legions d’admiradors de totes les edats.





Paraules clau

Francisco Ibáñez/ Mortadel·lo i Filemó/ semàfors/