Servei de Premsa
21/11/2024
Barcelona consolida les xarxes de fred i calor amb una tercera central de Districlima
03/11/2023
Temps estimat de lectura: 5 minuts
- Barcelona referma l’aposta per aquest sistema altament eficient, d’inversió público-privada, que ja disposa de dues plantes a la zona del Fòrum i del 22@
- La xarxa de fred i calor de Districlima permet un estalvi d’unes 26.000 tones de CO2 a l’atmosfera cada any i contribueix a la transició energètica de la ciutat
- Per això es reforça la xarxa amb una tercera planta soterrada, situada al barri del Poblenou, dedicada a la generació de fred aprofitant l’aigua de mar
- La Comissió de Govern ha donat el vistiplau als projectes executius de la captació d’aigua de mar i de la canonada de retorn d’aigua de la nova planta, primeres actuacions imprescindibles de la futura planta
Barcelona consolida i aposta per la xarxa de calor i fred de Districlima que dona servei a la zona del Fòrum i el 22@ com a actor essencial a la ciutat que contribueix a la transició energètica i la reducció d’emissions. Les xarxes de fred i calor suposen un canvi de paradigma cap a una nova realitat energètica més sostenible a les ciutats, que a més de ser consumidores també han de prendre un rol important com a productores i gestores dels seus propis recursos, aprofitar els recursos energètics locals, revaloritzar els residus, les fonts renovables o les energies residuals. A més, en aquest tipus d’infraestructures, la proximitat entre la font de generació d’energia i els centres consumidors representen un gran avantatge en el plantejament d’autosuficiència energètica en els espais urbans.
La xarxa de Districlima permet evitar l’emissió d’unes 26.000 tones de CO2 a l’atmosfera cada any. Aquesta xarxa, que ara té dues plantes operatives, una situada a la zona del Fòrum i una altra al carrer Tànger, disposa de la següent infraestructura:
- 24 km de xarxa desplegada
- 2 centrals a ple rendiment
- Potència instal·lada de fred total: 69 MWf
- Potència instal·lada de calor total: 46,8 MWc
- 167 edificis connectats
- 500.000 m2 de superfície climatitzada
Districlima és una societat público-privada que es va constituir l’any 2002 per portar a terme, per primer cop a Espanya, una xarxa urbana de distribució de calor i fred per destinar-la a calefacció, refrigeració i aigua calenta sanitària. El projecte va estar impulsat per 5 socis fundadors: la empresa ENGIE, TERSA, AGBAR, l’Instituto para la Diversificación y el Ahorro de Energía (IDAE) i I’lnstitut Català d’Energia (ICAEN). La primera planta es va ubicar a la zona Fòrum. Al 2005 es va ampliar la xarxa al districte tecnològic del 22@, convertint-se en la xarxa de calor i fred més gran de l’Estat i del sud d’Europa.
La ciutat de Barcelona, per tant, encapçala l’aposta per les xarxes de calor i fred a l’estat espanyol i segueix altres ciutats europees, com Helsinki o Berlín, que tenen una llarga tradició en el desplegament d’aquesta tecnologia. La implantació d’aquestes xarxes de fred i calor, amb una llarga i àmplia trajectòria al centre i nord d’Europa, permet calefactar i refrigerar edificis, a més de donar resposta a les necessitats d’aigua calenta sanitària i esdevenen infraestructures clau a la ciutat per avançar en la transició energètica.
Les xarxes de fred i calor representen, respecte als sistemes d’ús individual, millores d’eficiència energètica molt rellevants. Es calcula, per exemple, que aquest sistema és un 30% més eficient energèticament que solucions individuals com calderes o aires condicionats i representen també estalvis i avantatges en termes d’espai i d’inversió inicial per part dels usuaris. Alhora, permet un estalvi d’aigua, disminueix sorolls, redueix vibracions, minimitza emissions de CO2 i redueix costos de manteniment.
La connexió de nous edificis a aquestes xarxes té un interès en matèria climàtica i ambiental, atès que es considera una alternativa avantatjosa davant d’altres sistemes de climatització. Actualment la ciutat disposa de la xarxa Districlima, que dona servei a la zona del Fòrum i del 22@ i la xarxa Ecoenergies que opera a l’àmbit de la Marina del Prat Vermell i la prevista a la Sagrera.
Ampliació de la xarxa
Aquesta setmana s’han iniciat els tràmits per a la construcció de la tercera planta de generació de fred d’alta eficiència de Districlima, que estarà situada al barri del Poblenou i serà soterrada. L’Ajuntament de Barcelona, conjuntament amb el soci energètic Districlima, impulsa aquesta nova instal·lació que ja avança els primers tràmits imprescindibles. La Comissió de Govern ha donat el vistiplau dels projectes executius de la captació d’aigua de mar i de la canonada de retorn d’aigua de la futura planta, primeres actuacions necessàries per a l’inici de les obres de la futura planta.
La tercera planta de Districlima compta amb una inversió, per a la primera fase, de 44,4 milions d’euros, i s’ubicarà al barri del Poblenou. La nova instal·lació permetrà ampliar en un centenar el número d’edificis connectats a aquesta tecnologia, que passarà dels 167 edificis actuals, a més de 240 al final de la concessió, l’any 2032.
En aquesta línia, es calcula que la superfície climatitzada passarà dels 1.500.000 m2 actuals als 2.496.494 m2, una superfície que equival a 250 illes de l’Eixample. La nova planta permetrà augmentar la potència instal·lada de fred de 69 MWf a 97 MWf. Les obres s’iniciaran el 2024 i la previsió és que la planta pugui iniciar l’activitat el 2025.
L’inici de les obres implicarà l’enderroc del Punt Verd de Barri del Poblenou ubicat al carrer de Carmen Amaya. El Punt Verd es traslladarà de forma provisional a poca distància de l’actual fora de l’àmbit de les obres, a la cruïlla del passeig de Calvell amb el passatge de la Llacuna. Aquest equipament provisional restarà en funcionament fins que entri en servei el nou Punt Verd de Barri del Poblenou que s’ubicarà de forma definitiva a la plaça de Julio González. Aquesta nova ubicació, coordinada amb el districte de Sant Martí, servirà per apropar aquest servei al veïnat del barri perquè és un emplaçament molt pròxim al Mercat de la Unió i l’eix comercial del Poblenou.
Sobre Districlima
La xarxa urbana de calor i fred de Districlima neix com una resposta intel·ligent a la demanda de l’administració d’implementar un nou model de desenvolupament urbà de primer nivell, amb un compromís amb la sostenibilitat i la lluita contra l’emergència climàtica mitjançant la reducció del consum d’energia primària i les emissions de CO2. Només el 2022, Districlima va estalviar l’emissió a l’atmosfera l’emissió de 26.000 tones de CO2. El projecte, el més gran de tot el sud d’Europa, està impulsat en l’actualitat per quatre socis: ENGIE, TERSA, AGBAR i l’Instituto para la Diversificación y el Ahorro de Energía (IDAE).
Paraules clauDistriclima/ xarxes de calor i fred/