L’alcalde, Jaume Collboni, assisteix a la celebració del centenari de l’Escola Parc del Guinardó : Servei de Premsa

L’alcalde, Jaume Collboni, assisteix a la celebració del centenari de l’Escola Parc del Guinardó

03/11/2023



Temps estimat de lectura: 4 minuts

Dissabte 4 de novembre a les 11.30 hores (c/ de Garriga i Roca, 13) l’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, assisteix a l’acte de celebració dels 100 anys de l’Escola Parc del Guinardó, celebració que comptarà amb la participació de tota la comunitat educativa i representants d’alumnat i professorat que han passat per les seves aules al llarg de la seva història. Hi assistiran també la consellera d’Educació i presidenta del Consorci d’Educació de Barcelona, Anna Simó, el regidor d’Educació i del Districte d’Horta-Guinardó, Lluís Rabell, el delegat d’Educació de Barcelona, Pere Masó, i la gerenta del Consorci d’Educació, Mercè Massa, així com representants del districte i de les entitats del teixit associatiu del Guinardó.

Amb motiu d’aquesta celebració, durant tot el matí l’escola estarà oberta a la comunitat educativa i a la ciutadania, amb rutes guiades pels seus espais i a l’exposició que s’ha preparat pel centenari. Després de les intervencions institucionals i de diversos representants de la comunitat educativa es cantarà la cançó que s’ha creat pel centenari –professorat i famílies- i una batucada. A la tarda s’han programat dos concerts – amb els grups Punkgrossos i Al·lèrgiques al pol·len- i un mapping a la façana d’un dels edificis històrics de l’escola.

Els actes de celebració d’aquest centenari van arrencar el passat 17 d’abril amb la presentació del llibre “Una joia d’escola. L’Escola Parc del Guinardó”, que ha estat escrit pel pedagog Salvador Domènec i Maria Forteza, ex alumna i mestra del centre, i recull els testimonis d’alumnat dels primers 40 anys de la història de l’escola. Al llarg d’aquest curs l’alumnat de l’escola treballarà la història del centre, que té el projecte de crear un fons històric.

 

Un segle d’història a la ciutat de Barcelona

Amb el nom inicial d’Escola de Bosc de Guinardó, l’escola es va posar en marxa al 1923 com un centre a l’aire lliure que acollia infants amb malalties respiratòries, fills i filles de famílies treballadores. Juntament amb l’Escola de Bosc de Montjuïc (1914) i l’Escola del Mar (1922) forma part del pla de creació d’escoles públiques de l’Ajuntament de Barcelona del 1916. Inspirada en la filosofia iniciada a finals del s. XIX de l’Escola Nova, respon a l’arribada d’un corrent pedagògic d’escoles a l’aire lliure preocupat per la manca de salut i higiene dels infants de les ciutats que s’havia implantat en escoles alemanyes, franceses i nord-americanes.

Dolors Palau, deixebla de Rosa Sensat i mestra de l’Escola de Bosc, en va ser la seva directora durant quaranta anys. L’Escola Parc del Guinardó va ser la primera escola pública mixta de la ciutat i seguia els principis pedagògics moderns i innovadors dels mètodes Decroly, Montessori i Jacques-Dalcroze, que van fer de l’Escola Parc del Guinardó una escola molt diferent de la resta.

Amb la higiene escolar i l’alimentació sana com a prioritats, des dels seus inicis l’educació artística va ser un dels seus pilars fonamentals, juntament amb la formació integral de la persona i l’educació basada en els fets i experiències. Posava l’alumne com a centre del sistema educatiu i donava molta importància a les activitats a la natura i a l’observació a l’aire lliure, potenciant, entre d’altres, la creativitat, la plàstica, la música i la dansa, l’educació física, els treballs manuals, l’esperit crític, els interessos de l’infant,…

Juntament amb l’Escola de Bosc i l’Escola del Mar -totes tres escoles experimentals del Patronat escolar de l’Ajuntament de Barcelona- es va convertir en un centre de prestigi i de recerca pedagògica que atreia la visita de pedagogs de tot Europa.

Després de la guerra civil, amb l’inici del Franquisme, l’Escola Parc del Guinardó va aconseguir ser reconeguda com a escola especial, a ple aire i de formació domèstica, per integrar-se, a partir del 1961, en el Patronat Municipal Escolar i ser absorbida per l’Estat. De manera sorprenent, fins al 1966 i en el marc de diferents contextos polítics, va poder continuar funcionant amb la direcció de Dolors Palau i el mateix equip docent, cosa que va permetre la seva continuïtat pedagògica i cultural, convertint-la en un oasi de catalanitat i civilitat.

 

Una escola en un entorn privilegiat i esperit innovador

Ubicada a la falda de la muntanya del Guinardó, i dotada d’un ampli espai exterior amb una zona de bosc, l’Escola Parc del Guinardó és una escola petita molt lligada al seu entorn que manté l’esperit i els principis pedagògics innovadors dels seus inicis. Ha format part de programes d’innovació com Escola Verda, Xarxes per al Canvi i la Xarxa de Competències Bàsiques del Departament d’Educació i l’educació artística–la música, la dansa, la plàstica i el teatre- i les activitats a la natura i l’aire lliure continuen essent pilars del seu projecte educatiu actual.

L’escola actualment té una línia d’infantil i primària (3-12), amb 215 alumnes i un equip docent de 20 persones.





Paraules clau

Escola Parc del Guinardó/