Servei de Premsa
19/01/2025
[INCLOU MATERIAL AUDIOVISUAL] Impuls a la transformació de l’àmbit de Can Batlló-Magòria en un nou centre de vida veïnal i d’equipaments
26/10/2023
Temps estimat de lectura: 9 minuts
- La futura Magòria disposarà d’equipaments esportius, sociosanitaris, allotjament dotacional i assequible i una gran zona verda que convertirà l’actual frontera en un nou centre de Sants-Montjuïc
- La transformació de tot l’àmbit millorarà la connexió entre Can Batlló, la Bordeta, Hostafrancs i la Font de la Guatlla amb l’obertura d’espais lliures entre el carrer Corral, el carrer Moianès i la Gran Via
- El districte recuperarà el camp de futbol, que esdevindrà el centre del renovat espai, amb una anella perimetral que connectarà els diferents àmbits de la futura Magòria
- Es construirà dos edificis: un inclourà fins a 200 allotjaments dotacionals per a gent gran i altres col·lectius, i l’altre, un nou CUAP 24 hores i un hospital sociosanitari
- Entre el camp de futbol i l’actual CAP hi haurà un pavelló poliesportiu amb una pista de futbol 7 a la coberta, i al subsòl del camp hi haurà un centre municipal de serveis urbans i neteja
- Més de 5.600 metres quadrats es destinaran a espai públic, amb una gran zona verda concentrada majoritàriament en una única peça entre la Gran Via i el carrer del Corral per aconseguir-ne la màxima qualitat
- Material relacionat: Declaracions de Raquel Gil, regidora de Sants-Montjuïc (Àudio, MP3) | Render en alta resolució (JPG)
De frontera entre barris a un nou gran centre veïnal al districte de Sants-Montjuïc. El Govern municipal té a punt el nou planejament urbanístic de l’àmbit de Can Batlló-Magòria, que ha de convertir el recinte de l’antiga estació ferroviària en un nou focus de vida veïnal, zona verda, d’equipaments esportius i sociosanitaris i allotjaments dotacionals i enderrocar la frontera entre els barris de la Bordeta, Hostafrancs i la Font de la Guatlla.
El document pren com a base la proposta guanyadora del concurs d’idees convocat l’any 2019 per l’Ajuntament per definir l’ordenació de l’entorn, que portava per nom ‘Campus Magòria: Connecta 4’ i promovia l’accessibilitat i itineraris de connexió per l’interior de tot l’espai de Magòria. L’aprovació provisional del nou planejament –el Pla especial urbanístic i de millora urbana per a la regulació del sector 3 de Magòria– es va dictaminar a favor a la passada Comissió d’Ecologia, Urbanisme, Mobilitat i Habitatge i se sotmetrà a l’últim vistiplau municipal al Plenari del Consell Municipal d’aquest divendres. Serà l’últim tràmit a superar al consistori abans d’encarar l’aprovació definitiva a la Subcomissió d’Urbanisme de Barcelona, òrgan de la Generalitat de Catalunya.
El pla abasta una superfície total de 21.424 m2 que ressegueix les alineacions del carrer del Corral pel nord-oest, les del Carrer Moianès per l’est –excloent l’edifici d’habitatges de la cantonada Corral-Moianès i també l’edifici de l’antiga estació de Magòria, la Gran Via de les Corts Catalanes pel sud-est i al sud-oest amb el límit del Sector 2 de l’MPGM aprovada el 2006.
La transformació de Magòria suposarà la permeabilització de tot l’àmbit, connectant el carrer de Corral amb la Gran Via de les Corts Catalanes a través de diferents passatges i de l’obertura de la façana del carrer de Moianès a una gran zona verda.
Recreació virtual de la zona verda de l’àmbit de Magòria proposada per la proposta guanyadora del concurs.
La Magòria del futur s’articularà al voltant del camp de futbol, que lluny d’esdevenir una barrera entre els diferents espais i equipaments, disposarà d’una anella-passera per connectar-los. Així, al triangle que formen els carrers de Corral i de Moianès serà on es concentrarà la zona verda en una sola peça que s’allargarà fins al casal cívic de l’antiga estació, a la Gran Via. El camp de futbol onze s’ubicarà sobre la façana del carrer Corral fins a l’alçada del carrer Tort, un carrer que guanyarà continuïtat a través de Magòria entre el camp de futbol i un nou pavelló poliesportiu que el pla preveu just al costat del camp, i esdevindrà un nou eix de vianants que connectarà la Bordeta i la Gran Via. A més, al subsòl del camp de futbol s’hi situarà un centre municipal de serveis urbans i de neteja i un aparcament.
