Barcelona impulsa el nou Pla de Foment de l’Ocupació Juvenil 2024-2030 : Servei de Premsa

Barcelona impulsa el nou Pla de Foment de l’Ocupació Juvenil 2024-2030

31/10/2023



Temps estimat de lectura: 3 minuts

La Taula d’Ocupació Juvenil s’ha reunit aquest matí en la primera trobada del mandat. La reunió ha permès fer el seguiment de les accions realitzades en el marc del Pla de Foment de l’Ocupació Juvenil, especialment les relacionades amb l’orientació juvenil i les noves oportunitats educatives i transicions al món laboral.

 

 

La regidora de Promoció Econòmica i Treball, i presidenta de Barcelona Activa, Raquel Gil, ha destacat que “el foment de l’ocupació de qualitat per a les persones joves ocupa un espai central en les orientacions i objectius de la nostra agenda política, social i econòmica. L’ocupació de qualitat és una qüestió de justícia social perquè les persones joves són la part de la població que pateix condicions laborals més desfavorables”.

La regidora Raquel Gil ha destacat que per crear ocupació per a les persones joves cal “redissenyar els serveis i programes d’assessorament, acompanyament i orientació professional; crear nous marcs formatius i de capacitació tècnica i professional en els sectors econòmics emergents; fomentar la contractació digna i l’emprenedoria, i  reforçar els programes i línies d’actuació específiques per a persones joves en situacions d’especial vulnerabilitat sociolaboral”.

Raquel Gil ha refermat “la voluntat de seguir treballant per la millora de les oportunitats d’ocupació de les persones joves amb el disseny d’un nou Pla amb perspectiva i mirada llarga 2024- 2030,  i de manera consensuada, orientar les prioritats en cada moment en funció de les diagnosis i nous reptes que puguin sorgir”.

A la reunió a més de la regidora Raquel Gil, ha assistit el Comissionat de Polítiques d’Infància, Adolescència, Joventut i LGTBI, Javier Rodríguez, i representants del món educatiu i agents de l’ecosistema ocupacional juvenil de Barcelona i l’Àrea metropolitana: Fundació Barcelona FP, Consorci d’Educació de Barcelona, SOC, PIMEC, Consell de la Joventut, Avalot UGT i Acció Jove CCOO.

La Taula d’Ocupació Juvenil es va constituir el desembre del 2022 per debatre i definir un seguit de mesures i programes amb l’objectiu de facilitar la incorporació en el mercat laboral d’aquest col·lectiu que té una taxa de desocupació molt alta, per sobre de la mitjana de la ciutat.

A l’atur juvenil registrat, el juny de 2023 es comptabilitzen 7.144 persones menors de 30 anys registrades com a aturades a Barcelona, un 11,8% del total. Cal destacar, però, que la contractació indefinida de joves segueix creixent (+5,1%) -sent el grup d’edat on més creix aquesta modalitat-, mentre que la contractació temporal mostra una evolució similar a la del conjunt de la població (-20,5% i -20,1%, respectivament). El 43,5% dels contractes signats per joves a la ciutat de gener a juny de 2023 són de caràcter indefinit.

La Taula d’Ocupació Juvenil forma part de l’Acord Barcelona per a l’Ocupació de Qualitat 2021-2030. Aquest acord de ciutat es va crear per potenciar la concertació social entre els agents socials i econòmics del territori, en pro d’uns objectius comuns de foment de l’ocupació inclusiva i del treball de qualitat al territori.





Paraules clau

Barcelona Activa/ Pla de Foment de l’Ocupació Juvenil 2024-2030/