Barcelona cedeix tres nous sòls a entitats sense ànim de lucre per fer-hi habitatge públic : Servei de Premsa

Barcelona cedeix tres nous sòls a entitats sense ànim de lucre per fer-hi habitatge públic

15/11/2023



Temps estimat de lectura: 3 minuts

L’Ajuntament de Barcelona reforça l’aliança amb les entitats sense ànim de lucre que formen part del sector de l’habitatge social i amb les quals manté el conveni per a la promoció i gestió d’habitatge públic. En aquest cas, l’Ajuntament incorpora ara tres nous sòls que engreixen la llista de futurs habitatges a càrrec de fundacions i cooperatives, una llista que suma ja 16 promocions i 600 habitatges que seran una realitat els pròxims anys.

La Comissió d’Economia i Hisenda ha donat avui el darrer vist-i-plau per a la cessió del dret de superfície dels espais següents:

Un cop superat aquest tràmit, el pròxim pas serà la formalització dels drets de superfície entre l’Institut Municipal de l’Habitatge i Rehabilitació (IMHAB), en representació de l’Ajuntament, i cadascuna de les entitats. Serà cada fundació i cooperativa la que durà a terme les obres de construcció dels edificis, així com l’elaboració del projecte arquitectònic i la sol·licitud de les llicències corresponents. La cessió del dret de superfície serà de 99 anys, un termini durant el qual l’Ajuntament mantindrà la titularitat pública del sòl i en què les entitats seran les titulars responsables de la gestió dels habitatges. En el cas dels pisos de lloguer, aquests s’hauran d’adjudicar d’entre les persones inscrites al Registre de Sol·licitants d’Habitatges de Protecció Oficial de Barcelona (RSHPOB), amb preus de lloguer protegit. En el cas dels habitatges cooperatius, aquests s’adjudicaran a socis de la cooperativa, que al mateix temps hauran d’estar inscrits al RSHPOB i complir-ne els requisits. Un cop passat el període del dret de superfície, els habitatges passaran a mans de l’Ajuntament.

El conveni amb les entitats sense ànim de lucre es va signar a finals del 2020 per tal de vehicular i enfortir la promoció delegada a través del sector de l’habitatge social. Des d’aleshores, s’han assignat 16 futures promocions i 600 habitatges, 402 dels quals seran de lloguer i 198 cooperatius. L’ objectiu del conveni és la construcció de 1.000 habitatges en 10 anys, dels quals el 60% seran de lloguer i el 40% en cessió d’ús (cohabitatge).

Participen en el conveni les entitats més representatives del sector i amb una llarga experiència en la gestió d’habitatge social. Així, en forma part l’Associació de Gestors de Polítiques Socials d’Habitatge (GHS), així com la Xarxa d’Economia Social i Solidària (XES), la Federació de Cooperatives d’Habitatge de Catalunya (Habicoop), i la Coordinadora de Fundacions d’Habitatge Social (Cohabitac).





Paraules clau

habitatge/ habitatge públic/