També es construiran dos edificis nous: un d’ells acollirà equipaments sociosanitaris com un nou CUAP 24 hores i un hospital sociosanitari, i l’altre inclourà fins a 200 allotjaments dotacionals per a gent gran i altres col·lectius amb necessitats d’allotjament temporal.
Ordenació i distribució dels equipaments i espais lliures.
El pla s’anirà dotant pressupostàriament per executar-lo per fases, i comptarà amb el finançament i impuls d’altres administracions. La primera peça a tirar endavant serà l’equipament de serveis urbans i de neteja situat en el subsòl, amb una inversió municipal prevista de 12 milions d’euros.
Pol d’equipaments esportius
Els espais per a la pràctica de l’esport ocuparan més de la meitat de tot Magòria, un 54,2% -11.622 m2-. La recuperació de l’històric camp de futbol, la construcció d’un pavelló poliesportiu i d’un camp de futbol 7, així com noves pistes de petanca és un dels eixos de la transformació del recinte, amb un impacte positiu per al sector associatiu del districte de Sants-Montjuïc, concretament dels barris de Sants, Hostafrancs, la Bordeta i la Font de la Guatlla. Les associacions i clubs esportius que seran usuàries d’aquests equipaments tenen un fort arrelament entre la població jove del districte, ja que dinamitzen més de 3.000 esportistes menors de 18 anys. Entre aquestes entitats s’hi troben organitzacions històriques dels barris de Sants-Montjuïc com els equips de futbol de la UE Sants i la SE Mercat Nou Magòria, el CE Handbol BCN Sants, el JAC Sants de bàsquet o el Club Petanca Sants, entre d’altres.
El camp de futbol seguirà sent un dels trets característics de Magòria, ocupant-ne la centralitat, ara però aliniat amb el carrer del Corral. L’element que dona singularitat al projecte del camp és la solució arquitectònica per tal que aquest espai serveixi per articular i connectar els diferents àmbits i no esdevingui una nova barrera: una anella-passera perimetral que farà la funció d’accessibilitat, de grades, de vestíbul, de mirador i de pèrgola, gràcies al salt de cota entre el carrer del Corral i la Gran Via.
El camp, que estarà al nivell de la Gran Via, quedarà enfonsat respecte el carrer del Corral, des d’on es podrà accedir a peu de carrer a la passera perimetral del camp. En aquest costat longitudinal, paral·lel a Corral i sota la passera, s’hi desplegaran les grades, a sota de les quals s’hi podran ubicar els vestidors, sales tècniques i magatzems de material esportiu. Les grades quedaran cobertes per la passera, al sostre de la qual s’hi podrà instal·lar una xarxa de plaques fotovoltaiques per a la generació d’energia elèctrica.
La passera perimetral del camp de futbol connectarà amb el pavelló poliesportiu de quatre plantes pel seu costat curt. La mateixa passera és la solució arquitectònica per potenciar la permeabilitat visual entre el camp de futbol i les pistes esportives del pavelló per a la pràctica d’esports com el bàsquet, el futbol sala i l’handbol. A la coberta, a més, s’hi ubicarà el camp de futbol 7, el que significa un aprofitament de l’espai. La façana del pavelló al carrer del Corral serà vidriada o translúcida, de manera que l’edifici tingui il·luminació natural.
A l’altra banda del camp de futbol i integrades dins de la gran zona verda, s’hi situaran pistes de petanca previstes, una disciplina esportiva popular que contribuirà a dinamitzar socialment l’espai.
Un centre municipal de serveis urbans i de neteja sota les pistes esportives
Sota rasant del camp de futbol 11 es comptarà amb una superfície d’uns 7.000 m². En aquesta planta subterrània se situaran serveis tècnics generals i equipaments tècnics administratius: 4.000 m2 destinats a un centre de treball de neteja, 1.000 m2 destinats a un Centre de treball de Parcs i Jardins, i es preveu també situar-hi l’aparcament comunitari dels equipaments, d’uns 2.000 m2.
Aquest aparcament haurà de disposar de places d’aparcament de vehicles propis per a turismes, motocicletes i bicicletes, així es recull l’Estudi d’avaluació de la mobilitat que ha tingut en compte també les demandes veïnals en aquest sentit, especialment les de la taula d’Esports de Sants, Hostafrancs i la Bordeta.
L’accés a aquest soterrani es farà des del carrer Moianès a través d’una franja de via cívica que connectarà amb l’equipament esportiu.
