La sisena edició del Premi Nat distingeix Itsaso Vélez del Burgo, primatòloga i directora tècnica del Centre de Rehabilitació de Primats Lwiro a la República Democràtica del Congo : Servei de Premsa

La sisena edició del Premi Nat distingeix Itsaso Vélez del Burgo, primatòloga i directora tècnica del Centre de Rehabilitació de Primats Lwiro a la República Democràtica del Congo

25/10/2023



Temps estimat de lectura: 5 minuts

El quart tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Barcelona i president del Consell General del Museu de Ciències Naturals de Barcelona, Jordi Valls, ha lliurat avui el Premi Nat a Itsaso Vélez del Burgo, primatòloga i directora tècnica del Centre de Rehabilitació de Primats Lwiro a la República Democràtica del Congo. Acompanyat també de Carles Lalueza, director del Museu, Jordi Valls ha volgut reconèixer la premiada per la seva tasca de conservació dels primats i humanitària en un país assolat per la guerra i ha defensat la necessitat i urgència que el planeta faci una aposta pel coneixement, la ciència, la preservació de la biodiversitat i l’emergent economia regenerativa.

 

 

El Premi Nat va néixer l’any 2018 per commemorar 140è aniversari del Museu. Es tracta d’un premi dotat amb cinc mil euros  que distingeix  persones o institucions que han aportat una nova mirada a la divulgació de les ciències naturals que ha contribuït a la creació de vocacions científiques i a la conservació de la natura. El Premi Nat s’atorga anualment a persones o institucions de l’àmbit local o internacional.

 

Guanyadora del Premi Nat 2023

Itsaso Vélez del Burgo Primatòloga,  conservacionista i directora tècnica del Centre de Rehabilitacio de Primats Lwiro situat a l’est de la República del Congo.

Per la seva reconeguda tasca de conservació de la biodiversitat i esperit humanitari. Des del Centre de Rehabilitació Lwiro, a la República Democràtica del Congo ha estat capaç de salvar ximpanzés i d’altres espècies de primats d’una mort segura; però que també dona formació i feina a persones locals que han patit guerres, fam i persecucions. Alhora, els seus treballs de camp han aportat valuoses dades sobre l’etologia del ximpanzé.

 

El Jurat del Premi Nat està format per: 

 

 

Itsaso Vélez del Burgo
Vitòria, 1984

La guanyadora del Premi Nat 2023, Itsaso Vélez del Burgo,  és actualment la directora tècnica del Centre de Rehabilitació de Primats Lwiro (CRPL) situat a la República Democràtica del Congo.  Hi va arribar l’any 2014 per fer un voluntariat de sis mesos i ja porta 9 anys treballant en aquesta institució on hi viuen 129 ximpanzés i 126  micos de 16 espècies diferents, a més de lloros, tortugues i porcs espins.

Itsaso Vélez del Burgo, va  llicenciar-se en Ciències Ambientals per la Universitat de Barcelona  i  posteriorment va realitzar el màster en primatologia de la Facultat de Psicologia de la mateixa Universitat. Des de ben petita  ja era molt sensible a tot tipus de bèsties, buscava insectes en dificultats per salvar-los i somiava que de gran treballaria amb animals, tots li semblaven interessants. En acabar els estudis a Barcelona, va anar a Mèxic, al Centre de Recerca Tropical de la Universitat de Veracruz a fer recerca sobre mones udoladores ( 2011-2012) i, més tard, va desplaçar-se a les muntanyes Nimba a la República de Guinea a estudiar el comportament de ximpanzés salvatges (2012-2013) per a l’Institut de Recerca de Primats de la Universitat de Kyoto (KUPRI).

El Centre de Rehabilitació de Primats Lwiro està situat a l’est de la República del Congo,  només a 4 km parc Nacional Kahuzi-Biega.  Aquest parc és un dels llocs més importants del món per a la conservació del ximpanzé oriental i, al mateix temps, una de les zones més violentes i conflictives del planeta a causa de segona guerra Congolesa. Aquest conflicte bèl·lic  (1998-2004) que va  multiplicar les armes i la pobresa en un territori gegantesc on l’Estat no té la capacitat de defensar els espais naturals protegits,  va crear un escenari ideal per a la caça furtiva i el tràfic il•legal de mascotes. El Centre de Rehabilitació de Primats Lwiro (CRPL) va ser  fundat  l’any 2002 per dues institucions congoleses: l’ Institut Congolais pour la conservacion de la Nature (ICCN) i el Centre de Recherche en Sciences Naturelles (CRSN), per donar resposta a aquesta situació

Les biografies dels ximpanzés i d’altres primats que arriben al CRPL són molt similars: els caçadors furtius maten els exemplars adults per traficar amb la seva carn  i venen les cries al mercat internacional que les utilitzen en la indústria de l’espectacle, en laboratoris, zoos o com a mascotes.

Vélez del Burgo  s’ocupa del seguiment del comportament dels primats, participa en diversos projectes de recerca, recapta fons pel santuari, s’ocupa de la gestió econòmica, de la difusió i de la gestió de la plantilla formada per 61 persones de les quals només tres són expatriades. El centre ha creat un programa de desenvolupament humà integrat a la conservació dels grans simis perquè com diu  el web del CRPL, no es pot tenir cura dels animals sense tenir cura de la població humana local molt afectada per la violència i la pobresa. Per posar un exemple, dones víctimes de violacions han pogut recuperar-se del seu trauma a través de la cura dels bebès primats que, com els bebès humans, necessiten de la cura d’una mare les 24 hores en els primers anys de vida.  Això és el que retrata el documental Mama rodat al Centre de Rehabilitació de Primats Lwiro i premiat amb el Goya al millor curtmetratge documental al 2022. En aquest mateix any la revista National geographic va publicar un extens  reportatge sobre la important tasca que el CRPL porta a terme per donar segones oportunitats als animals i a les persones.





Paraules clau

Museu de Ciències Naturals de Barcelona/ Premi Nat/