La competició esportiva escolar a Barcelona s’acosta a la paritat amb un 43% de noies i un 57% de nois, segons el CEEB : Servei de Premsa

La competició esportiva escolar a Barcelona s’acosta a la paritat amb un 43% de noies i un 57% de nois, segons el CEEB

22/11/2023



Temps estimat de lectura: 3 minuts

La competició esportiva escolar de Barcelona s’acosta a la paritat amb un 43,23% de noies i un 56,77% dels nois, però encara hi ha esports amb un clar biaix de sexe. Els més masculinitzats són el futbol, els escacs, el judo, el tenis taula i el handbol i, en canvi, el voleibol, la gimnàstica i el ball esportiu són els que tenen una participació femenina més elevada. Aquestes són algunes de les conclusions que es desprenen de l’estudi sobre la “Paritat entre sexes en la pràctica esportiva en edat escolar a Barcelona”, fet pel Consell de l’Esport Escolar de Barcelona (CEEB), amb la col·laboració de l’Ajuntament de Barcelona, i presentat aquest dimecres al Museu Olímpic i de l’Esport Joan Antoni Samaranch.

 

 

 

Presidit pel regidor d’Esports de l’Ajuntament, David Escudé, l’acte ha comptat també amb la presència del president del CEEB, Jaume Mora; i de l’esportista olímpica, Jèssica Vall. “Barcelona és una ciutat compromesa amb l’esport escolar i amb la igualtat en la pràctica esportiva. Tenir totes aquestes xifres desagregades per sexe que ens presenta avui el CEEB és fonamental per poder implementar polítiques públiques amb perspectiva de gènere”, ha remarcat el regidor David Escudé.

L’estudi aporta informació sobre la pràctica esportiva de base a la ciutat, des de múltiples variables i fa una radiografia de l’actual situació de la pràctica esportiva en edat escolar a la ciutat i inclou propostes de futures línies d’acció.

Tal i com han comentat els tècnics del CEEB que han presentat aquest informe, “encara hi ha modalitats esportives amb una demanda amb un clar biaix de participació per sexes i, per canviar aquesta situació, cal fer caure estereotips d’aquestes modalitats, potenciar els referents mediàtics i forçar l’aparició de figures del sexe minoritari en algunes modalitats esportives, com ara entrenadores de futbol, entrenadors de gimnàstica rítmica, etc”.

Aquest document és una aportació del Consell de l’Esport Escolar de Barcelona a la ciutat, que pel volum de la seva informació i el perfil de la mateixa, pot ser de gran servei a diferents institucions, administracions i entitats que treballen en l’àmbit formatiu, educatiu, cultural, esportiu, etc. Es tracta del primer d’altres dos amplis estudis que està preparant l’entitat sobre inclusió i sostenibilitat.

“La paritat entre sexes en l’Esport en edat Escolar de Barcelona” és un estudi realitzat amb una mostra de 14.019 noies i 18.412 nois de la ciutat de Barcelona entre 6 i 18 anys.

Més informació: L’estudi complet es pot consultar aquí

 





Paraules clau

barcelona/ esport/ paritat entre sexes/