[INCLOU MATERIAL GRÀFIC] Primera pedra del CaixaResearch Institute : Servei de Premsa

[INCLOU MATERIAL GRÀFIC] Primera pedra del CaixaResearch Institute

31/10/2023



Temps estimat de lectura: 7 minuts

 

L’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, i el president de la Fundació ”la Caixa”, Isidre Fainé, han posat avui la primera pedra del CaixaResearch Institute, el primer centre de recerca especialitzat en immunologia d’Espanya. L’acte ha comptat també amb la presència director del projecte científic del CaixaResearch Institute, Josep Tabernero.

El futur centre, que suposa una inversió de al voltant de 100 milions d’euros que aporta la Fundació ”la Caixa” i té una extensió total de més de 20.000 m2, està concebut per convertir-se en un epicentre de recerca i desenvolupament científic de referència internacional en immunologia.

 

 

 

 

Durant la cerimònia, els representants de cada institució han introduït un objecte en una càpsula del temps. Concretament, hi han dipositat un facsímil d’un fullet del 1932 de l’Institut Antituberculós Francesc de Moragas, un equipament pioner en la seva època que va treballar amb un dels primers microscopis electrònics d’Espanya; el projecte arquitectònic del CaixaResearch Institute i una pipeta de laboratori.

La primera pedra dona el tret de sortida a la construcció del CaixaResearch Institute i arriba després de completar els tràmits administratius corresponents, incloent-hi l’aprovació per part de l’Ajuntament de Barcelona de la llicència d’obres majors a finals del mes de setembre o prèviament la tramitació d’un nou planejament que, a més del nou centre de recerca, permetrà la urbanització d’una plaça pública.

Així mateix, ja s’han formalitzat els primers passos per a la constitució de la Fundació CaixaResearch Institute, que tindrà un patronat de set membres designats per la Fundació ”la Caixa” i que serà l’entitat que gestionarà i administrarà el centre.

Els darrers avenços tecnològics han permès el creixement de la immunologia, especialitat molt prometedora que ens ajuda a entendre millor el funcionament del nostre sistema immune, la primera barrera de defensa del nostre cos. L’institut se centrarà en els processos del sistema immunològic en la interacció amb les malalties més prevalents, com les neurològiques, les oncològiques i les infeccioses, i també en l’anàlisi dels factors mediambientals que hi influeixen.

Com a primera activitat del CaixaResearch Institute, la Fundació ”la Caixa” acollirà el seminari Human Immunome Project «Into Action» els dies 15 i 16 de novembre al Museu de la Ciència CosmoCaixa. En aquesta reunió de treball d’alt nivell es traçarà un full de ruta perquè les parts interessades contribueixin a generar conjunts de dades immunològiques a escala i a construir models disponibles públicament d’intel·ligència artificial del sistema immunitari.

 

 

 

 

 

 

500 professionals de la recerca

L’institut disposarà de zones i equipaments de primer nivell destinats a l’activitat científica —com ara laboratoris secs i humits, serveis cientificotècnics i espais per a la innovació—; zones d’oficines per a activitats de direcció, gestió i administració, i espais per a l’acollida i la recepció de visitants, en els quals es duran a terme esdeveniments, formacions o iniciatives de treball en xarxa (networking).

Està previst que el 2025 finalitzin les obres de construcció del primer mòdul i que s’adeqüin els espais per a usos científics, cosa que permetrà allotjar-hi els primers grups de recerca.

En un escenari de creixement a 10 anys, es preveu que el nou centre incorpori 500 professionals entre científics i personal tècnic i administratiu, tot i que la configuració flexible del laboratori ha maximitzat l’ús de l’espai, que tindrà una capacitat de 700 persones en el cas que s’hi donin nous usos, com ara l’acollida de possibles spin offs de projectes del centre.

Per al president de la Fundació ”la Caixa”, Isidre Fainé, «aquesta primera pedra no només suposa l’inici de la construcció física del primer centre de recerca d’Espanya especialitzat en immunologia d’Espanya, sinó que representa una fita transcendental en la història de la recerca del nostre país. Gràcies a la unió d’esforços de diferents actors compromesos amb el benestar de la societat, podrem impulsar solucions innovadores per als grans reptes que enfrontem actualment en el camp de la salut, contribuint d’aquesta manera a l’objectiu últim de la Fundació ”la Caixa” que no és un altre que crear una societat millor i més justa, especialment per a aquells que més ho necessiten».

