L’Ajuntament de Barcelona instal·la a set punts de la ciutat una nova senyalització que obliga a baixar de la bici i del patinet : Servei de Premsa

L’Ajuntament de Barcelona instal·la a set punts de la ciutat una nova senyalització que obliga a baixar de la bici i del patinet

13/11/2023



Temps estimat de lectura: 4 minuts

L’Ajuntament de Barcelona ha iniciat la instal·lació d’una nova senyalització a la ciutat per indicar aquells punts on els usuaris de la bicicleta o dels vehicles de mobilitat personal han de baixar del seu vehicle. La mesura s’emmarca dins de les actuacions previstes en el Pla Endreça i té com a objectiu ajudar a reduir els conflictes de convivència entre vianants i bicicletes i vehicles de mobilitat personal.

Els primers senyals de circulació s’han posat en set punts de la ciutat on a dia d’avui ja existeix una senyalització vertical de prohibició de pas de les bicicletes, amb l’objectiu de reforçar i fer més clara aquesta indicació. D’aquesta manera els conductors de bicicleta i patinet passaran a disposar d’una senyalització concreta, més clara i més intuïtiva, per aquests modes de transport.

El nou senyal s’ha basat en el senyal R-422 dirigit a les bicicletes i elaborat per la DGT i que properament s’ha d’incorporar al Reglament General de Circulació. En base a aquesta proposta, el departament de Mobilitat de l’Ajuntament de Barcelona ha elaborat una senyalització específica de color blau que anuncia als usuaris de les bicicletes i també als dels vehicles de mobilitat personal l’obligació de baixar dels vehicles i continuar a peu per la via senyalitzada. El nou senyal s’incorporarà al Manual de Senyalització de l’Ajuntament de Barcelona.

 

B-56c

 

Els primers punts escollits per implantar aquest tipus de senyalització són els següents:

Es tracta d’àmbits transitats per vianants en els quals ja existeix algun tipus de senyalització de prohibició de circulació de bicicletes, però s’ha volgut reforçar la indicació per avisar que cal circular a peu en aquest àmbit, atès que les condicions de la via ho requereixen. El nou senyal no restringeix el pas ni obliga a buscar un itinerari alternatiu però determina que l’usuari de bicicleta o vehicle de mobilitat personal ha de passar per aquell tram de via o de carrer baixant del seu vehicle. El nou indicatiu pretén evitar que la senyalització convencional pugui generar confusió o desconeixement entre la ciutadania.

 

 

 

 

 

 

 

Per acompanyar l’entrada en vigor d’aquesta nova senyalització durant els primers dies hi haurà un servei d’informadors que estaran situats a cada un dels set punts escollits per explicar el significat del senyal A cada punt hi haurà una parella d’informadors que durant tot el dia també recordaran la normativa general de circulació, tant a bicis com a patinets, i repartiran plànols amb els itineraris ciclistes de la ciutat.

En paral·lel, el Govern municipal està treballant per implantar properament 30 senyals més abans de final d’any. Les ubicacions s’estan treballant amb els districtes per a determinar en quins punts es consideren més necessàries. Fins ara aquesta senyalització només s’havia instal·lat a mode de prova en dos punts de la ciutat: al Nou Pont del Treball Digne, al districte de Sant Andreu i a la Via Augusta amb el carrer de Pau Alcover, al districte de Sarrià-Sant Gervasi. En base als primers anàlisis sobre el seu funcionament s’ha decidit estendre la iniciativa.

 

Pla Endreça

La mesura forma part de les diferents actuacions fixades a l’eix 3 del Pla Endreça per tal d’ordenar i endreçar els diferents elements de la mobilitat de la ciutat i mantenir el civisme en aquest àmbit. Per aquest motiu, el pla recull la necessitat de modificar l’Ordenança de Circulació de Vianants i Vehicles per donar resposta a l’increment de vehicles de mobilitat personal que circulen per la ciutat. En paral·lel a l’actualització de la normativa, el pla també determina que cal impulsar el coneixement de la norma i reforçar el control per fomentar-ne el compliment. La mesura d’implantar la nova senyalització per baixar de la bicicleta i del patinet s’emmarca en aquest objectiu, juntament amb la de fer el seguiment del registre municipal obligatori de cicles i vehicles de mobilitat personal d’activitat econòmica, el manteniment del control de les llicències d’ús compartit de motocicletes i bicicletes o la campanya de comunicació sobre el canvi de normativa, entre altres.

 

 

Descarregar més imatges (ZIP)





Paraules clau

bici/ nova senyalització/ patinet/