Vistiplau a la transformació de les Tres Xemeneies del Poble-sec : Servei de Premsa

Vistiplau a la transformació de les Tres Xemeneies del Poble-sec

27/10/2023



Temps estimat de lectura: 4 minuts

Llum verda la transformació de l’àmbit de les Tres Xemeneies del barri del Poble-sec. El Plenari del Consell Municipal ha donat el vistiplau a l’aprovació provisional de la Modificació del Pla General Metropolità (MPGM) que permet desbloquejar el futur urbanístic d’aquest espai estratègic, situat entre la part baixa de l’avinguda del Paral·lel i la falda de Montjuïc i que fa de ròtula entre els barris del Poble-sec i el Raval. El document ha tirat endavant amb els vots a favor de tots els grups municipals.

El pla inclou les obligacions recollides en l’acord firmat el mandat passat amb Conren Tramway, la propietat dels dos edificis buits de l’entorn. La nova etapa farà possible revitalitzar i omplir de vida tot l’entorn, situar-hi un equipament de ciutat com el Centre de Coordinació Operativa d’Emergències de Barcelona (CECOR) i regenerar els Jardins de les Tres Xemeneies per potenciar-lo com a espai verd i deixar enrere els problemes de seguretat actuals.

En aquest espai s’hi situen tres edificis privats: un en ús de Red Eléctrica de España i dos edificis buits des de fa més de deu anys: l’edifici Torre, del carrer de Vila i Vilà, 40, i l’edifici Llac, de l’avinguda del Paral·lel, 51. Conren Tramway té la propietat dels dos edificis buits des de 2017 i vol promoure-hi oficines per a tot tipus d’empreses en l’àmbit, però la reconversió requereix una requalificació urbanística. Amb el planejament vigent fins ara, els sòls on s’ubiquen els edificis de les Tres Xemeneies estan qualificats de serveis tècnics –clau urbanística 4–, de manera que ara per ara només poden acollir instal·lacions i oficines d’empreses vinculades al subministrament de serveis essencials com ara llum, aigua, gas i telecomunicacions.

El nou planejament aprovat ara inclou la requalificació urbanística dels solars per dotar-lo de nous usos i també una sèrie de contrapartides per a l’Ajuntament que suposen un retorn per als veïns i veïnes en forma d’equipaments de barri i de ciutat i la reurbanització dels Jardins de les Tres Xemeneies. El pla es basa en l’acord signat a finals de mandat passat amb Conren Tramway.

D’una banda, l’Ajuntament obté la propietat de l’edifici Llac, amb front als Jardins de les Tres Xemeneies i l’avinguda del Paral·lel i d’uns 2.250 m2 construïts, i hi situarà el nou CECOR, ubicat fins ara al carrer de Lleida. A més, gràcies a l’acord amb els promotors es tirarà endavant la reurbanització dels jardins, valorada en 2,7 milions d’euros, i la ciutat obtindrà 6,6 milions d’euros –2,2 provinents del 10% de l’aprofitament urbanístic de l’operació més una contribució addicional de 4 milions– que el consistori destinarà a nous equipaments i habitatge assequible per al barri. Paral·lelament, Conren Tramway seguirà mantenint la propietat de l’edifici Torre, d’uns 20.500 m2 construïts, i hi podrà fer oficines per a tot tipus d’empreses.

 

 

Amb aquestes cessions, valorades en 11,2 milions d’euros, la ciutat rep la meitat de la plusvàlua que genera el privat amb l’operació. En concret, el valor actual dels sòls és de 13 milions d’euros i amb el canvi de qualificació passa a ser de 35,5 milions, de manera que l’increment de valor –22,5 milions– es reparteix a parts iguals entre l’Ajuntament i el promotor.

Respecte a l’aprovació inicial, s’ha inclòs al document la possibilitat que els edificis disposin de plaques fotovoltaiques per afavorir la generació i el consum d’energia sostenible.

  

Calendari i següents passes                                           

Un cop aprovat provisionalment el planejament, ara s’elevarà a la Subcomissió d’Urbanisme de Barcelona, òrgan de la Generalitat de Catalunya, per a l’aprovació definitiva. Ara el següent tràmit urbanístic a fer és la reparcel·lació de l’àmbit, i un cop estigui aprovada, la propietat farà un pagament dels 2,3 milions necessaris per construir la nova seu del CECOR. L’Ajuntament ja està treballant a dia d’avui en el projecte executiu de l’edifici. Alhora, es treballa amb l’objectiu de fer les obres de reurbanització definitiva de la plaça aquest mandat.

Paral·lelament, les properes setmanes està previst que comencin les obres d’unes millores puntuals dels Jardins de les Tres Xemeneies. L’actuació s’inclou en el Pla de Barris del Poble-sec, ha estat dissenyada per l’estudi d’arquitectura Leku Studio i preveu un pressupost estimat de prop de 313.000 euros.  

La intervenció de millora urbana a la plaça vol millorar la permeabilitat per als vianants, eliminar barreres arquitectòniques i evitar zones ocultes i poc visibles. Així, es crearà una nova pista de bàsquet al centre de la plaça, i al voltant hi haurà elements de calistènia, taules de ping-pong, taules de pícnic i elements d’estada inclusius. S’eliminarà el mur actual del mig de la plaça, que representa un espai reconegut per a l’art urbà a Barcelona, i es reubica millor dins la nova plaça. També es demolirà el quiosc de formigó i s’instal·larà una guingueta al costat de l’àrea de joc infantil.





Paraules clau

Poble-sec/ Sants-Montjuic/ Tres Xemeneies/