Gastronomic Forum Barcelona programa 120 activitats amb més de 200 ponents : Servei de Premsa

Gastronomic Forum Barcelona programa 120 activitats amb més de 200 ponents

06/11/2023



Temps estimat de lectura: 4 minuts

La nova edició del Gastronomic Forum Barcelona, que se celebra al recinte Montjuïc de Fira de Barcelona del 6 al 8 de novembre, pretén ser una mostra del compromís del món de la gastronomia per la sostenibilitat, la protecció de la biodiversitat i l’impuls a la transformació social.

Per aquest motiu, bona part dels més de cent cuiners i cuineres participants presentaran les seves iniciatives vinculades a l’ús de productes autòctons, la recuperació de mètodes d’elaboració tradicionals i la lluita contra el malbaratament alimentari, entre altres temes d’actualitat. Enguany, els restaurants participants en el saló sumen 55 estrelles Michelin clàssiques i 11 estrelles Michelin verdes, que reconeixen els establiments que treballen per preservar el medi ambient a través d’una gestió eficient dels recursos i la reducció dels residus.

 

 

La regidora de Comerç. Restauració i Mercats, Raquel Gil, declara que “el sistema alimentari; la forma en que produïm, distribuïm i transformem els aliments, aglutina un seguit de pràctiques que resulten essencials per reforçar la nostra qualitat de vida”. I destaca: “treballem amb la voluntat que Barcelona sigui un dels motors que ens permeti tenir un model alimentari més saludable per a les persones, la prosperitat dels territoris i la salut dels ecosistemes i el planeta”.

La regidora Raquel Gil remarca que “Barcelona s’ha compromès amb la política alimentària, amb l’Acord de Ciutat per l’Estratègia d’Alimentació Saludable i Sostenible Barcelona 2030, un espai de participació de ciutat, compartit entre el consistori i la societat civil, que actua en els àmbits relacionats amb l’alimentació sostenible”, i  la regidora afegeix: “hem introduït l’escala metropolitana, tenint en compte que la regió metropolitana és un pol destacat de producció alimentària i un nucli on es concentra el consum i la comercialització d’aliments a Catalunya”.

En aquesta línia, l’Ajuntament de Barcelona, Mercabarna i l’Àrea Metropolitana de Barcelona estan desenvolupant un seguit de projectes i accions amb l’objectiu de construir un sistema alimentari més sostenible i resilient.

 

L’Aula del Mercat Metropolità ecològic i de proximitat

L’Aula del Mercat Metropolità impulsada per l’Ajuntament de Barcelona, l’Àrea Metropolitana de Barcelona i Mercabarna, acollirà 14 expositors de productors i productores ecològiques i de proximitat que integren el mercat metropolità. També, un ampli repertori d’activitats, en les que hi participaran cuineres i cuiners de prestigi, ramaderes, professionals de la pagesia o pescadores, que cuinaran en directe i debatran sobre el present i el futur de la gastronomia sostenible i la biodiversitat.

Entre altres professionals de la restauració, participaran en Xavier Pellicer, la Laura Veraguas, Paolo Casagrande i Joan Capilla, i entitats com La Platjeta, la Fundació Cuina Justa i l’Associació Mescladís, entre molts d’altres. Tot en col·laboració amb Slow Food Barcelona i OCAS, l’Oficina Conjunta d’Alimentació Sostenible.

 

Noves tendències a la cuina

El saló també incidirà en el poder transformador de la cuina, donant veu a cuineres d’àmbit internacional que proposen models de treball posant l’èmfasi en la conciliació i la integració als restaurants, com la danesa Kamilla Seidler, al capdavant del restaurant Lola de Copenhaguen, i la belga Joke Michiel al restaurant Souvenir a Gant.

L’ús del foc com a mètode de cocció en tendència a la cuina professional serà un altre dels temes que s’abordaran, així com les experiències dels i les professionals entorn el nou rebost, que recupera conserves tradicionals d’aliments i promou tècniques de conservació inèdites en la nostra cultura culinària.

 

Reconeixement del talent

Els cuiners i cuineres emergents també tindran un paper molt destacat al certamen, que acollirà la final del Premi Cuiner 2023 Gastronomic Forum Barcelona. Els finalistes són Rafa Panatieri i Jorge Sastre (Brabo i Sartoria Panatieri, de Barcelona, millor pizzeria europea segons el ranking 50 Top Pizza Europa 2022); Charly Morote, Sergi Puig i Gemma López (Suru Bar, de Barcelona); Jordi Asensio i Patrícia Nieves (Can Culleres, de Barcelona); Adrià Edo (Dit i Fet, Girona); Martín Comamala (539 Plats Forts, Puigcerdà, Girona) i Gessamí Caramés (Meleta de Romer, L’Ametlla de Mar, Tarragona).

Com a novetat, Gastronomic Forum Barcelona acollirà un Homenatge a les Dones del Món Rural, impulsat per la Diputació de Barcelona, i en el marc de la celebració del concurs The Best Dessert Espai Sucre, Martín Berasategui, recollirà el premi Pierre Gagnaire 2023, com a homenatge a la seva contribució al desenvolupament de la pastisseria.

 

Els reptes de la restauració

Les sessions dedicades a la innovació i la gestió dels establiments hostalers es desenvoluparan al Forum Lab, a càrrec de l’organització de Gastronomic Forum Barcelona i Clúster Food Service.  Aquest espai també acollirà el congrés Foodture -organitzat per Barcelona Centre de Disseny, BCD- i el Congreso Internacional de Restauración y Economía Circular, una iniciativa de la Fundación Restaurantes Sostenibles.

La pròxima edició de Gastronomic Forum Barcelona serà la més gran de la seva història: hi participaran més de 350 empreses expositores, amb un creixement del 20% de l’oferta expositiva respecte a la darrera edició, celebrada el 2022.

 

Més informació: Programa de l’Aula del Mercat Metropolità al Gastronomic Forum Barcelona





Paraules clau

Aula del Mercat Metropolità al Gastronomic Forum Barcelona/ Fira de Barcelona/ Gastronomic Forum Barcelona/ restauració/