Barcelona atorga 18.695 beques per activitats extraescolars, amb un import de prop de 5M€ : Servei de Premsa

Barcelona atorga 18.695 beques per activitats extraescolars, amb un import de prop de 5M€

13/11/2023



Temps estimat de lectura: 5 minuts

La campanya de beques d’activitats extraescolars per al curs 2023-2024 per activitats físiques i esportives i per activitats extraescolars culturals, artístiques, científiques i tecnològiques es tanca amb un total de 18.695  beques concedides, amb un pressupost assignat per cobrir aquests ajuts de prop de 5M€.

Pel que fa a les beques esportives, l’Institut Barcelona Esports ha concedit 17.642 beques per activitats físiques i esportives fora de l’horari lectiu, i ha assolit l’objectiu de no deixar cap família fora de l’activitat esportiva per motius econòmics. L’aportació econòmica d’aquest any suposa un increment del 15,3% respecte a la campanya de l’any passat, i les beques atorgades han pujat un 13,6% respecte el curs passat (en què es van atorgar 15.365 ajuts).

En total, l’Ajuntament de Barcelona, a través de l’Institut Barcelona Esports (IBE) ha destinat aquest any més de 4 milions i mig d’euros al programa de beques per activitats esportives extraescolars. Es tracta d’un programa pensat per fomentar la pràctica esportiva entre infants i joves (de 6 a 17 anys) que aquest any ha assolit el seu principal objectiu: que cap família no es quedi fora de l’activitat esportiva per motius econòmics.

Aquesta important aportació econòmica en ajuts, la més gran que s’ha fet fins ara, respon a la voluntat de l’Institut Barcelona Esports de fer assequible a tothom la pràctica esportiva, donat que l’esport i l’activitat física està demostrat que són eines fonamentals a l’hora de transmetre valors positius i, sovint, la millor manera de cohesionar el teixit d’una societat. Per això el volum d’ajuts atorgats creix en aquesta nova campanya, per arribar a totes aquelles famílies que ho necessiten.

Aquesta tendència a l’augment dels recursos municipals destinats a ajuts per a la pràctica esportiva s’han vingut produint de manera progressiva al llarg dels darrers anys. L’evolució del pressupost destinat a les beques d’esports ha estat la següent:

Aquest és el desè any que l’IBE impulsa aquesta campanya. La primera convocatòria d’ajuts per a l’esport extraescolar es va fer el curs 2014-2015, i va tenir 3.278 beneficiaris i beneficiàries, i una despesa que no arribava als 600.000 € (584.272,36 €).  L’evolució del programa evidencia l’èxit ja que actualment arriba a un 538% més d’infants i joves que en els seus inicis, i presenta un augment de despesa respecte al primer any del 787%.

Pel que fa a la relació entre les sol·licituds de beques que es presenten i les que s’atorguen, l’evolució també ha estat positiva al llarg dels anys. Actualment es concedeixen el 84,7% de les beques sol·licitades (les sol·licituds aquest any han estat 20.819). L’any 2018 es van atorgar el 70,5% dels ajuts sol·licitats. Aquest increment del percentatge de sol·licituds admeses ha estat possible gràcies a l’augment del pressupost que s’ha anat produint al llarg dels anys, així com dels canvis en els barems econòmics que també han permès augmentar arribar a més famílies beneficiàries.

Pel que fa a la tipologia d’ajudes, n’hi ha tres: l’IBE subvenciona amb el 90% del cost de l’activitat a les famílies amb un nivell de renda per membre de la unitat familiar de menys de 7.000€, o bé amb el 60% amb els de renda inferior a 9.000€, i finalment amb el 30% amb els de renda inferior als 10.000€. La mitjana d’ajut per cada infant beneficiat s’eleva ja fins els 260,69€. El 82% dels ajuts són per l’import màxim del 90%, al 13% se’ls hi costeja el 60% de l’activitat i el 5% restant rep un ajut pel valor del 30% de l’activitat extraescolar, exactament el mateix repartiment que a l’anterior campanya.

 

Sant Martí i Nou Barris, els districtes amb major impacte

Pel que fa a la distribució territorial, els districtes a on la campanya de beques té més impacte són Sant Martí i Nou Barris. A Sant Martí, reben beca 3.411 infants i joves del districte, mentre que a Nou Barris en reben 3.012.

Pel que fa a la perspectiva de gènere, els nois i joves són els més beneficiats d’aquesta campanya: 62% beneficiaris davant del 38% de noies i joves beneficiàries. En el terreny de l’esport inclusiu, s’han atorgat beques a un total de 787 infants i joves amb diversitat funcional, és a dir, el 4,5% del total dels ajuts atorgats.

Aquest curs, un total de 333 entitats homologades realitzen les activitats extraescolars esportives a la ciutat de Barcelona. D’aquestes, 306 es veuen beneficiades de la campanya de beques i ajuts.

 

La campanya s’amplia amb activitats culturals, artístiques, científiques i tecnològiques

Enguany ha estat novetat la convocatòria d’ajuts per cobrir també extraescolars culturals, artístiques, científiques i tecnològiques. S’han presentat a la convocatòria un total de 1.212 sol·licituds, de les quals han estat atorgades un total de 1.053 subvencions. Per àmbits temàtics, les més sol·licitades i atorgades han estat les beques per extraescolars relacionades amb les arts plàstiques: un total de 312 ajuts. En segon lloc, han estat molt demandades la robòtica i la programació: s’han atorgat un total de 275 ajuts per activitats d’aquest àmbit. I en tercer lloc les activitats del món del teatre i les arts parateatrals, amb 196 ajuts atorgats. Els segueixen per aquest ordre les extraescolars de música, el circ, la ciència i tecnologia, arts visuals i audiovisuals, i finalment la dansa i el moviment.

Pel que fa al pressupost, l’Ajuntament hi destinarà al voltant de 263.000€.

La convocatòria de beques per activitats extraescolars culturals, artístiques, científiques i tecnològiques s’adreça a famílies amb infants de 6 a 17 anys, que tinguin rendes baixes. L’objectiu dels ajuts és evitar que la situació econòmica familiar sigui un impediment perquè la mainada pugui realitzar activitats extraescolars culturals, artístiques, científiques o tecnològiques. Per aquest motiu, s’estableixen uns límits de renda per poder accedir als ajuts i també es fixen diferents barems per a la percepció d’ajuts que van des del 90% del cost de l’activitat, per a les famílies amb les rendes més baixes, fins al 30% del cost, en el cas de famílies amb rendes que oscil·len entre els 9.000 i els 10.000 € per membre de la unitat familiar.

Si bé les beneficiàries de les subvencions són les unitats familiars, aquests ajuts els perceben les entitats habilitades on els infants i adolescents fan l’activitat extraescolar. El procés d’habilitació d’entitats de l’àmbit cultural, artístic, científic i tecnològic resta obert per tal d’ampliar, de cara a properes convocatòries, l’oferta d’activitats culturals, artístiques, científiques i tecnològiques incloses en el sistema d’ajuts.





Paraules clau

beques per activitats extraescolars/