Servei de Premsa
19/01/2025
Barcelona se suma a la Setmana Europea de Prevenció de Residus
17/11/2023
Temps estimat de lectura: 3 minuts
- La Fundació Kilian Jornet organitza, el dissabte 18 de novembre, una jornada de recollida de residus a Barcelona en tres àmbits de la ciutat, muntanya, litoral i centre
- El Parc de Collserola serà el punt de sortida de la jornada de neteja, que continuarà després a l’Arc del Triomf i culminarà a la platja del Somorrostro on es faran tallers educatius per a famílies i infants
- Durant tota la setmana es faran activitats en diferents equipaments de la ciutat amb la voluntat de conscienciar sobre la necessitat de disminuir els residus que es generen
Barcelona se suma a la Setmana Europea de Prevenció de Residus, que se celebra del 18 al 26 de novembre, i que enguany posa el focus en la importància de reduir els envasos. Durant aquesta setmana la ciutat es bolcarà en activitats dirigides a fomentar les accions sostenibles per reduir els residus i en donar a conèixer el fort impacte ambiental dels envasos.
Per aquest motiu Collserola, el passeig de Lluís Companys, a tocar de l’Arc de Triomf, i les platges de la ciutat seran l’escenari de l’inici dels actes de la Setmana Europea de Prevenció de Residus aquest dissabte 18 de novembre. En aquests tres punts punt la Fundació Kilian Jornet farà l’inici de la jornada “De muntanya a Mar. El Camí cap a un medi ambient sa”, per reconèixer les sinergies compartides entre diverses entitats i associacions mediambientals. La proposta consisteix en fer tres recorreguts per recollir residus:
- De 9:00 a 11:00 hores: Recollida de residus i caracterització organitzada per la Fundació Kilian Jornet i Enforma Inspira. Paral·lelament, el servei ambiental municipal del Castell de Torre Baró (Districte de Nou Barris) durà a terme una altra recollida de residus i la seva caracterització, juntament amb Casa de l’Aigua i el Consorci del mateix parc.
- De 10:00 a 12:00 hores: L’acció de recollida i caracterització de residus en la ciutat serà organitzada per les entitats WWF i No más colillas. Aquesta recollida se situarà en el Passeig Lluís Companys, on es baixarà caminant fins al Parc de la Ciutadella. Durant aquesta tasca, hi haurà col·laboracióactiva amb el Servei de Neteja de l’Ajuntament de Barcelona i la Xarxa d’Equipaments Ambientals de Barcelona (XEAB).
- De 10:00 a 12:00 hores: Les organitzacions Ocean 52, Good Karma Projects, Plastic Oceans Europe, Associació PlasticFreeWave, Surfrider, Anè·lides serveis ambientals marins i Plastic Attack, coordinaran la recollida de residus i la seva caracterització a diverses ubicacions a les platges de Sant Sebastià, Barceloneta i Somorrostro. A les platges, es treballarà acompanyats del Servei de Neteja de l’Ajuntament de Barcelona i la Xarxa d’Equipaments Ambientals de Barcelona (XEAB) per realitzar la caracterització i la separació dels residus.
Després de la recollida se sumaran les quantitats de residus recollits en els tres àmbits serparats per fraccions i es donaran els resultats globals en un acte a la platja. L’objectiu principal d’aquesta iniciativa és conscienciar la ciutadania sobre els impactes negatius que els residus tenen en el medi ambient.
Durant la resta de la setmana es faran activitats en diferents equipaments de la ciutat i de la Xarxa d’Equipaments Ambientals de Barcelona (XEAB).
Entre les activitats i accions destacades:
- La ciutat reafirma el Compromís Barcelona Plàstic Zero, una iniciativa que es va iniciar l’any 2021 i que ja té més de 250 organitzacions adherides. L’objectiu del programa és visibilitzar les iniciatives d’eliminació i reducció del plàstic d’un sol ús, impulsar projectes que promouen l’ús d’elements reutilitzables i sumar esforços amb altres entitats, administracions i agents que operen a la ciutat.
- Des del 13 al 3 de desembre es desenvolupa el Renova la teva roba, la xarxa d’intercanvi de roba en bon estat i que promou el consum responsable, la prevenció de residus i la sostenibilitat.
- Durant el mes de novembre també es pot visitar l’exposició itinerant “On van els residus”, un projecte adreçat a tota la ciutadania on es mostra de forma didàctica quin és el recorregut que emprenen set categories de residus domèstics i quotidians (brics, càpsules de cafè, roba, frigorífics, olis de cuina, fluorescents i residus orgànics), com es gestionen i en quin material o producte es converteixen al final del procés.
Al web també es poden consultar altres iniciatives sobre l’objectiu Residu Zero en els àmbits de la reparació, reutilització i aprofitament.
Paraules clauSetmana Europea de Prevenció de Residus/