[INCLOU DOCUMENTACIÓ I MATERIAL GRÀFIC] La cimera d’alcaldes reclama més participació de les ciutats en l’elaboració de les polítiques de la UE i en la democràcia europea : Servei de Premsa

[INCLOU DOCUMENTACIÓ I MATERIAL GRÀFIC] La cimera d’alcaldes reclama més participació de les ciutats en l’elaboració de les polítiques de la UE i en la democràcia europea

08/11/2023Temps estimat de lectura: 5 minuts

La Cimera d’alcaldes europeus ‘Strengthening democracy and the role of cities in the European Union (Reforçar la democràcia i el paper de les ciutats a la Unió Europea) s’ha celebrat durant dos dies a Barcelona coincidint amb l’Smart City World Congress 2023.

Organitzada conjuntament per la ciutat de Barcelona i la xarxa Eurocities, i amb l’impuls del Ministeri espanyol d’Afers Exteriors, Unió Europea i Cooperació, la cimera ha reunit prop de cinquanta representants de vint-i-dues ciutats, entre capitals europees i altres ciutats de la xarxa Eurocities. Entre altres, hi han participat alcaldes i alcaldesses d’Atenes, Tallinn, Tirana, Milà, Oulu, Bilbao, Màlaga i Múrcia, i tinents d’alcaldia i regidors de Bolonya, Brussel·les, Budapest, Hèlsinki, Porto, Torí, Viena i Espoo. La cimera s’emmarca en els actes organitzats per Barcelona com a Capital Europea de la Democràcia.

 

 

La sessió plenària, celebrada al Museu Nacional d’Art de Catalunya, l’ha presidida l’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, acompanyat del secretari general d’Eurocities, André Sobczak. Els representants municipals han compartit l’objectiu de reforçar la relació institucional entre les ciutats i la Comissió Europea i el Parlament Europeu, tot revisant les col·laboracions existents i definint nous instruments de governança de la UE específicament dissenyats per a les ciutats.

La Cimera s’ha tancat amb el suport conjunt a la Declaració Ciutats Europees per a l’elaboració de polítiques europees i la democràcia que s’adreça al Consell Europeu i als estats membres de la Unió Europea. El text, que s’ha presentat en el marc de l’Smart City World Congress 2023, a la Fira de Barcelona, recull el paper fonamental de les ciutats per abordar eficaçment els grans reptes globals. La declaració incideix en la necessitat d’augmentar la visibilitat, el reconeixement i la participació activa de les autoritats locals en els processos europeus de presa de decisions, garantint que les ciutats exerceixin un paper crucial en la configuració i aplicació de les polítiques europees.

Durant la presentació, l’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, ha assegurat que el motor d’Europa són “les ciutats-regió que creixen en nombre d’habitants, en activitat econòmica i en atractiu cultural i social”. En aquest context, la UE “ha d’acostar-se als ciutadans a través de les ciutats, com a nivell de l’administració més pròxima i més eficaç a l’hora de canalitzar les polítiques amb un impacte directe”. L’alcalde també ha volgut remarcar que la celebració de Cimera ha estat una oportunitat per a reafirmar el compromís de Barcelona “amb la defensa de la democràcia, els drets i llibertats, la justícia social i l’estat de dret”.

Per la seva banda, el secretari general d’Eurocities, André Sobczak ha assenyalat que “les ciutats són aliades essencials per al futur del projecte europeu”, ja que en els últims anys “ han pres mesures per a fer front a grans reptes, fent costat a la població local afectada per la pandèmia de la COVID-19 i oferint ocupació, refugi i solidaritat als refugiats ucraïnesos. També són crucials les ciutats per a aconseguir els objectius de neutralitat climàtica del Pacte Verd Europeu.“ ha afegit.

La Declaració és un document obert a noves adhesions que han subscrit hores d’ara: Atenes, Barcelona, Bilbao, Bolonya, Brussel·les, Budapest, Espoo, Gant, Hèlsinki, Màlaga, Milà, Múrcia, Oulu, París, Porto, Roma, Rotterdam, Sant Boi, Tallinn, Tirana, Torí, Viena.

El text, estructurat en cinc punts, insta els governs dels Estats membres de la UE i les institucions de la UE a:

Els resultats d’aquesta la Cimera d’Alcaldes s’han traslladat a la Presidència espanyola de la Unió Europea. I està previst que el Govern espanyol traslladi aquesta declaració al Consell Europeu de desembre.

 

 

 

 

 

Les ciutats que dibuixen Europa: el camí cap a un futur urbà fort

La Cimera Europea d’Alcaldes té lloc en un moment crucial per a les ciutats de tota Europa. Aquest és un dels esdeveniments estratègics que s’han establert per mostrar que els líders locals són aliats essencials en el futur del projecte europeu, en un moment clau, en que s’acosten les eleccions europees de l’any que ve.

La trobada de Barcelona s’ha celebrat en paral·lel a la Cimera Social de Ciutats que ha tingut lloc a la ciutat de Lió. Les dues reunions enllacen amb una sèrie d’esdeveniments iniciats a l’octubre, quan Eurocities va convocar un encontre al Parlament Europeu amb líders de ciutats, eurodiputats i la pròxima Presidència belga de la UE per exposar i debatre els reptes compartits. En la reunió, celebrada amb l’Intergrup Urbà del Parlament, les ciutats van destacar la importància del Pacte Verd Europeu, alhora que demanaven un major reconeixement de l’agenda urbana en els objectius de la UE.

De cara al futur, aquestes discussions polítiques clau complementaran el desenvolupament de la campanya electoral pròpia d’Eurocities, que es llançarà a finals de 2023. I, el gener de 2024, a Brussel·les, tindrà lloc un esdeveniment d’alt nivell sobre el futur de la política urbana, organitzat per la pròxima presidència belga de la UE. En aquesta trobada es continuaran recollint les principals recomanacions adreçades a les institucions europees per part de líders locals de ciutats i àrees metropolitanes.

Consulteu el text de la Declaració completa aquí.

 

Material relacionat:

 

Descargar nota de prensa (PDF)

Download press release (PDF)

Paraules clau

Eurocities/ Smart City World Congress 2023/