L’Ajuntament convoca 60 noves places de Bomber/a amb reserva del 25% de les places per a dones : Servei de Premsa

L’Ajuntament convoca 60 noves places de Bomber/a amb reserva del 25% de les places per a dones

07/11/2023



Temps estimat de lectura: 3 minuts

L’Ajuntament de Barcelona oferta aquest any 60 noves places de Bomber/a del Servei de Protecció Civil, Prevenció, Extinció d’Incendis i Salvament (SPCPEIS).

Les bases de la convocatòria presenten novetats importants respecte les anteriors amb  l’objectiu de promoure l’accés de les dones al Cos incorporant la perspectiva de gènere fent una reserva per primera vegada del 25% de places per a dones.

Des de fa anys l’Ajuntament de Barcelona treballa per augmentar el número de dones adaptant les que dificultava l’accés a les dones aspirants, i adaptant les bases al model actual de Bomber/a després de realitzar un anàlisi de les tasques que es realitzen en el Cos. El nou model dels Bombers de Barcelona ha d’anar encaminat a fer més feines de prevenció, autoprotecció i sensibilització.

A la última convocatòria, pel que fa als requisits de participació de les persones aspirants, va desaparèixer l’alçada mínima i màxima tant per homes com per dones (anteriorment les dones havien de tenir una alçada mínima de 1,55 metres i els homes 1,60, i no superar l’1,95 en cap cas). Es va incorporar a la prova d’oficis l’àmbit sanitari, aportant una perspectiva de gènere inexistent (fins aleshores només hi havia tres àmbits professionals altament masculinitzats: edificació i obra civil, instal•lacions elèctriques i mecànica).  A les proves d’aptituds físiques es van afegir  exercicis de dominades i d’arrossegament de maniquí, més vinculades amb el dia a dia del bomber/a, i es van eliminar  les proves de pressió sobre banc i de salt horitzontal ja que aquestes habilitats ja no estan tan vinculades a les tasques i funcions que realitzen els i les bomberes.

Una de les novetats d’enguany és la incorporació de la prova de coneixements de llengua estrangera, que serà obligatòria i no eliminatòria. Els i les aspirants podran escollir de quina llengua es volen examinar en el moment de presentar les sol·licituds: llengua anglesa, francesa, alemanya, italiana, àrab, xinesa o urdú del Marc europeu comú de referència per les llengües (MECR).

El procés de les proves per entrar al Servei de Prevenció i Extinció d’Incendis i Salvament (SPEIS) és un dels més llargs del conjunt de la Funció Pública, atès que la fase d’oposició està formada per un total de nou proves: test de coneixements generals, test de coneixements específics, prova de català, prova de castellà, prova d’aptitud física, prova pràctica, prova de conducció, proves de personalitat i de competències i proves mèdiques, respectivament.

Les noves bases es publicaran properament en el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) amb els corresponents adaptant requisits de les persones aspirants. Durant els següents 20 dies naturals a la publicació quedarà obert el termini per a la presentació d’instàncies dels candidats/candidates per optar a una d’aquestes 60 places de bomber/a.

La convocatòria es realitza en règim d’oposició lliure i es podran presentar totes aquelles persones que compleixin els requisits marcats en les bases de la convocatòria.

La instància es podrà trametre telemàticament a través de la web de l’Ajuntament de Barcelona, mitjançant l’apartat d’Oferta pública, i el portal de tràmits, o bé excepcionalment presentant-la al Registre General de l’Ajuntament de Barcelona o en qualsevol de les formes previstes pel règim jurídic de les administracions públiques i del procediment administratiu comú. Des de la web d’oferta pública, a banda de consultar les bases, també es podrà fer la tramitació electrònica de la sol•licitud i el pagament de la taxa corresponent al procés d’oferta pública.





Paraules clau

Bomber/ bomber/a/ noves places/