S’obre el nou espai infantil a la masia de Can Miralletes, al barri del Camp de l’Arpa del Clot : Servei de Premsa

S’obre el nou espai infantil a la masia de Can Miralletes, al barri del Camp de l’Arpa del Clot

07/11/2023



Temps estimat de lectura: 4 minuts

 

La masia de Can Miralletes, situada al barri del Camp de l’Arpa del Clot del districte de Sant Martí, ha obert les portes aquest dimarts 7 de novembre per acollir un nou espai infantil de lleure i educació ambiental. La masia, amb una superfície construïda de 300,10 m² i una superfície útil de 213,56 m², està situada entre els carrers de Sant Antoni Maria Claret, Conca i Indústria, a l’interior dels Jardins de Can Miralletes. El nou equipament acull un nou espai adreçat als nens i nenes i les famílies i ofereix jocs i tallers relacionats amb la natura, el clima i la sostenibilitat. Tots aquests usos estaran lligats als jardins on s’ubica la masia, que actualment estan també en procés de rehabilitació.

 

 

A través del joc, des del Servei de lleure i educació ambiental, s’impulsaran projectes d’educació, sensibilització i coneixement relacionats amb l’àmbit de la sostenibilitat i el canvi climàtic, dirigit a infants, famílies, escoles, entitats, equipaments i centres de promoció social i cultural i la ciutadania en general. Fruit d’un procés participatiu, el veïnat, les escoles i les entitats participants van considerar la necessitat d’un ús social, prioritzant als infants i a les famílies.

 

Rehabilitació de la masia de Can Miralletes

Can Miralletes es una edificació singular de planta baixa i un pis. Està construïda segons la tipologia estructural i les tècniques constructives de l’època (del segle XVIII), amb la planta pràcticament quadrada i la coberta inclinada a dos aigües. La casa manté les quatre parets exteriors de pedra i també les interiors, així com les bigues i algunes fusteries interiors originals.

El Districte de Sant Martí va encarregar un estudi de l’estat de conservació de l’edifici, tant pel que fa a l’estructura com la seguretat, de cara a preveure les actuacions necessàries per la recuperació de l’espai per a uns nous usos públics. El projecte de reforma de la masia s’ha adaptat per als nous requeriments arquitectònics i als requisits de la normativa actual en edificis que han de tenir un ús ciutadà.

L’actuació, impulsada per BIMSA, ha consistit en la rehabilitació integral de la masia, per a adequar-la als nous usos. Així, s’ha consolidat estructuralment l’edifici, sempre mantenint l’aspecte existent. S’han restaurat les fusteries interiors originals i s’han substituït les no originals per altres de fusta que donen compliment als requeriments d’eficiència energètica. La coberta s’ha reparat, aprofitant les bigues de fusta que es trobaven en bon estat de conservació i de les teules de la coberta que estaven en bones condicions; s’ha adequat l’interior amb la redistribució d’espais i la reforma de tots els acabats, i s’ha creat un nou espai comú que recupera la situació original de l’escala i incorpora un ascensor per a l’accessibilitat universal de l’espai. Pel que fa a l’exterior, s’han fet petites actuacions per adaptar la rasant d’accés a la porta de l’edifici. Les obres han tingut un pressupost d’uns 940.000 euros. La recuperació de la masia de Can Miralletes és una de les iniciatives que s’emmarquen en l’estratègia de protegir i regenerar els espais patrimonials de la ciutat.

 

Renovació dels jardins de Can Miralletes

L’edifici està integrat al bell mig dels Jardins de Can Miralletes que actualment estan en fase de renovació i millora. Es tracta d’una actuació que s’emmarca en el Pla Endreça municipal de millora de l’espai públic i suposarà la millora dels bancs i de les superfícies amb pendent i els parterres. A més, es canviarà part de la xarxa de reg i s’intervindrà en la millora dels embornals, de part de la vegetació i es canviaran els elements de joc de l’àrea de joc infantil per a infants menors de cinc anys. El pressupost per aquesta obra és de 530.000 euros.

Aquesta ubicació, al mig del parc, permet una relació directa amb els ciutadans del barri que s’apropen a aquesta zona per realitzar passejades i estones de descans. És aquí on l’ús de l’edifici de Serveis Auxiliar al Parc potenciarà la inclusió i integració amb l’entorn, ja que la seva situació envoltada amb espais verds, permetrà que els més petits puguin utilitzar l’edifici com a espai de joc i aprenentatge del medi i mitjans de reciclatge i sostenibilitat, portant el seus jocs a l’exterior del parc.

En aquest sentit, Can Miralletes serà l’espai ambiental del districte de Sant Martí que formarà part de la Xarxa d’Equipaments Ambientals de Barcelona per tal de sumar esforços i col·laborar amb altres serveis i equipaments de la ciutat, com són La Fàbrica del Sol, l’Espai lúdic ambiental per a famílies del Parc de la Ciutadella i l’Ateneu de Fabricació Digital, entre d’altres.

L’horari d’obertura d’hivern (aproximadament de l’1 de novembre al 31 de març) serà :

 

L’horari mínim d’obertura d’estiu (aproximadament de l’1 d’abril al 31d’octubre) serà :

El servei estarà tancat al mes d’agost.





Paraules clau

Camp de l’Arpa del Clot/ masia de Can Miralletes/