Servei de Premsa
20/11/2024
Barcelona dedica un mirador a Freddie Mercury i Montserrat Caballé
22/11/2023
Temps estimat de lectura: 5 minuts
- La Ponència del Nomenclàtor també ha donat llum verda a la plaça dels fotògrafs Català, a la plaça de Josep Fontana, o a la plaça de Nelson Mandela
- També aprova incorporar dotze noms de dones als carrers i places de la ciutat
- Un faristol de memòria commemorarà la primera manifestació a favor de l’alliberament sexual a l’Estat espanyol, a La Rambla el 26 de juny de 1977
La Ponència del Nomenclàtor, reunida successivament el 18 de setembre i el 13 de novembre, ha donat el vistiplau inicial a la creació de nous vials i canvis de nom.
- Al districte de Sant Martí, s’ha donat llum verda a la creació del mirador de Freddie Mercury i Montserrat Caballé. El mirador s’emplaçarà en un nou espai entre el carrer de Castillejos i la plaça de les Glòries que es dedica ara a la memòria del cantant i la soprano barcelonina.
- A Ciutat Vella, a l’espai ubicat al carrer de Mercaders i carrer dels Avellà (Barri de Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera) hi haurà la plaça dels Fotògrafs Català, dedicada a Pere Català Pic i a Francesc i Pere Català Roca, pare i fills de la nissaga de fotògrafs. Igualment, al barri del Raval, s’ha aprovat el canvi de nom del carrer de Sant Rafael per carrer de Maria Casas Mira, membre fundadora i presidenta de l’Associació de Veïns i Comerciants de La Taula del Raval i activista per a la recuperació de la memòria històrica del Raval.
- A Horta-Guinardó, tres espais del barri de la Clota rebran una nova denominació. Seran la Plaça de Josep Fontana, historiador i Medalla d’Or de la Ciutat, el carrer de Joaquim Amat-Piniella,- escriptor i polític- i el carrer de l’Olimpíada Popular. Igualment, en aquest mateix barri, el Carreró de Ca l’Iglésies passa ser carrer de Ca l’Iglésies.
- A Sants-Montjuïc, a la Marina del Prat Vermell, es donarà el nom de carrer de Miquel Porter i Moix – crític i historiador del cinema-, des del carrer del Plom fins al carrer del Foc, entre el carrer del Cobalt i el carrer del Ferro. Al mateix barri, un nou espai des del carrer del Plom fins al carrer de l’Arnes, entre el carrer de Pontils i el carrer del Ferro, es batejarà com Plaça de Ramon Porqueras,-sindicalista-. Per últim, també en aquest barri, s’hi ubicaran la Plaça del Canal de la Infanta (el nou espai entre el carrer dels Alts Forns i el carrer de la Mare de Déu de Port) i, entre els carrers de Guadalquivir i de Fortuna, s’emplaçarà el carrer de Xàtiva.
- A Sant Andreu, s’ha aprovat denominar Plaça de Nelson Mandela, el polític i lluitador contra l’apartheid tindrà aquest espai d’homenatge entre el passeig de Mollerusa i carrer de Tàrrega i entre els carrers de Sèquia Madriguera i carrer de Sas, al barri del Bon Pastor. En aquest mateix barri hi haurà la plaça de la Lluita per les Llibertats, ubicada entre els carrers de Claramunt i el carrer de Salomó.
Al mateix districte, al barri de La Sagrera, s’ha aprovat el nou Carrer de Donostia, emplaçat al vial des del carrer del Pare Manyanet fins al carrer de Felip II. Igualment, La Sagrera dedicarà carrers a les compositores Mercè Torrents i Turmo i Lluïsa Casagemas i Coll, així com dedicarà uns Jardins a Antònia Pich i Santasusanna– pianista, violinista i professora de música.
També a Sant Andreu, la remodelació de la presó de la Trinitat Vella s’iniciarà amb els carrers de l’advocada Montserrat Avilés Vila i la psiquiatra Roser Pérez Simó, totes dues expreses en aquest centre penitenciari.
Per últim a Sant Andreu, s’ha aprovat el canvi de nom de passatge de Bofarull per carrer de Martí Garralaga- actor i cantant-.
- A Nou Barris es proposa posar el nom de Jardins de Trinidad Gallego a l’espai ubicat entre el Carrer Pintor Alzamora, l’Avinguda Rio de Janeiro i Carrer d’Andreu Nin. Es dedica aquest espai a aquesta infermera, militant del PSUC i fundadora de l’Associació Les dones del 36.
- A Gràcia, canvia el de nom del carrer Santa Àgata per carrer d’Àgata Badia i Puig-rodon, de Santa Magdalena per carrer de Magdalena E. Blanc, i Santa Rosa per carrer de Rosa Puig-rodon Pla.
- A Sarrià- Sant Gervasi, es canvia el nom passatge d’Hercegovina per passatge de Manuela Gil Llopart, que jugar un paper important en la cessió al municipi de la finca que ara és el Parc de Monterols. Igualment, A Sarrià-Sant Gervasi, canvi de nom de la rotonda de Bellesguard pel de plaça de l’Abat Oliba.
Dotze noms de dona s’incorporen als carrers de la ciutat
A les dues ponències del nomenclàtor celebrades des de l’inici del mandat, s’ha votat a favor d’incorporar dotze noms de dona més als carrers i places de Barcelona. Tots ells fan referència a dones representants de la memòria de l’activisme veïnal, polític i sindicalista o també de la cultura i de la ciència.
Plaques i faristols de memòria
Així mateix, la ponència en les seves dues sessions va aprovar la col·locació de faristols i plaques de memòria a les façanes dels domicilis de les següents entitats i personalitats de la ciutat:
A Ciutat Vella, a proposta de la Direcció de Feminismes i LGTBI, es col·locarà un faristol per commemorar la primera manifestació a favor de l’alliberament sexual a l’Estat espanyol, a La Rambla el 26 de juny de 1977.
També a Ciutat Vella, al barri de la Barceloneta es col•locarà una placa blava a Bernardo Cortés.-músic i artista-, al carrer dels Pescadors, 49.
Es dona també llum verda per instal•lar un faristol de memòria a la UGT en ocasió del seu 135è aniversari, al carrer de Jovellanos, 7, al barri del Raval.
A Sant Andreu, hi haurà un faristol de memòria a la Unió de Joventuts antifeixistes, al barri de Bon Pastor.
Paraules clauPonència del Nomenclàtor/