Barcelona presenta a l’Smart City Expo World Congress la seva aposta per la innovació urbana i per construir una ciutat climàticament neutra, competitiva i equitativa : Servei de Premsa

Barcelona presenta a l’Smart City Expo World Congress la seva aposta per la innovació urbana i per construir una ciutat climàticament neutra, competitiva i equitativa

07/11/2023



Temps estimat de lectura: 5 minuts

 

Sota el lema “Barcelona shaping urban futures. Step into the city of tomorrow”, Barcelona presenta a l’Smart City Expo World Congress la visió de la ciutat per donar forma al seu futur, de la mà de projectes ambiciosos i transformadors per construir una ciutat climàticament neutra, competitiva i equitativa. Amb una trentena de propostes que sorgeixen de la innovació impulsada per totes les àrees de l’Ajuntament, Barcelona donarà a conèixer entre aquest dimarts i el dijous 9 de novembre les darreres innovacions en polítiques públiques.

Barcelona busca en la innovació, la sostenibilitat i les noves tecnologies, les eines per crear una ciutat descarbonitzada i preparada per al futur, millorant la qualitat de vida per a tothom. Tot això, en base a tres grans línies de treball que es veuran reflectides al congrés:

 

 

Innovació per millorar la gestió i el coneixement

L’estand municipal serà l’aparador per presentar les darreres innovacions de l’Ajuntament de Barcelona, amb una trentena de projectes. Es tracta d’iniciatives de transformació com les xarxes de fred i calor, l’habitatge industrialitzat o els reptes urbans, així com projectes per a una mobilitat sostenible o de directa aplicació a la vida quotidiana de la ciutadania.

La Fundació BIT Habitat presentarà dos nous reptes d’innovació urbana, mitjançant els quals busca impulsar solucions innovadores que encara no existeixen al mercat. Un d’aquests reptes té com a objectiu millorar el servei de la xarxa d’autobús de Barcelona. L’altre, busca noves solucions per fomentar l’ús dels circuits esportius de la ciutat per part de les dones. A l’estand municipal s’exposarà el Panot del segle XXI, que és el resultat d’un repte anterior i que ja s’està instal·lant a l’eix verd del carrer dels Almogàvers, així com les maquetes de projectes de regeneració urbana d’edificis d’habitatges amb sistemes innovadors sostenibles  també llançat per la fundació.

A l’estand municipal hi haurà, també,  la maqueta de la promoció industrialitzada de 45 habitatges industrialitzats que s’ha aixecat en quatre setmanes al barri del Besòs i el Maresme, a partir de mòduls tridimensionals construïts a fàbrica, el robot ARI d’atenció social a persones grans, els lockers refrigerats de mercats, entre d’altres.

També, i com a novetat, es mostrarà per primera vegada l’aplicatiu de què el personal d’inspecció de neteja disposa per controlar el servei. De moment només es troba en una fase inicial, incorporant dades i informació en temps real del recorregut dels vehicles de neteja i de recollida de residus. A més de la tasca d’inspecció, l’aplicació permetrà fer els ajustos necessaris al servei de manera immediata davant de qualsevol incidència o necessitat, assolint un procés de millora contínua.

A nivell interactiu, els assistents al congrés podran veure i provar la primera demo del Digital Twins, el bessó digital de la ciutat de Barcelona, que  en els pròxims anys esdevindrà una eina clau de planificació urbanística.

L’Ajuntament de Barcelona també habilitarà un espai específic dins de l’estand, l’àgora, per presentar projectes, que servirà de zona de networking informal, amb una agenda pròpia durant tot el congrés. En aquest espai es presentaran els resultats del projecte Scorewater, impulsat per Barcelona Cicle de l’Aigua (BCASA) i finançada per la Unió Europea, d’estudi dels hàbits ambientals i de salut de la població de Barcelona a través de les aigües residuals. A partir de la instal·lació de dispositius i sensors a tres punts de la ciutat, Sant Gervasi, el Carmel i el Poblenou, durant quatre anys s’han recopilat dades que permeten conèixer millor quins productes d’higiene s’utilitzen, quins residus es llencen pel desguàs o la presència de drogues i medicaments, estimulants o nicotina, entre d’altres. El projecte ha servit especialment per guanyar coneixement davant de la perspectiva que s’aprovi una nova directiva europea que obligui les depuradores i grans col·lectors a disposar d’instal·lacions amb capacitat de detecció de malalties o alteracions en els hàbits de la població.

 

Aparador de l’emprenedoria barcelonina de la mà de Barcelona Activa

A l’estand de Barcelona, 9 empreses que han passat per serveis de Barcelona Activa i que actualment estan desenvolupant algun projecte a la ciutat, tindran un espai expositor. Algunes d’elles amb gadgets físics, com ara Seabots, que portarà un dron marí pel control de la qualitat de l’aigua; Sitep, comptarà amb un dron helicòpter, dissenyat i construït a Barcelona amb càmera embarcada amb reconeixement i identificació de persones; Etecnic, que portarà a la fira un punt de recàrrega de vehicle elèctric; o Lobèlia, amb un mostrador de visió per satèl·lit de la terra.

També hi serà Akrovalis Tannus, amb rodes 100% antipunxades per a bicicleta urbana; Smart Data System, del món de les solucions IoT; Crt4Enviro, amb analítiques de visió artificial;Taxitronic, amb taxímetres IoT que recopilen tota mena d’informació per a conductors; i Mylock, una estació intel·ligent d’aparcament i recàrrega per a patinets i bicicletes elèctriques.

Les 9 empreses expositores tenen dades agregades de facturació del voltant de 10 milions d’euros, i donen feina a 215 persones en total.

Barcelona Activa també és un dels impulsors del congrés lateral de l’Smart City Expo, el Tomorrow.Blue Economy, l’objectiu del qual és promoure i desenvolupar el potencial de l’economia blava i fomentar la preservació dels recursos marins i oceànics com a motor de creixement econòmic. L’esdeveniment està organitzat per Fira de Barcelona amb la col·laboració de l’Ajuntament de Barcelona, a través de Barcelona Activa; el Port de Barcelona; el World Ocean Council (WOC), i Smart Ports. En aquesta segona edició, el congrés comptarà amb la participació d’experts, científics, empreses, start-ups i institucions que compartiran solucions i experiències per avançar en aquest camí basat en la innovació, en un enfocament interdisciplinari i mitjançant la col•laboració publicoprivada.

Tota la informació sobre la presència de l’Ajuntament de Barcelona a l’Smart City Expo World Congress: https://ajuntament.barcelona.cat/imi/ca/smart-city





Paraules clau

Fira de Barcelona/ innovació urbana/ Smart City Expo World Congress/