Pol d’equipaments sociosanitaris
L’edifici destinat als equipaments sociosanitaris se situa alineat a la Gran Via i tindrà una alçada similar a la de l’edifici d’allotjament dotacional, amb un màxim de planta baixa i 12 plantes pis en el punt més alt. El sostre màxim de l’edifici serà de 19.200 m2.
Tant la construcció de l’edifici com la posada en marxa dels equipaments i serveis sociosanitaris ho impulsarà la Generalitat de Catalunya. El programa funcional es definirà el projecte arquitectònic que s’elaborarà un cop aprovat definitivament el pla, i haurà d’incorporar els següents serveis: una àrea ambulatòria que inclourà un centre d’urgències d’atenció primària (CUAP), un equip de suport integral a la complexitat (ESIC), radiologia, consultes externes (CCEE), hospital de dia (HdD), i un espai de Programa d’atenció domiciliària i equips de suport (PADES); un centre sociosanitari compost de 7 unitats i un total de 260 llits; un equipament integral residencial d’addiccions (EIRA) amb accés independent de la resta de l’equipament; serveis d’atenció a la infància, adolescència i famílies (SIAF); una àrea de docència i recerca i una àrea administrativa.
Allotjament dotacional
Els allotjaments dotacionals se situen en una edifici amb forma d’L, amb dues peces. Un bloc s’ubica al sud-oest de l’àmbit, alineant-se al carrer del Corral. Aquesta peça s’esgraona i té una alçada de planta baixa i 7 plantes pis en el carrer del Corral i de planta baixa i 4 plantes pis la part que dona a la Gran Via per tal de preservar la intimitat i assegurar els nivells convenients d’il·luminació i insolació dels habitatges existents. L’altra peça fa front a Gran Via i es preveu d’un màxim de planta baixa i 15 plantes pis, amb la mateixa alçada que l’edifici de l’equipament sanitari al tenir una alçada entre plantes menor l’allotjament dotacional.
La previsió és que en aquest edifici hi hagi un sostre de 14.000 metres quadrats i fins a 200 allotjaments dedicats a col·lectius específics, com la gent gran, o bé les persones en situació de vulnerabilitat econòmica o social. La concreció final del número d’allotjaments i les característiques finals de l’edificació es determinarà amb el projecte executiu que s’elaborarà un cop aprovat definitivament el pla.
Més de 5.600 metres quadrats de verd
La proposta de Campus Magòria concep la zona verda en un gran espai compacte per aconseguir la màxima qualitat de l’espai. S’ubicarà al triangle que formen els carrers del Corral i del Moianès, serà d’uns 5.000 m2 i s’entén com una continuïtat dels actuals Jardins de Celestina Vigneaux, a l’altra banda del carrer del Corral, que esdevindrà l’eix que alhora connectarà aquest gran espai de verd amb els futurs jardins de Can Batlló. Al mateix temps, per la part baixa de l’àmbit, la nova zona verda de Magòria s’integrarà al voltant del casal cívic, que veurà reforçat la singularitat de l’edifici de l’antiga estació com a espai simbòlic i històric del barri.
A més, hi haurà una franja verda d’uns 845 m2 que crearà un espai de relació entre els equipaments sanitaris i permeabilitzarà el barri de la Bordeta cap a la Font de la Guatlla. En total, es preveu una superfície verda de 5.686 m2.
En referència a la vegetació, l’objectiu és preservar l’arbrat existent compatible amb la nova ordenació i es conservarà el major nombre d’exemplars que es trobin en tot l’àmbit, estudiant la viabilitat del seu transplantament als espais lliures. Es garantirà també la biodiversitat del verd urbà, amb varietat d’espècies mediterrànies tant al parc com a la passera perimetral del camp de futbol o a les cobertes i façanes dels edificis, amb l’objectiu de generar zones d’ombreig a l’estiu i assolellament a l’hivern.
Per reduir el consum d’aigua potable en els edificis dotacionals i esportius, la proposta preveu el reciclatge d’aigües grises per a inodors, reg de la vegetació i neteja. Pel que fa al consum d’energia, als nous edificis s’hi incorporaran mesures actives i passives per a l’estalvi i l’autoproducció d’energia procedent de fonts renovables.
Material relacionat
Declaracions de Raquel Gil, regidora de Sants-Montjuïc (Àudio, MP3)
Descarregar render en alta resolució (JPG)
Paraules clauCan Batlló-Magòria/ Sants-Montjuic/