D’altra banda, Jaume Collboni, ha agraït en nom de la ciutat l’aposta de la Fundació “la Caixa” per invertir en recerca a Barcelona i ha destacat que «la millor inversió que podem fer avui per a garantir el progrés i la qualitat de vida és en educació i en recerca científica. Perquè un país sense investigació és un país sense possibilitats de desenvolupament». Alhora, ha volgut posar en valor el paper de Barcelona com a capital científica d’Espanya i Europa i ha alertat davant el risc de regressió que determinades polítiques poden suposar, també en aquest àmbit. «A Espanya necessitem un govern progressista perquè la ciència segueixi avançant a tot el país, per no fer cap pas enrere i perquè Barcelona continuï rebent les inversions i el reconeixement que mereix i reforçar així aquesta capitalitat», ha afegit.

A més, Josep Tabernero ha posat en relleu que «l’institut s’erigeix com un epicentre on la ciència espremerà tot el seu potencial. Els equips científics tindran a la seva disposició eines d’avantguarda, tecnologia d’última generació i un entorn de recerca de primer nivell».

 

Atracció de talent per impulsar la recerca i les sinèrgies amb l’ecosistema

El CaixaResearch Institute vol atraure nou talent internacional per situar Espanya a l’avantguarda de la recerca en immunologia. Per això, s’ha nomenat el doctor Antoni Ribas, director del Parker Institute for Cancer Immunotherapy i del Tumor Immunology Programme al Jonsson Comprehensive Cancer Center – Universitat de Califòrnia Los Angeles (UCLA), com a president del comitè assessor de l’entitat.

Actualment, hi ha altres ofertes de treball obertes relacionades amb la gestió, el finançament de la investigació, la innovació, les infraestructures i la tecnologia. Es preveu que quan funcioni a ple rendiment el centre pugui incloure més de 40 grups d’investigació i unitats de serveis cientificotècnics.

El CaixaResearch Institute serà el primer centre a Espanya i un dels primers a Europa dedicat a la immunologia, àmbit clau per a la medicina personalitzada, amb l’objectiu de promoure la recerca translacional basada en tecnologies de les ciències de la vida amb una mentalitat pluridisciplinària. També vol treballar de manera sinèrgica i complementària amb l’ecosistema biomèdic català i ibèric existent, especialment amb els quatre centres vinculats a la iniciativa de Fundació ”la Caixa”: el Barcelonaβeta Brain Research Center (BBRC), l’Institut de Recerca de la Sida (IrsiCaixa), l’Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal) i el Vall d’Hebron Institut d’Oncologia (VHIO).

 

Edifici sostenible i respectuós amb el Parc Natural de la Serra de Collserola

TAC Arquitectes, liderat per Eduard Gascón, és l’estudi arquitectònic que duu a terme el projecte arquitectònic del CaixaResearch Institute, caracteritzat per la construcció d’un complex arquitectònic amb dos edificis i una pèrgola que domina i defineix l’espai d’accés.

El centre estarà integrat al Parc de la Serra de Collserola i connectat amb el Museu de la Ciència CosmoCaixa a través d’una nova una plaça pública, de manera que es generarà un nou espai urbà i es podran crear sinergies entre els dos equipaments.

El CaixaResearch Institute està dissenyat i es construirà amb criteris de priorització de la sostenibilitat i el medi ambient, comptant amb energia renovable procedent de plaques fotovoltaiques i sondes geotèrmiques, i inclourà sistemes de monitoratge de consums. També es preveu que disposi de mètodes de recollida d’aigua de pluja per al reg i l’ús intern per tal d’aconseguir un 38 % d’estalvi energètic i un 40 % d’estalvi d’aigua.

D’una altra banda, té previst impactar en la millora de la biodiversitat, a través de l’ampliació de zones verdes, cobertes vegetals i paisatgisme amb vegetació nativa. D’altra banda, la millora de la qualitat de l’aire interior s’aconseguirà amb la maximització de les renovacions d’aire i l’ús de materials no tòxics i de sensors de CO2.

Finalment, mitjançant l’ús de materials reciclats i reutilitzats, i la reducció de residus de construcció, el CaixaResearch Institute aconseguirà la disminució del consum de recursos materials.

 

Enllaç relacionat

Renders en alta resolució (ZIP)





Paraules clau

CaixaResearch Institute/ recerca/